«Kosovo ha ajudat a crear legitimitat internacional per a la nostra opció»

Rut Carandell considera que la Haia ha posat el dret a l’autodeterminació per sobre de la integritat dels estats · La candidata de Reagrupament marca distàncies amb SCI
La cap de llista de Reagrupament per Barcelona, Rut Carandell, amb Carles Móra, número 2, a Esplugues de Llobregat (2-11-2010)
(Esplugues de Llobregat, 2-11-2010)

La cap de llista de Reagrupament per la circumscripció de Barcelona, Rut Carandell, ha explicat a MónDivers els seus punts de vista sobre la declaració unilateral d’independència a la llum del procés de Kosovo. La candidata de la formació que lidera Joan Carretero també ha dit que al Parlament cal destapar «la caixa dels trons» de la llei electoral i ha remarcat que la seva formació té una solidesa de plantejaments que, segons el seu parer, no es troba a l’altra candidatura independentista rupturista, Solidaritat Catalana per la Independència.

La seva principal proposta és la declaració unilateral d’independència. Kosovo és l’últim país que ho ha fet. Després de dos anys i mig, ha aconseguit 71 reconeixements, poc més d’un terç dels estats del món. Catalunya patiria un procés tan llarg i penós?

Nosaltres no venim d’una guerra ni d’una sagnia. El nostre serà un procés democràtic. Però Kosovo ha ajudat a crear legitimitat internacional per a la nostra opció. El tribunal de la Haia ha dit que la declaració unilateral és legítima. El més interessant del debat era si el dret dels estats a la integritat territorial és més important que el dret de les nacions a l’autodeterminació. I n’ha sortit guanyant el dret a l’autodeterminació, si hi ha un procés democràtic.

La cap de llista de Reagrupament per Barcelona, Rut Carandell

Reagrupament vol aprovar una llei electoral sobre la base de circumscripcions més petites que les actuals. Vostès saben que ni amb el PSC ni amb el PP es pot pactar en aquest sentit, perquè precisament ells s’estimen més els districtes grans. Això vol dir que vostès poden i volen pactar la llei amb CiU?

El que volem és que aquest debat es plantegi al Parlament de forma efectiva. És un debat que, al ple del Parlament, no s’ha fet mai. Volem que els partits es posicionin, volem destapar la caixa dels trons. Miri, entre el PSC i CiU tampoc no hi ha tanta diferència de plantejament, perquè tots dos en treuen rèdits, de la normativa actual, i tots dos tenen el pacte tàcit de no canviar-la. Hi ha models com l’alemany que són factibles. Només cal voler-ho fer.

Atès que el programa de Solidaritat Catalana per la Independència (SCI) és tan semblant al de Reagrupament en qüestions com la de la llei electoral, o en d’altres com la regeneració democràtica o la transparència, les dues formacions aniran de la mà en aquests temes si obtenen representació?

Del nostre programa, suposo que Solidaritat ha copiat el que li ha interessat. Però em consta que la regeneració democràtica o la limitació de mandats no són els punts que més els importen. Ni tampoc la transparència dels comptes públics, potser perquè, per a algun dels seus integrants, seria com llançar-se pedres contra la teulada pròpia. Dit això, intentarem pactar les nostres propostes amb tothom.

He d’entendre llavors que allò de les estratègies paral·leles confluents queda aparcat?

No: si nosaltres obtenim representació, hi haurà temes en què ens podrem entendre amb ells, i ens hi entendrem. Però això no vol dir que hagi de ser en totes les qüestions. Per exemple, la qüestió de com s’ha d’arribar a la independència: nosaltres fa més d’un any que estem dient el mateix. En canvi, Alfons López Tena, durant els darrers mesos, ha presentat un pla A, un pla B i un pla C. Potser d’aquí a Nadal en treu un altre, de pla. Potser ara coincidim i d’aquí a dues setmanes ja no.

Carles Móra ha anunciat que, tregui representació o no, Reagrupament «té previstes algunes jugades maques i estratègiques perquè els polítics facin els deures». Podria avançar-nos-en algun detall?

No, que hi ha gent que s’hi inspirarà i dirà que les idees són seves... En tot cas, podem dir que, la propera legislatura, segons com vagin les coses s’incrementarà la mala llet dels ciutadans.

En qualsevol cas, això significa que Reagrupament continuarà fent política fins i tot si no treu cap diputat...

Som una associació que té un partit per poder presentar-se a les eleccions. Però no som de l’«ara o mai», sinó d’anar treballant. És com una cursa de relleus: mai no deixem de córrer.

11.915 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament