Ferran Pujol: "El perill és que CiU i PSOE generin un imaginari on la gran fita nacional sigui l’Estatut"

Entrevista a Ferran Pujol, cap de llista per Tarragona
Ferran Pujol durant la Festa de Reagrupament al Pallars
(Barcelona, 21-07-2010)

Entre manifestacions històriques i crides a la Solidaritat Catalana, ha quedat en segon terme l’assemblea de Reagrupament, l’elecció de candidats de la formació, i els treballs que està duent a terme per acabar d’implantar-se al territori. El cap de llista per Tarragona, Ferran Pujol, explica com encara aquest nou repte i parla de les possibilitats de pactar amb Laporta i dels conflictes interns que ha viscut RCat en el seu curt temps de vida.

Com valores el desenvolupament de l’assemblea del passat 10 de juliol, en què vau escollir els vostres candidats?

Es va desenvolupar amb molta felicitat i unitat. Feia molt de temps que havia treballat per aconseguir una llista independentista i transversal que sumi al màxim i, tot i restar oberts a qualsevol incorporació, hem acomplert el primer objectiu.

Arribar fins aquí no ha estat fàcil i en els últims mesos heu tingut alguna confrontació interna...

Reagrupament esta fent una aportació nova enfront els partits tradicionals: som una associació sense estructura organitzativa complexa. Per tant, no hi ha problemes per càrrecs intermedis. Per altra banda, som el primer moviment de la historia política on qui lidera el projecte està en disposició de no encapçalar una candidatura. El primer de tot és la nostra independència. Amb més de 3.400 associats és lògic que hi hagi algú que opini diferent.

Ja fa temps que es relaciona Regrupament amb en Joan Laporta per una possible aliança política. Encara us plantegeu aquesta possibilitat?

Com hem dit molts cops: esperem a tothom i no ens encantem per ningú. Dit això, durant tot aquest temps s’han adherit moltíssima gent que creu en la unió de l’independentisme: Carles Móra, Toni Strubell, Roger Granados, Joan Canadell (CCN), Carles Bonaventura (PRC), i d’altres.

Creieu com altres líders polítics que la manifestació del 10-J marcarà un abans i un després per a Catalunya?

No, si qui ha de canviar aquesta relació són els partits de sempre. L’Estatut que alguns defensen és l’Estatut que va fer l’Alfonso Guerra i va validar l’Artur Mas. Ni tan sols és l’Estatut sorgit del Parlament Català. El perill és que els catalanistes de CiU i PSOE generin un imaginari on la gran fita nacional sigui l’Estatut d’en Guerra i d’en Mas, aquell que els independentistes institucionals volien votar a favor, o en contra, o amb un sí crític.

Com a membre d’una nova formació política què creieu que podeu aportar al panorama polític català?

Com he dit abans, aportem tres gran reptes: la proclamació de la independència al Parlament, allà on es fan les coses serioses en les societats serioses. El nostre és un Parlament democràtic reconegut per tota la comunitat internacional, per tant aquestes eleccions són un veritable referèndum d’autodeterminació. La segona és l’aspecte de Regeneració democràtica: nosaltres no som polítics professionals i som gent que també patim la crisi. I la tercera: donar veu a molts independentistes que sense la nostra opció electoral s’havien plantejat quedar-se a casa.

Com a cap de llista per Tarragona de la formació se li obre ara un gran repte i una feinada...com ho afronta?

Com que no visc de la política ni sóc ric, la campanya la farem traient hores de la feina i la família, en el meu cas força nombrosa, ja que tinc 4 fills petits. El que tenim clar és que ens hi deixarem la pell i visitarem tots els municipis que encara no hem fet.La desafecció política es troba en xifres mai vistes.

A què ho atribueix i què creu que haurien de fer els polítics, ara que vostè en forma part, per revertir aquesta tendència?

En primer lloc, la responsabilitat és dels polítics actuals i passats. En segon lloc, l’actual partitocràcia no ha ajudat a donar una bona imatge general de la política. I en tercer lloc, hi ha petites coses que podrien ajudar a revertir l’actual situació, com les oficines del parlamentari. Aquesta és una idea de Reagrupament, entroncada en el nostre concepte de regeneració democràtica, en què ens comprometem a tenir una oficina on rebre els ciutadans en el territori per on em sortit escollits. A tal efecte, podem tenir llibertat de vot. Cap diputat de Tarragona mai no ha trencat la disciplina de vot del seu grup per defensar el territori. En resum, seria incorporar allò que és positiu dels sistemes anglosaxons.

12.164 lectures

Comentaris (8)

es molt perillos
es molt perillos que faci majoria absoluta CyU, per que adormirà el pais com va fer en Pujolet, i per aixo es tan important que hagi una força com Rcat que entri al parlament a evitar per una banda el tripartit, i perl'altra evitar que CyU ens tornir a adormir el pais.

Per aixo crec que darrera de la solidaritat, aquesta nou xiringuito,pot estar Cyu per que l'interesa, dividir-nos, per aconseguir el seu objectiu assolir la majoria absoluta, amb el perill que comporta
serà dificil
Si guanya per majoria absoluta CyU adormira el pais, com va fer en pujol, el Jordi, i això es molt perillos, montaran altre cop el gran teatre nacional,
Tindrem feina!!! i molta!!!!
Doncs tindrem molta feina a fer perquè amb poc temps s'ha de convèncer molta gent que la solució no és canviar el Tripartit per una CiU amb majoria absoluta ni una CiU amb majoria relativa. La solució és tenir Reagrupament més tota la Solidaritat Catalana x la Independència i tota la resta de partits que volen la independència junts i amb majoria absoluta.
I això porta feina perquè, primerament, hi ha molta gent encegada per CiU pq es pensa que pot tornar a fer el mateix que abans del Tripartit quan sabem que els que vam canviar i no vam votar CiU no ho vam fer per tornar-hi i tornar al mateix de sempre. Ho vam fer per canviar el rumb del país tot i que ens hagin portat en un atzucac.
En segon lloc em sembla que molta gent no se n'adona de la tragèdia que ens ha passat amb la retallada de l'Estatut que ens ha deixat en una situació pre-constitucional (de la CE del 78). Per tant, com a "situació pre-constitucional" que no hem votat ni decidit, sinó que ha decidit per nosaltres el TC espanyol hem de fer fer la nostra pròpia Constitució i fer la Declaració Unilateral d'Independència.
Ara ho tenim més bé que mai després de la sentència del Tribunal Internacional de Justícia per Kosovë. A més per la situació internacional, de formar part de la UE i tot plegat s'ha de fer entendre a la gent que és una oportunitat històrica que s'ha d'aprofitar ràpidament perquè per vés a saber quina conjuntura internacional, això pot canviar inesperadament, i potser no tornarem a viure un moment millor.
Ja sé que tot això ja ho sabeu però algú ho havia de dir!!!!
No defallir!!!!
Idees força clares i sacrifici per el que un creu. No es facil fer politica!, en un terreny on cada pasa que es dona es criticat, trobem persones que com en Ferran Pujol, encara estan dispossats a lluitar per fer per a tots una Catalunya, lliure, al estil dels paisos anglosaxons, i donat que el vaixell es Reagrupament.Cat, que no defalleix i te un full de ruta molt clar, li augurem força éxit. Nosaltres per part nostra com demana en Joan Carretero, no el defraudarem.
COINCIDÈNCIES
Els dos Magi(ns) , no som familia , però això si , sóm Patriotes els dos.
VISCA CATALUNYA LLIURE.
Un estat propi, tant clar com això
Desprès de la sentència del TC contra l'estatutet, es va criticar que alguns partits diguessin que no acatarien la retallada, ahir el Tribunal de la Haia va validar la declaració unilateral d'independència, l'estat espanyol tot hi no ser vinculant, no ho pensa acatar. Les societats poc democràtiques que pretenen fer creure que ho son, acaben caient en moltes contradiccions. Reagrupament des dels seus inicis ha apostat per aquesta via, i s'ha demostrat que es l' ùnica, i demostrant que els seus candidats son simples eines al servei del projecte, que en cap cas son peces fixes com els partits tradicionals. Deixar les ideologies de cada persona en segon terme en benefici de l'objectiu final.
Crec que es el millor servei que podem fer al país, i en aquest cas en Ferran es el nostre candidat a Tarragona i veig que ho te molt clar.
Salut i independència
Albert Cortés
Ens cal voluntat d'unitat política i social.
Abans de res, Catalunya necessita unitat política i social per aconseguir la seva independència, i espero que Reagrupament aprofiti les sinergies derivades de l'10-J.
La sentència del Tribunal de l'Haia d'ahir, afavoreix les nostres aspiracions en establir jurisprudència en el Dret Internacional, encara que no sigui vinculant.
A Catalunya li falta també la majoria parlamentària per convocar un referèndum d'autodeterminació i posteriorment declarar la seva independència unilateralment.
A més també ens calen tots els suports internacionals que Kosovo ha tingut des de 2008 fins avui, amb reconeixement oficial del nou Estat.
Després vindrà la negociació de les condicions amb l'Estat espanyol, que serà el més dur i difícil de tot el procés.
Esperem que els nostres polítics, tant els nous com la vella escola, tinguin i apliquin el seny, a més d'altres coses, per aconseguir que aviat tinguem passaport de la República de Catalunya.
Salut i Independència.
L'únic camí , el camí cap a la independència
El Ferran Pujol és un clar exemple del pensament general dels simpatitzants de R.cat. Sembla estrany i alhora dificil , exposar com ho fa el Ferran , un objectiu polític d'envergadura , sense que aparegui el condicionant ideològic. Al final de tot plegat , si ja tenim un punt de sortida , i veiem on tenim el d'arribada , el camí més ràpid i fàcil , és la linia recta , i això , tan clar i senzill, no cal ser polític per explicar-lo , tothom ho entén , i saben que és el camí , l'únic camí cap a la independència.

Total 8 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament