Joan Carretero: "És més fàcil la independència que el concert o un referèndum”

Entrevista a Joan Carretero, president de Reagrupament Independentista
Joan Carretero atenent els mitjans de comunicació tot fent cua al monument de Rafael de Casanova

"A Catalunya vivim de les fantasies dels “progres” que diuen que aquí tothom ha de ser d’esquerres encara que sigui molt conservador”

Per què no s’ha pogut arribar a un acord amb Solidaritat Catalana?

Des de fa anys i panys que l’independentisme català no va unit, això no és cap novetat. Pretendre que s’uneixi ara, amb quinze dies, és una pretensió molt difícil. Nosaltres ja fa temps que hi som, uns altres han aparegut fa poc i l’escull definitiu va ser que, segons sembla, ells tenen un reglament que és inalterable i intocable i que fa que a partir del moment en què han escollit els seus candidats no acceptin negociar res. La pretensió que nosaltres anéssim a les seves assembles és una pretensió que no té cap sentit. Nosaltres vam triar d’una manera, amb una assemblea on pràcticament mil persones van escollir unes llistes; ells ho han fet d’una altra. Jo respecto la seva i demano que respectin la nostra. A hores d’ara ningú està capacitat per donar lliçons a ningú de com s’han de fer les coses.

Hi ha espai, encara, per l’acord?

Bé, atès que el seu reglament diu el que diu, sembla impossible.

És creïble prometre el concert o un referèndum d’autodeterminació a aquestes alçades?

No només no és creïble sinó que és una mentida. El concert és impossible perquè fins i tot amb la sentència del Constitucional queda clar que és anticonstitucional. A més, el concert, com diu la seva paraula, vol dir fer un acord amb una altra part i, que se sàpiga, a l’altra part no hi ha ningú disponible per fer el concert. És una irresponsabilitat política il·lusionar la gent amb una cosa que tornarà a ser un fracàs i una frustració. El mateix argument serveix per dir que farem un referèndum.Mentre formem part de l’Estat espanyol és impossible fer un referèndum d’autodeterminació perquè el govern espanyol no ho autoritzarà. L’única manera de trencar amb la legalitat espanyola és fer un acte de sobirania al Parlament de Catalunya i declarar la independència de manera unilateral. És més fàcil la independència que el concert o un referèndum. Per tant, pel que hem de treballar és per la independència.

Mentrestant, en el cas de ser al Parlament, si els vots de Reagrupament fossin indispensables per proclamar president Mas o Montilla, sou equidistants?

No, sempre hem dit que no som equidistants. El que sí que diem és que nosaltres no farem cap pacte de govern que no sigui per proclamar la independència. Nosaltres el que hem dit i hem reiterat és que en el cas que només hi hagués dues opcions possibles a Catalunya, nosaltres tenim clar que preferim que sigui president el senyor Mas que no pas el senyor Montilla.

Un tema que, aquí al Penedès, ens toca més de prop. Com veieu la qüestió de les vegueries? Sobretot en relació a quan éreu conseller i com ha acabat tot plegat.

Jo penso que el que no és pot fer, i ho ha fet molt aquest govern tripartit, és enganyar el personal. Amb l’Estatut que tenim ara a la mà, Catalunya no pot fer vegueries, no en pot fer ni una, perquè les vegueries són diputacions i això voldria dir fer noves províncies i això es fa a Espanya i no pas aquí. Per tant, la llei de vegueries i no res és tot el mateix. Tot això és crear falses expectatives als ciutadans.

Es presentarà Reagrupament a les municipals?

Reagrupament com a tal no té com a objectiu prioritari, ni tan sols secundari, fer llistes municipals. Ara bé, en els municipis on hi hagi grups de reagrupats que tinguin interès a participar en la política municipal, nosaltres els ajudarem tant com podrem, però nosaltres no promourem candidatures municipals.

Si com es preveu, difícilment proclamaran la independència aquesta tardor, què farà Reagrupament al Parlament?

Donar iniciatives per millorar les pràctiques polítiques d’aquest país. Una de les grans xacres de Catalunya és tenir una democràcia de molt baix nivell, de molt baix perfil, de molt poca qualitat. És urgent fer una llei electoral que Catalunya no té, fer una llei de compatibilitats, fer una llei de limitació dels mandats, fer una llei de transparència, d’austeritat, fer una llei que controli de manera exhaustiva el finançament dels partits polítics. Això per la banda de les mesures de regeneració democràtica i, per altra banda, el que és evident és que participarem en totes aquelles iniciatives que, dintre de les minses competències del Parlament de Catalunya, ajudin a millorar l’economia, a millorar l’educació, a millorar el sistema sanitari, a millorar les infraestructures.

Se’ls acusa de no tenir programa polític més enllà de la independència.

Bé, perquè les acusacions són de franc en aquest país. Nosaltres tenim un ampli programa electoral. Als qui ens acusen de no tenir programa, els repto que se’l llegeixin.

Tampoc no són la dreta?

A Catalunya vivim de les fantasies dels “progres” que diuen que aquí tothom ha de ser d’esquerres encara que sigui molt conservador. Quan vols estigmatitzar un adversari el que es fa és dir que és de dretes. Jo repto a qualsevol que digui en quines mesures concretes nosaltres som de dretes o d’esquerres, o de centre. Com que som un país que no té competències polítiques la gent es dedica a crear-se estereotips, a dir “jo sóc d’esquerres”. Però quan tu li preguntes, “Molt bé, i què faries?” no surten de l’estereotip.

Què consideraríem un fracàs de l’independentisme en aquestes eleccions?

Les eleccions són un baròmetre, bastant exacte, d’allò que pensa realment la societat. El que ens diran les eleccions és com està realment l’independentisme d’aquest país. Fracàs o no, sabrem, bastant ajustadament, on és i qui aposta clarament per la independència i qui no. Més que considerar-ho un fracàs o un èxit, jo penso que ho hem d’analitzar en clau de realitat. Hem de fer és aprendre a viure de la realitat. Les eleccions ens diran exactament on som, no on voldríem ser.

Per tant, dedueixo que no està d’acord amb allò que “és ara o mai”?

No. Jo crec que ara és un moment de crisi, és un moment de desconcert per part de molta gent, de desencís, de pessimisme, a més a més, tot això adobat amb la crisi econòmica, però jo no crec quesigui “ara o mai”. Una altra cosa serà si ens els propers vuit anys aquest país no surt de la situació en què està. Aleshores crec que tenim tots els números per anar perdent capacitat de reaccionar. Les nacions, encara que a molts catalans no els ho sembli, de vegades desapareixen de la història, per tant, nosaltres tenim un risc de desaparèixer com a nació, però jo penso que no és el 28 de novembre o mai sinó que és el 28 de novembre, més el que passarà els propers quatre anys, més el que passarà els altres quatre anys.

Què diferencia Reagrupament d’altres opcions també independentistes?

Diguem que, perquè les coses acabin bé, no és el mateix un vi que es pretengui fer en un mes que un vi que tingui una certa solera. I sobretot, nosaltres no som només uns que parlen d’independentisme -que també-, sinó que per nosaltres és fonamental que aquest país canviï d’hàbits polítics, que hi hagi una veritable regeneració democràtica.I, alhora, parlem també d’una altra qüestió important, que és el treball. Aquest país ha de sortir de la roda en què ha entrat, de mediocritat, de voler aconseguir les coses a base de subvencions i no del treball i de l’esforç, de la voluntat de voler fer les coses cada vegada millor. Jo crec que hem de fer una societat més exigent, més capaç d’afrontar el futur. Nosaltres, per desgràcia, tenim pocs recursos naturals, fins i tot a vegades tenim poca aigua, per tant, el valor que tenim és el valor de les persones. Com més valor tinguin aquestes persones des del punt de vista del treball, de l’estudi, de l’excel·lència, millor serà el país. Aquest és també el nostre compromís.

16.111 lectures

Comentaris (8)

Mes valen castellanismes que castellà
Jo tinc 74 anys, quan escric amb castella faig faltes i amb català tambe.
No es millor escriure amb català fent faltes que amb castella perfecte?
Visca Catalunya
Amb tu fins el final.

La terra es nostre--------
somni o frustració ?
28-N

DIGNITAT I LLIBERTAT

versus

DEPENDENCIA I DECADÈNCIA

Nosaltres decicim !!
Aprendre d'un leader
Tant costa aprendre d'ùn leader? Dona gust llegir les declaracions d'quest home. Com respecta l'adversari! Quina diferència amb "no pocs reagrupats que practiquen el "forofisme" tot blasmant i difamant l'adversari quan més proper - com es el cas de Solidaritat o ALTRES mes llunyans però tanmateix sobiranistes com ERC i CiU- amb més sanya i fins i tot odi, desprestigiant a nivell personal si cal.
Haurieu d¡aprendre a respectar i fer com ell i com Rut que parlen de política i prou sense convertir-se en censors de la vida personal de ningú ni esmeçar el temps en teories conspiratòries.
Que no veuen alguns que un PARTIT o organització no són més que eines, instruments a mans d'essers humans com ells?

Salut i independència!
Un líder català? Sí!, El Dr. Carretero.
Em sap molt greu no poder votar-lo per causes del tot alienes a la meva voluntat, raó per la qual demano a tot aquell que encara no tingui clar el seu vot que, després d'haver-ho meditat serenament, el voti per mí. Fa més d'un any que segueixo de prop el Sr. Carretero i estic convençut que si hi ha actualment a Catalunya un home que reuneix les característiques que defineixen un líder -I Déu sap com en necessitem un ara mateix- és ell, sense cap mena de dubte. No sé, Dr. Carretero, si sou creient o agnòstic, però jo, que em considero creient, demano a Déu que els catalans sàpiguen reconèixer en vós l'home lúcid, íntegre, patriota i valent que Catalunya necessita.
COM SEMPRE
Joan, com sempre excelent.
castellanismes
Quan d'una entrevista tan completa només es comenta un castellanisme, una de dos: o aquesta persona que ho comenta és un enemic de la independència o és un busca-raons. Que es comentin les suposades faltes, molt bé, Però solament això?
Castellanismes greus
a aquestes alçades = a hores d'ara

Total 8 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament