Entrevista a Jaume Fernández, candidat de Reagrupament Independentista per Lleida

“Hem resistit el cop, tot i que ens volien enfonsar”
Entrevista a Jaume Fernández, candidat de Reagrupament Independentista per Lleida

Definitivament Reagrupament i Solidaritat es presentaran separades a les properes eleccions.

Sí. Tal com estaven les coses la reunió de diumenge no ha estat pas una sorpresa. La proposta inicial de Solidaritat no portava enlloc. Si aquesta gent ha de fer un congrés i ha d’escollir unes llistes ens sembla molt bé, però nosaltres des del 10 de juliol ja les tenim fetes. Nosaltres estem treballant des de fa temps i ells només des de fa uns mesos. Si volen fer una alternativa igual a la nostra però en solitari... és respectable.

La unitat es descarta totalment?

A Catalunya tenim una capacitat de dispersió de grup molt gran. Nosaltres, però, tenim molt clars els nostres principis: la proclamació de la independència de forma unilateral i la regeneració política. Només posem una condició: no entrarem a cap govern de la Catalunya autonòmica que no proclami la independència i, per tant, segurament a la pròxima legislatura estarem a l’oposició.

Ha estat el sistema de confecció de llistes el principal problema per què la unitat no hgi estat possible?

No és només la confecció de llistes. Solidaritat surt quan surt, surt el mes passat i surten dient el mateix que hem dit nosaltres durant els últims anys. I per tant haurien d'haver estat ells els qui s'haurien d'haver sumat a nosaltres. Reagrupament no vol anar al Parlament a fer un altre “show”, a tornar a barallar-nos. I aquesta és una condició sine qua non, estar a l’oposició fins que no es pugui fer la proclamació de la independència.

Com van valorar l’oferta feta des de Solidaritat? Vostè cap de llista per Lleida i Joan Carretero per Girona.

Vam rebre l’oferta a través dels mitjans de comunicació. Ens va resultar esotèric haver d’anar, el senyor Carretero i jo, a una assemblea d’un partit que no és el nostre a presentar-nos a unes primàries. Així no es fan els pactes, es fan cara a cara i arribant a un acord.

El fet que algun dels crítics que va marxar de Reagrupament ara sigui un dels membres visibles de Solidaritat ha dificultat l'acostament?

Les persones que van marxar va ser perquè a Reagrupament no van trobar el camí. Volien repetir els mateixos errors que ja sabien comès a Esquerra. Evidentment que ara estiguin a Solidaritat no ajuda, perquè estan ressentides. Espero que les persones que estan al capdavant de Solidaritat no es deixin portar per ells.

Vostè va dir que l’objectiu de Solidaritat era destruir Reagrupament...

Sí, de la forma que ha estat creada, sí. Solidaritat té una obsessió: dir que Reagrupament desapareixerà. A més, llencen una proposta unitària a CiU, a Esquerra i a Reagrupament, nosaltres som els únics que acceptem “parlem-ne amb condicions” i acabem sent els dolents. Això no s’entén. Per ara només ens han intentat treure gent de Reagrupament, i això no suma.

Reagrupament molesta a tots els partits o han caigut en el victimisme?

Molestem molt perquè volem fer un programa de regeneració. Volem tenir un sistema electoral a l’anglesa, que traurà poder als partits. També volem instaurar un límit de mandats. Volem canviar el sistema perquè tenim una democràcia de baixa qualitat i  això molesta a moltes formacions. Fins i tot, molesta més que l’independentisme.

Els vots independentistes podrien ser claus per formar govern?

Sí, però no vull tornar a caure en l’error que vaig viure a Esquerra. Em pensava que tenia diputats independentismes i finalment van ser diputats autonomistes d’esquerres. I la gent està decebuda.

Vostè acaba de dir que no donaran suport a un govern “autonomista”. Considera igual un govern de CiU que no es declari independent que un altre tripartit?

Nosaltres som del parer que ha de governar sempre el que guanya. Encara que aquí es fan coses estranyes amb els perdedors. Però la Catalunya autonòmica no porta enlloc. A més, no tenim ni diners ni competències que ens farien falta per tirar endavant.

Quines perspectives electorals dóna a Reagrupament?

No podem fer aquesta estimació, tenim recursos mínims per fer enquestes.

Però vostès havien dit que si Laporta s’unia a Reagrupament podien ser entre 5 o 8 diputats més... Això vol dir que en tenien una idea.

Sí, per això volíem que Laporta encapçales la nostra llista. Una cosa és segura, de diputats no en perdrem cap. No tinc ni idea del que pot passar.

Com estan les converses amb altres grups independentistes a part de Solidaritat?

Avançant. Nosaltres esgotarem el calendari fins que puguem. Tenim diverses reunions previstes.

Durant aquest mes Reagrupament ha viscut diverses baixes però des del partit s’ha volgut treure ferro a tot plegat... Com està la situació?

Fem una valoració molt positiva. En un mes d’agost no havíem tingut tantes altes com enguany. Hem resistit perfectament el cop tot i que ens volien enfonsar.

La gent que se’n va parla de manca de transparència...

Això és absolutament interpretable. Nosaltres ens veiem obligats a fer una llista segons la legislació espanyola. I vam fer un procés on el senyor Joan Carretero va fer una llista amb persones de gran confiança i això es va aprovar per més del 90% dels assistents a la darrera assemblea. I justament aquesta gent que va marxar no hi eren en aquesta llista. Veurem la setmana que ve com s’organitzen les llistes de Solidaritat...

ERC intenta que el debat sobre la conveniència de fer un referèndum sigui l’eix d’aquestes eleccions. Vostès, però, en són contraris.

Sí, nosaltres ho posem més fàcil. No creiem en la possibilitat d’un referèndum. Perquè fer un referèndum depèn del govern espanyol i el pot vetar. I és impossible fer-lo dins de l’Estat Espanyol. Per tant l’única solució és que els partits que es presentin a les eleccions diguin si proclamaran unilateralment la independència. I llavors, d’aquí uns quatre anys, fer el referèndum amb el suport de les organitzacions internacionals.

De Reagrupament sorprèn que tant vostè com Carretero mantinguin les seves professions.. això canviarà depenent dels resultats de les eleccions?

Evidentment. Nosaltres seguim en la nostra professió perquè estem en la política com a servei al ciutadà i per voluntat pròpia. Reivindiquem que a Catalunya la gent entri en política amb un ofici, estigui uns anys i després torni a la seva feina...

Vostè va ser escollit alcalde de Rosselló com a membre d’ERC, per què no va dimitir quan va passar a Regarupament?

Vaig dimitir com a membre del Consell Comarcal del Segrià. En canvi els veïns del poble m’havien triat a mi com a alcalde i no a les sigles que representava.

Si no és diputat, es presentarà com a alcalde de Reagrupament?

No sé si em tornaré a presentar o no, però si ho fem ho farem amb una llista independent.

21.417 lectures

Comentaris (2)

Estem en campanya
Nosaltres a lo nostre. Continuem treballant fent actes i parades informatives a tots els pobles, ciutats i barris, mostrant la feina feta i la que em de fer.
Ponència política: http://www.reagrupament.cat/content/download/192/1564/file/Pon%C3%A8ncia_pol%C3%ADtica.pdf .
Full de ruta, Organitzant el nostre futur lliure: http://www.reagrupament.cat/content/download/202/1604/file/Organitzant_el_Nostre_Futur_Lliure.pdf .
I la constitució de Catalunya: http://www.reagrupament.cat/content/search?SearchText=constituci%C3%B3 de Catalunya
UNIO SI, A QUALSAVOL PREU, NO
UNA DE LES COSES MES PRECIADES PER L'HOME ES LA SEVA DIGNITAT I SI VA ACOMPANYADA DE UNA HUMILTAT REAL I SINCERA, GENS INTERESSADA, LLAVORS, ES EL MAXIM DO QUE POT TENIR UNA PERSONA PERO QUE AQUESTS DONS SE'LS HI VULGUIN TREPITJAR, AIXO NO HO PODEM PERMETRE, EN JOAN LAPORTA, AMB AQUELLA CARONA DE BON NEN, D'AIXO NO EN TE RES, HI HA QUI PENSA REALMENT QUE ACABADA LA ETAPA BARÇA, EL VAN FITXAR A ELL, I QUE ES UN "LAZARILLO" DELS PODER FACTICS SENSE OBLIDAR-NOS D'ALGUNA CAIXA, ELS CALERONS SONT MOLT NECESSARIS A LA POLITICA, UNA CAMPANYA ELECTORAL COSTA MOLTS DINERS, I SI NO HI HA PADRINS, NO ET BATEJAN, TOT AQUET TINGLADO DE SOLIDARITAT (QUE NO DEIXA DE SER UN TINGLADO DE GENT TINGLADOSA), FA PENSAR QUE HA ESTAT ORQUESTAT PER FER MAL A REAGRUPAMENT, PER MIRAR DE DILUIR-LO, I PRESTARSE A COLABORAR AMB AQUETA TASCA DESPRES DE HABER VINGUT AL SEGON CONGRES, HASTA INCLUS PARTICIPAR PARLANT, PER PART DE JOAN CARRETERO HA ESTAT UN EXCES DE BONDAD, UN EXCES DE CONFIANÇA, PER PART DE LAPORTA UN EXCES DE GALTAS, UN EXCES DE POCA VERGONYA, EL DEUEN PAGAR MOLT BE PER ARRIBAR A AQUETS EXTREMS.

Total 2 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament