Decàleg en defensa de la llengua catalana

En la diada de Sant Jordi la sectorial de Llengua i Educació de Reagrupament presenta un decàleg en defensa de la llengua catalana
Enllaçats per la llengua
(Sant Jordi, 2012)

Catalunya és terra de pas i alhora d'acollida. Aquest doble vessant ens situa en una cruïlla en la qual la nostra llengua ha de jugar dos papers decisius: constituir-se com a eix vertebrador de totes les relacions administratives, econòmiques, culturals i socials i fer possible que els nouvinguts la coneguin i l'usin.

Les circumstàncies històriques i les que actualment viu el nostre país perjudiquen i afebleixen la nostra llengua de manera reiterada perquè una llengua parlada en una terra de pas i sense recursos estatals és, en paraules de Joaquim Molas, plena de dramatisme.

Reagrupament Independentista és molt conscient del moment que estem vivint, amb amenaces constants en forma de sentències, amb intents desestabilitzadors que arriben de dintre i de fora, per això, i com a mesura de reafirmació i de defensa de la llengua i de la nostra catalanitat, a la Diada de Sant Jordi de 2012, proposa als seus associats i a la ciutadania en general el següent

DECÀLEG

  1. Declarar que la nostra llengua és el català, signe principal de la nostra identitat, que ens defineix com a poble. Aquest llengua és un patrimoni que compartim amb els altres pobles dels Països Catalans, la Catalunya Nord i l'Alguer.
  2. Constatar que el català no és una llengua minoritària. D'entre les més de 6.000 llengües parlades al món, el català se situa entre les 100 més parlades i és la 14a llengua més parlada de la Unió Europea.
  3. Reforçar l'autoestima dels parlants del català. La nostra llengua té febleses, majoritàriament com a conseqüència de les actuacions d'un estat hostil, però té actius molt importants: presència en els estudis de les universitats més prestigioses del món i gran penetració a Internet, per exemple.
  4. Prendre consciència que la fortalesa del català es basa en l'ús que en fem tots els ciutadans de Catalunya en qualsevol circumstància. Per tant cal adquirir el compromís de parlar català sempre i a tot arreu.
  5. Treballar perquè, en aquest període que estem vivint fins a la consecució de l'estat propi, el català ocupi el lloc que li correspon en tots els àmbits, especialment en aquells on la seva presència és més deficitària.
  6. Fer percebre el català com a eix vertebrador de la convivència en el nostre país. La llengua comuna que ens permet comunicar-nos vinguem d'on vinguem , i la que facilita la cohesió i l'agermanament entre persones de diferents procedències.
  7. Presentar el català com a llengua d'oportunitats en el món laboral, socioeconòmic i cultural.
  8. Denunciar tots aquells casos en què es violen els nostres drets lingüístics. Tots els països tenen lleis que afavoreixen les seves llengües. Concretament, l'Estat espanyol en té més de 500 que afavoreixen el castellà i les poques que tenim a Catalunya ens les porten al Tribunal Constitucional.
  9. Impedir, amb la màxima rotunditat, que es trenqui el model d'escola catalana en llengua i continguts. L'escola és un element clau per a la cohesió social i la igualtat d'oportunitats.
  10. Aconseguir que la llengua catalana sigui sinònim d'excel·lència en tots els àmbits, sobretot en els mitjans de comunicació, en els sectors dels ensenyaments obligatoris i universitaris i en la recerca.

Sectorial de Llengua i Educació

Reagrupament Independentista

17.846 lectures

Comentaris (1)

Endavant!
Endavant! Tant de bo aquest Decàleg arribi a molta gent i se'l facin seu. Gràcies.

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament