1977-2017: Restitució de a Generalitat

Associat a Reagrupament
Dani Roig
Associat a Reagrupament

Després de 40 anys de dictadura, en el marc de la transició política d’aquesta democràcia espanyola que ara mateix ens resulta tant decebedora, el 29 de setembre de 1977 la Generalitat de Catalunya va ser restituïda. El nostre President, en Josep Tarradellas, va prendre possessió del càrrec el 17 d’octubre d’aquell mateix any. Atenció: Va prendre possessió del càrrec segons la legalitat espanyola, ja que Tarradellas, des de 1954, era el legítim President de la Generalitat de Catalunya a l’exili.

Som a 2017 i sembla que la historia es repeteix. Després d’anys de demanar diàleg amb l’estat espanyol i només trobar menyspreu i portes tancades, la majoria parlamentària de la cambra catalana pren la iniciativa d’organitzar un referèndum d’autodeterminació de forma no acordada, enfront de la legalitat espanyola. Contra tot pronòstic, superant entrebancs i sota una violència policial desmesurada, el resultat és contundent i, dies després, es proclama la república catalana. L’acció judicial espanyola, però, evidenciant la falta de separació de poders a Espanya, culmina la seva ofensiva amb la detenció del Govern de Catalunya i de la mesa del Parlament.

Així que ara ens trobem, gràcies a l’aplicació de l’infame Article 155 de la postfranquista constitució espanyola, que M. Rajoy (que tothom pot endevinar qui és, menys el jutge del cas Bárcenas) convoca eleccions al Parlament de Catalunya el proper 21 de desembre, mentre el legítim Govern és en part a presó, en part a l’exili, president Puigdemont inclòs.

Per a tots aquells que creiem en la democràcia i el respecte al dret als pobles a decidir el seu futur, aquest escenari no és plat de bon gust. Queda enrere la decepció d’una proclamació d’independència que no es va fer efectiva per causa de la dura amenaça d’una imminent intervenció militar, amb el cost en dolor i en vides que hauria pogut suposar, per acabar en un estat de setge policial sense sortida.

Però agafem perspectiva del moment que vivim: Hem lliurat una batalla de la qual hem perdut força institucional, però hem guanyat legitimitat i convicció. I el que semblava un objectiu a tocar dels dits, es converteix en un objectiu per aconseguir el qual caldrà una lluita a més llarg termini, aprofitant amb perseverança les oportunitats d’avançar. Per tant, ara el que toca és preparar-nos per a la lluita imminent amb la finalitat al cap, que no pot ser altra que assolir l’estat propi.

I la lluita imminent són les eleccions del 21D, on tenim l’oportunitat de restituir un altre cop el govern legítim de Catalunya i, molt important, el control de les institucions. Aquest control, que ara està segrestat per l’aparell del govern espanyol i que tan necessari és, per exemple, per disposar de veu als mitjans de comunicació catalans o convocar aturades de país efectives.

Tenim un president i un govern legítim segrestat per la justícia espanyola. Ara toca guanyar a les urnes el que ens han arrabassat per la força. Ara, tots amb el President.

4.204 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament