
Jaume Claramunt té 49 anys i està convençut que cada dia que passa la independència és més present en l'ideari col·lectiu dels catalans. Considera que en el context actual la defensa del concert econòmic és un exercici de cinisme de CiU.
La sentència de l'Estatut i l'actual context polític demostren per a Reagrupament que la via de la negociació s'ha esgotat.

La nova formació política Reagrupament va convidar dimecres al Vendrell el jurista Ignasi Planas per parlar de la Constitució de Catalunya que Planas i set experts més han redactat per a una hipotètica Catalunya independent. Membre del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Planas és llicenciat en dret per la UAB, amb especialitat en Dret Públic i Urbanisme; i té dos postgraus en Ciències Polítiques i Dret Urbanístic. Arran de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que ha retallat l’Estatut, el 3d8 va parlar amb Planas abans de l’acte públic.

El 26 de juny de 1990 va morir a Barcelona l'escriptor Manuel de Pedrolo. Vint anys després, la seva vila natal, l'Aranyó (la Segarra), i la Fundació Pedrolo recorden l'aniversari amb l'espectacle 'Recital de silencis', a càrrec de l'escriptor Xavier Garcia. Lògicament, no en publiquem una entrevista, però sí que n'extractem citacions incloses a la web de la Fundació Pedrolo , animant-vos a aportar-hi la vostra i a llegir i a recordar algú que va mantenir sempre una feréstega intrasigència per les llibertats nacionals.

"Com a país tenim l'assignatura pendent de la independència. Restituir la dignitat sobirana de Catalunya, la dels Països de Parla Catalana."

· "Té por de les votacions aquella gent que s'ho té ben muntat dins de l'actual sistema"
· "Trobo bé que tothom es pugui manifestar, inclús Falange, però no en contra de l'exercici democràtic"

«La independència de Catalunya serà un gran negoci per Espanya»
Viure uns anys als Estats Units i treballar a les universitat de Standford i Buffalo com a professor de Dret Constitucional, li ha fet veure amb un altre perspectiva l’independentisme. Ho té igual de clar, però diu coses diferents. L’encara militant d’ERC («ja no m’hi trobo còmode, però...») i autor de la Constitució de Catalunya, el mallorquí i nét de sabadellencs, Antoni Abat Ninet, 35, va tornar ahir a Sabadell per saludar el seu amic Oriol Garriga («sap més de la meva família que ningú de la meva família», diu rient).

"La Constitució de Catalunya és el futur; els partits estan pel passat estatutari"
Heu redactat la Constitució de Catalunya. No és poca cosa...
És potent, sí. I ens diuen que és cap on s’ha d’anar perquè l’Estatut s’ha quedat petit abans de néixer. La Constitució, en canvi, és la voluntat de ser independents.

“Qui diu que podem seguir així és tonto o malintencionat”
La concreció, la lògica i l’agudesa habituals de Xavier Roig en els articles a l’AVUI es mantenen en aquesta entrevista. I qui els llegeixi coneix la conclusió: final de trajecte? Sí, però és que s’ensumava des del principi.

· "Desitjo un líder que sàpiga portar la independència"
· "Em faria il·lusió que quallés la Conferència Nacional del Sobiranisme per fer una candidatura independentista transversal per a les eleccions"
· "Sóc dels que no volen saber res del Tribunal Constitucional"
· "No hi ha esperança d’entesa amb Espanya"

"Joan Laporta pot ser el candidat a la presidència. Jo em presento per Girona"
Joan Carretero, exconseller de Governació al Govern de Pasqual Maragall i líder de Reagrupament, reflexiona en aquesta conversa amb SEGRE sobre la política catalana i les perspectives de la seua formació per a les pròximes eleccions autonòmiques.