Joan Carretero:«L'hi he ofert tot i més a Laporta i m'ha dit que no»

LÍDER DE REAGRUPAMENT I EXCONSELLER DE GOVERNACIÓ
Joan Carretero:«L'hi he ofert tot i més a Laporta i m'ha dit que no»
(Sallent. Dilluns, 16 de agost del 2010)

–Fa un mes que més d'un milió de catalans van sortir al carrer en una exhibició d'unitat en resposta a la sentència sobre l'Estatut. Unitat que, de moment, no sembla que s'hagi de traslladar a les urnes en forma de candidatura independentista unitària. Què falla?

–Ara la paraula mítica i màgica de l'independentisme és unitat . És bo sumar i l'ideal seria anar junts, però no és fàcil. Hi ha propostes tan esotèriques com anar junts a les eleccions i després al Parlament que cadascú vagi per separat. Si la unitat només serveix per fer una llista, faríem un flac favor al país i a l'independentisme.

–Llavors, el principal obstacle és la llista o el programa?

–Nosaltres no hem posat gaires pegues per fer la llista. De fet, Reagrupament ha ofert el número u a una persona bastant coneguda. Però és més important aconseguir una cohesió i una coherència. Com que la candidatura unitària independentista no aconseguiria ara la majoria absoluta s'ha de tenir molt clara la tasca a fer en els pròxims quatre anys.

–Vostè va enviar una carta a Joan Puigcercós i a Joan Laporta per proposar-los una reunió. L'expresident del Barça l'ha citat per aquest dijous, dia 19, a la tarda. Hi anirà?

–Estic disposat a reunir-me amb ell, tot i que el dia 19 serà impossible perquè passo consulta a la tarda. En tot cas, buscarem la manera de quadrar les agendes. Les negociacions s'han de portar amb discreció i tranquil·litat. A través dels mitjans és difícil arribar a acords, però estem disposats a parlar.

–Laporta s'ha ofert a recolzar dos dels seus candidats a canvi que vostès donin suport als dos candidats de Solidaritat Catalana. Ho acceptaria?

–Estic disposat a acceptar això i bastant menys que això, però les propostes no s'han de fer a través de la premsa, sinó en persona.

–L'expresident del Barça diu que l'obstacle amb Reagrupament és que vostès volen una llista tancada proposada per la direcció, i ells, una llista oberta i primàries.

–No sé com faran ells la llista, però nosaltres l'hem elaborat d'acord amb el sistema electoral actual, i no com ens agradaria que fos. En tot cas, el que no es pot dir és que l'organització interna sigui un obstacle, perquè llavors no es podria pactar amb CiU, ERC, PSC...

–Però aquest mecanisme no els diferencia dels partits tradicionals, dels quals es volen distanciar.

–Potser m'equivoco, però no sé de cap partit que convoqui tota la militància per votar la llista.

–Fent una mica de memòria, després de mesos de bona sintonia, en quin moment es trenca el pacte amb Laporta i per què?

–Primer, Laporta no va manifestar la voluntat de crear un partit. Fins fa poc volia aterrar ell sol en una candidatura. Per això li vaig oferir ser el cap de llista. Però després va canviar d'opinió i va decidir crear un partit nou amb les seves pròpies estructures. L'hi he ofert tot i més per anar junts, i m'ha dit que no.

–Si les eleccions són a l'octubre, la coalició haurà d'estar registrada abans de la Diada, fora que finalment s'integrin els candidats d'un partit a la llista de l'altre. Contempla aquest pla B?

–Els temps de Reagrupament i els de Laporta no coincideixen. Nosaltres ja hem triat els nostres candidats i ell encara està creant el seu moviment. No es tracta que desaparegui un dels dos, sinó de trobar el punt de confluència.

–Se sent decebut amb l'expresident del Barça?

–No miro les coses des del punt de vista personal. Comprenc que les persones puguin tenir unes preferències en cada moment.

–ERC els va demanar que posessin sobre la taula una oferta concreta.

–La meva oferta és que les forces independentistes pactin alguns aspectes en què hi hauria llibertat de vot, però mantenint la unitat en la majoria dels temes. Si hem d'emular Ciutadans, els catalans es poden avorrir bastant.

–No es paren d'anunciar baixes a Reagrupament de gent que se'n va a Solidaritat Catalana. El preocupa el ganxo Laporta?

–Per sort, tenim més altes que baixes. Entenc que hi hagi gent a qui li agradi més la nova organització, però tenim molt clar qui som i a qui ens dirigim. El que no entenc és que es busqui la unitat a costa de destruir el que ja existeix. Quan tens la percepció que et volen liquidar no t'ho prens gaire bé.

–Ho diu per les persones que han denunciat que vostè gestiona Reagrupament amb formes autoritàries? Parlen de falta de democràcia interna, llistes a dit...

–Les llistes de Reagrupament es van votar i a l'assemblea hi va anar qui va voler. El temps posa cadascú al seu lloc. Tinc ganes de veure com confeccionen altres les seves llistes.

–En tot cas, vostè va dir que no volia «enemics» a la seva llista, i fins i tot va forçar la dimissió de quatre dirigents crítics. Això és regeneració democràtica?

–Als crítics els vam dir que si no hi estaven d'acord, assumissin la direcció. Jo prefereixo un projecte cohesionat que un pacte entre corrents que no se suporten, com sol passar en els partits.

–ERC els situa al centredreta. Com que la independència no és ni de dretes ni d'esquerres, faci'm un resum de la resta del seu programa per veure si és cert.

–Tenim liberals i socialdemòcrates. Per exemple, per trencar la crisi econòmica no podem abaixar els sous als funcionaris i dir a la gent que treballi menys. Cal aportar recursos econòmics de forma que l'economia, en lloc d'entrar en un cercle viciós, entri en un cercle virtuós.

–Com es podrà desenvolupar aquest programa si Reagrupament diu que es dissoldrà el mateix dia de la independència de Catalunya?

–Quan arribi la independència, Catalunya elaborarà una Constitució i celebrarà unes eleccions constituents per formar un Parlament. En aquest procés hi haurà partits que s'encarregaran de dirigir el país. Nosaltres no som polítics en el sentit tradicional.

20.080 lectures

Comentaris (23)

voleu dir?
Ni van sortir 1 milió de ciutadans/es a la mani, ni s'ha fet tot el que calia.... Bé, excepte que hi hagués estratègia per visualitzar trencament, dubtes, i clam unitarista per sortir als mitjans.

Així i tot, molt ben (o mal) calculat ho deuria tenir en Joan Carretero per rebutjar la proposta del Laporta de (nom mediàtic?) que l'acompanyés a la llista en ares de cohesió i coherència.... Encara que ben mirat, penso que no, que Carretero el que va fer és permetre que altres sectors pendulants de l'independentisme dubtós, s'encerclessin amb Laporta per donar 2 opcions a la ciutadania i així que el vot pivoti entre candidatures independentistes, més que no pas en les clàssiques. Ja ho diuen ells mateixos: ben poc els separa ;-)
Catalunya serà independent o no serà...
Sóc militant d'ERC, i tinc la sensació que tots aquests partits que han anat sorgint que aposten per la Independència, tenen darrera la necessitat de desacreditat al partit de Companys i Macià, com a abanderat de l'independentisme al nostre país. Tinc la sensació que tant Reagrupament com Democràcia Catalana, tenen la intenció clara d'apostar per la independència del nostre país, però em preocupa sobretot que a tots dos partits sistemàticament només parlen de diners, inversions, etc.. És evident que per què algú pugui independentizar-se els diners són imprescindibles, però on queda la cultura, la llengua, i molts dels trets identitaris que fins ara han estat precisament els que tot i no ser independents, s'han mantingut i resistit a les ganes de fer-nos desaparèixer com a poble.
Apostin per una coalició independentista, però no cal que desacreditin a ningú, tothom és necessari, ningú imprescindible. Jordi Pujol i Josep Pallach, van dir fa 30 anys que calia fer Catalunya i desprès ja discutirien qui eren de dretes i qui d'esquerres. Al meu entendre ara mateix cal construir el camí cap a la Independència, i desprès ja discutirem qui és més o menys independentista o català.
Aprofitant la frase que va fer famosa Torres i Bages: "Catalunya serà cristiana o no serà" jo la aplicaria al fet independentista i diria: "Catallunya o serà independent o no serà"
Visca Catalunya Lliure!!!
Per tenir unitat cal respecte.
He llegit la majoria dels comentaris enviats per vosaltres i n'he tret una conclusió: voleu dir que no traspúa tot plegat rancúnia?. Veig una falta de respecte molt gran envers els altres independentistes que no estan a Reagrupament. És què no som capaços d'acceptar que altres veuen les coses diferents?. Sembla que si no estas reagrupat i acceptes a ulls clucs el que Reagrupament diu ja ets un mal nascut. Senyors i senyores, d'aquesta manera no s'aconsegueix la unitat que tant es progona, d'aquesta manera demostrem encara més l'homo neanderthalensis que som segons deia en Lluis del Bages.
Si a la fi s'aconsegueix pactar i anem juntament amb els altres, què els direm: ara son bons i bonics?. Respecte senyors respecte o així no anirem gaire lluny.
Estem esperant una candidatura unitària independentista, amb tot el planter (RCat, SCI, SI, ERC..) que generi la il·lusió que necessitem per a fer pinya, la il·lusió que acaba motivant els abstencionistes i els sobiranistes que avui es plantegen votar forces unionistes a sumar-s'hi.
Independència
El que no entenc és, sí veritablement desitgem la independència,perquè no vos uníeu a un dels únics partits independenistes, per al parlament i al congrés fer més força, ERC¿?

De totes maneres, prefereixo que s'estenga el meu sentiment que el meu partit.

Sóc militant de les JERC.

Tinc 14 anys.I Sóc d'Eivissa.

Salut i independència !!!!!
Homo neanderthalensis
Els catalans ens assemblem molt als Homo neanderthalensis que vivia en petits grups aïllats uns dels altres i cadascun feia la seva fins a la seva extinció.
Alguns experts asseguren que aquesta extinció potser va ser deguda a la competència amb el Homo sapiens pels mateixos recursos i perquè aquests estaven mes ben preparats culturalment i socialment per triomfar com a poble.

Si no som capaços d’adaptar-nos al segle XXI i les tribus independentistes de la nació catalana no ens unim per alliberar-nos dels espanyols, l’extinció de la nostre cultura es inevitable. Poc pot fer una tribu aïllada contra un exercit espanyol disciplinat, organitzat, ben pagat i fidel al seu cap.

La tribu de Reagrupament varem elegir democràticament els nostres caps (la Junta), varem acceptar democràticament en assemblea els candidats (proposats per la Junta) per les pròximes eleccions autonòmiques i amb aquests currículum ens presentem al poble, perquè aquest disposi.
Altres tribus s’han creat i format entorn a tres líders, dos renegats dels seus propis postulats i un verge mediatic que no aporten res de nou al panorama polític, que prometen molta democràcia interna, però ells de cap de llista amb dret a veto.

Cerca l’uniat i aconseguir-la seria esplèndid, però alerta amb els oportunistes d’última hora que volen liderar les candidatures independentistes (plagiant l’ideari polític d'altres) dividint l’electorat, tot buscant una cadira de parlamentari.

No entenc res
Bon dia!
Doncs jo no entenc res. Si m'escolto Solidaritat Catalana, en surto convençuda. Si llegeixo el que s'escriu a la web del Sr.Laporta, també. Si m'interesso pel que proposa el Sr.Carretero...he d'estar d'acord...Aleshores, em volen dir on és el problema, si tots estem d'acord en la base? Serien tan amables de pulir les formes per tal de trobar una entesa? No veuen que és realment això el que volem? Quin problema hi ha a les llistes votades per les bases de bon inici? No estem parlant de democràcia autèntica? Ningú no està en possessió de la veritat...per tant, sumem i no ens fem la punyeta els uns als altres, pel bé del nostre país. Si us plau, posin-se d'acord. No volem "més del mateix"!!! Són massa anys "perseguint la pastanaga" que mai no ens menjarem...TINDRIEN L'AMABILITAT D'ARRIBAR A UN ACORD PER A QUE ENS POGUEM SENTIR REALMENT REPRESENTATS??? Moltes gràcies!
Els anciants
Els Intel•lectuals, que es volen presentar com a partit, és un clar exemple de la poca confiança que els mereixen els dits independentistes. Amb aquest exemple ens demostren un intent d’ aconseguir trumfos per a oferir-els-he al projecte més compatible amb el què consideraran més adient per el País com a Estat Europeu. Han aconseguit cotes intel•lectuals reconegudes arreu ¡ aquest és l’ exemple que s’ ha de seguir ¡. Els culs inquiets per aconseguir cadira han de ser rebutjats des d’ un principi.
Enric

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament