"Tres senyors no poden dir un bon dia que s'han inventat una coalició"

"Tres senyors no poden dir un bon dia que s'han inventat una coalició"
(Puigcerdà, 18 d'agost de 2010)

Joan Carretero (Tremp, 1955) exhibeix la seva condició de metge, a la qual va tornar el dilluns següent a ser cessat com a conseller. Presideix Reagrupament i ha passat d'oferir-li el que volgués a Joan Laporta a ser més que escèptic a l'hora de plantejar-se una coalició amb Solidaritat Catalana. Ho explica en aquesta entrevista.

- Vol dir que vostè i el senyor Laporta no estan cansant el públic amb aquesta cançó de l'estiu?

-"Nosaltres en el seu dia vam intentar fer una cançó de primavera. Li vam oferir ser cap de llista a les eleccions al Parlament. A partir d'aquí ell ha decidit fer un nou partit polític, amb nous socis. I, per part nostra, queda poca cançó".

- Vostè deu tenir alguna idea del perquè...

 -"Tinc 54 anys i a la vida sé que de vegades a algú pot agradar-li molt una noia, i festejar-la molt, però que, al final, se'n vagi amb un altre. Res de nou".

- Encara hi ha possibilitats d'un acord? Ho dic perquè hi ha gent amb la qual vostè va entrar en conflcite a Reagrupament i ara col·laboren amb Joan Laporta. Això és un impediment? És excloent?

-"En aquest món hi ha coses que dificulten les relacions. És evident que això no facilita l'acord, però jo penso que el que menys facilita l'acord és que hi ha unes persones que han començat un projecte de nou i que, fins ara, els trofejos que exhibeixen més és que hi ha un altre moviment -que ja hi era- i que té baixes. Això em recorda quan a ERC deien, cada dos per tres, que havíem desaparegut".

- Vostès, a finals de gener, van tenir una crisi interna. Alguns dels que la van protagonitzar l'acusen ara d'autoritari. Vist amb perspectiva quina autocrítica en pot fer, de tot aquell conflicte?

-"Nosaltres havíem creat un moviment nou i hi havia gent que pretenia fer una rèplica, un clon d'ERC. D'altres pensàvem que això no era bo. Jo entenc que era millor per al país començar una cosa nova sense lluites territorials ni de grup".

- Ho pregunto perquè en aquell moment va semblar que el conflicte era pel sistema de confecció de llistes. I ara, justament, aquest sembla, també, el problema essencial entre Rcat i SC.

 -"Aviam. En tres setmanes no es fan unes primàries ni aquí ni a la Lluna. Nosaltres no tenim cap problema amb SC perquè ni tan sols hi hem parlat mai. Tot això de les primàries és un invent que ells van repetint contínuament, però és un conflcite fals. I després hi ha una altra cosa que potser que algú s'ho faci mirar en aquest país. Dos o tres senyors no poden dir un bon dia que s'han inventat una coalició. Jo mai havia vist, en la política mundial, tres persones que diguin que han fet una coalició. És que, una coalició amb qui? Doncs ja veurem... No podem viure de ficcions, i el que em sap greu és que hi ha gent que hi juga i això no porta enlloc. Aquí, de coalició només n'hi ha una, que existeix des de fa molts anys i que es diu Convergència i Unió".

- En el supòsit que, al final, vagin ambdues llistes a les eleccions, com creu que els electors en podran distingir l'una de l'altra?

-"Hi ha una gran diferència. Nosaltres fa quatre anys que tenim un full de ruta que passa per fer una majoria política que proclami la independència de Catalunya. Fins ara no ho deia ningú més. Però és que, a més, hem de canviar la Llei Electoral, que hem de fer molt més pròxima als electors; hi ha d'haver incompatibilitats molt més dures per als representants institucionals; una llei de transparència que obligui els polítics a fer públics tots els seus ingressos; els beneficis de les empreses que treballen per les administracions s'han de conèixer; s'han de limitar els mandats... Tota una sèrie de propostes per engegar una dinàmica que tregui aquest país del pou econòmic i polític on es troba".

- Es veurà amb Laporta aquesta setmana?

-"En principi, jo no. El dia i hora que em proposen sóc a la consulta".

- Hi anirà algú altre, doncs.

-"Si els sembla bé, sí. I si no, haurem de canviar el dia".

- El senyor Puigcercós li ha contestat la carta?

-"De moment, no. Però estic convençut que, encara que sigui per cortesia, la contestarà".

- Vostè va ser conseller del primer tripartit. Què tenia el primer tripartit que no té el segon que s'enfonsa a les enquestes?

-"Una condició fonamental, que és la higiene democràtica del país. Calia airejar l'administració. Després, tenia programa nacional: l'Estatut, la Llei Electoral, l'organització territorial... Va acabar com va acabar, però tenia tot això. Què li passa al segon tripartit? Doncs que pretenen acabar amb el més important de la política catalana que és l'eix nacional. Els líders del segon tripartit van dir que farien un govern de gestió i això fa riure: Què voldria dir un govern que no fes ni gestió? Han pagat molt car fer veure que l'eix nacional no existeix".

- Aquesta campanya electoral no serà tranquil·la. Josep Huguet, antic company seu al Govern, l'acusa a vostè, entre d'altres, de restar a l'independentisme.

-"El senyor Huguet només s'escolta ell mateix".

- Si la suma d'ERC més les altres propostes independentistes es queda per sota dels 21 diputats actuals d'ERC, acceptaria que vostès hauran restat?

-"Les coses són més fàcils. Si ERC hagués fet les coses bé ja no hi hauria ningú que fes una altra proposta. Han passat anys d'hegemonia d'ERC en l'independentisme, si ara surten d'altres candidatures són ells els que han de reflexionar".

- En cas que es presentin dues llistes que tinguin per bandera la proclamació de la independència per majoria al Parlament, el vot, necessàriament, s'haurà de repartir. Poden quedar-se fora? Aquests dies molta gent recorda el cas de Nacionalistes d'Esquerra i el BEAN de Xirinachs el 1980.

-"No m'ho plantejo així. Nosaltres tenim un full de ruta des de fa temps, les coses són com són. Els catalans hem d'assumir la realitat, no el que ens agradaria. Si al final hi ha dues, tres o quatre candidatures caldrà triar. I possiblement la unitat la faran els votants tot liquidant algunes opcions".

19.755 lectures

Comentaris (35)

MILLOR SOLS QUE MAL ACOMPANYATS
A Laporta el veig de la següent forma: Informal, xulo, prepotent, trampós i bé no em fiaria d´ell gens ni mica. Té un ego molt accentuat, vol protagomisme. No crec que arribin lluny els tres comparses. Penso que Reagrupament no hi perd gaire prescindint d´aquest personatge. "Val més anar sols que mal acompanyats.
PER DESGRÀCIA ERC NO ES POT FER BONA
ERC no és bona. A Villarroel vaig escoltar a en XAVIER VENDRELL I SEGURA recomanar no parlar d' independència.
Au! ERC ens ha enganyat a tots.
Jo vaig marxar.
I fa poc li vaig enviar un correu a en Puigcercós i em va tornar a enredar.
Per desgràcia, ERC va significar Catalunya, és una colla de persones escalfant cadires i esperant cobrar la mesada.
En serem capaços?
Si no som capaços d´anar tots a la una , ja podem plegar veles per sempre més. No cal que la "demòcrata" Espanya ens foti, perquè li farem la feina de casa estant i al damunt, és clar, es faran un panxó de riure.Faig meu el que diu l ´Albert Agorreta.
6 de cada 4 catalans tenen 8 opinions diferents de l'independentisme
6 de cada 4 catalans tenen 8 opinions diferents de l'independentisme

Aquest país dóna per molt!...
anem cap a una cursa de llarga durada
Tothom vol arribar el primer a la meta ... i la veritat és que la societat catalana no és encara prou cuinada com per respondre a les nostres crides. SCI es fotrà una nata com el PI al seu moment, però nosaltres cal que aguantem i fem didàctica de la INDEPENDÈNCIA. Cal donar peu a noves fornades de jovent que en un futur no més enllà del 2028 puguin fer el que ara no es pas possible.
Un segon comentari és la necessitat de deixar enrere el nom de Reagrupament ( la gent sempre el vincularà amb una ruptura d'ERC) i si guaitem enrere a la nostra història ... "Catalunya Estat" s' assembla al més gloriós "Estat Català" de Macià. Potser que la Història és a un pas de tornar a repetir-se.
VAN TRES CATALANS
VAN TRES CATALANS I TENEN QUATRE OPINIONS!!!

Il•lusionat o il•lús?
Vaig entrar a Reagrupament quan la trencadissa del mes de gener, en la segona assemblea quan el Sr. Laporta va dir “em sento reagrupat”, allà tots el varem aclamar-lo pensant que era cosa del “tempus”, acabar el mandat de President del Barça, llavors ’anunciar la seva incorporació a la branca de la política, en la candidatura a preparar per part de Reagrupament.

Ara s’ha vist molt clar el que volia aquest senyor, constitueix un nou partit polític, anuncia que faran unes primàries (per cert he llegit el reglament, i quasi be s’hauria d’haver estudiat àlgebra per poder anar a votar), i jo em pregunto, com hauran pogut sondejar tot el territori català amb tant poc de temps?, quin tipus de primàries seran?, voleu dir que mes aviat no seran unes “terciàries”?..........

El Sr. Laporta ha optat per el populisme, per la branca de les Consultes, cosa que vaig comentar personalment al Carles Mora en la segona assemblea, Reagrupament ho hagués tingut d’aprofitar per arribar al fons del pinyol, doncs bé, això es el que ha fet l’equip de Solidaritat Catalana.

Primer ens diuen que es el futur, tots anirem junts reclamant un estat català, i tots els reagrupats i indecisos a associar-se a Reagrupament, de potes varem apuntar-nos a Solidaritat Catalana, en pocs dies ells eren 14.000 persones que havíem enviat un mail confirmant l’adhesió, no associats de pagament..............

Senyors, jo no em moc de Reagrupament, voldria donar-me de baixa de Solidaritat Catalana, com a simpatitzant, però la seva web no ho permet (democràtic), fent servir una expressió del Sr. Carretero, en Laporta i Cia no paren de fer el Dragon Kan, “avui diuen una cosa, demà se’n copien una altre, dema passat primàries concertades”.

Sap greu no arribar a un acord de conjuntura, i tot per qui ha d’anar els primers llocs de les llistes, però......
• que no veiem tots plegats que aquestes eleccions només serveixen com a punt de partida?
• es que hem de seguir i deixar el Parlament tal com està?

Reagrupament ja te enllestida una Constitució Catalana, un programa per canviar la Llei electoral, i molts més aspectes que ens ajudaran a formar els politics que realment ens tenen de defensar la nostra terra, però tot això s’esdevindrà la propera legislatura.

Sr. Carretero, endavant, millor units que abduïts, es molt lloable per part seva tot l’esforç que ha fet fins el dia d’avui, sap greu que SCI no vulgui reconèixer tota aquesta feina , així doncs, si no hi ha coalició, serà el poble qui triarà.
3 senyors que s'han equivocat
Carretero, tens la raó en tot.
SCI ha actuat a la manera dels espanyols, amb els seus tics, i traicions.
Que s'hi pot fer? Catalunya s'està espanyolitzant i degradant per moments.
I és una malaltia que s'encomana ràpidament.
Ara cal donar una lliçó de catalanisme a tothom.
Que el catalanisme sempre ha d' anar lligat a uns plantejaments etics,d' honestedat, a una manera de fer politica
Que la gent sàpiga que Reagrupament fara tot el possible per anar units, però dient les coses clares
Posant negre sobre blanc davant l'opinió publica.

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament