Carles Bonaventura: “Volem construir un estat nou i aprofitar-ho per canviar la manera de fer política, també des dels ajuntaments”.

Primera entrevista de les que es realitzaran als candidats i candidates de Reagrupament a les eleccions municipals. Carles Bonaventura és regidor a l'Ajuntament de Girona.
Carles Bonaventura: “Volem construir un estat nou i aprofitar-ho per canviar la manera de fer política, també des dels ajuntaments”.

Amb Carles Bonaventura, s’inicia la sèrie d'entrevistes als candidats i candidates de Reagrupament Independentista a les eleccions municipals. Carles és actualment regidor a Girona i encapçala la candidatura del partit en les eleccions municipals de l’any vinent. Per a ell són clau portar els valors de Reagrupament, com la transparència, la regeneració política i la participació ciutadana en la manera de fer política municipal. "No és el ciutadà el que ha d’estar al servei de l’administració sinó a l’inrevés", afirma. I destaca que l'independentisme és en última instància una manera d'augmentar el benestar de la gent ja que el govern espanyol és una amenaça als serveis que, de moment, només els ajuntaments ofereixen. 

1)  Què és el que t’ha motivat a presentar-te com a candidat/a a les eleccions municipals?

Bàsicament jo vaig començar a fer política municipal perquè entenia que calia defensar la independència de la nació catalana també des dels ajuntaments. A partir d’aquí, comences a veure que des dels consistoris es pot fer molta feina, no només per la independència sinó pel benestar de la gent i perquè les coses funcionin millor a la teva ciutat. De fet és el que volem, volem un estat català perquè la nostra gent visqui millor, i des dels ajuntament pots copsar directament les necessitats d’aquesta gent i fins a quin punt la crisi econòmica, l’espoli fiscal i les polítiques depredadores dels successius governs espanyols, siguin del color que siguin, han afectat les catalanes i els catalans. Des dels ajuntaments s’ofereixen uns serveis que en moltes ocasions cap altra administració ofereix, i ara des del govern espanyol s’amenaça d’eliminar-los. És una prova més que, si no ens independitzem aviat, Espanya ens pot portar a la ruïna.  

2)  Què creus que pots aportar al teu municipi i quines són les teves idees principals?

Més que parlar de mi, prefereixo parlar de l’organització que represento. Crec que la clau de l’actuació de Reagrupament als municipis s’ha de basar en la interrelació entre lluita independentista i municipalisme.  És a dir, entendre els ajuntaments com la peça bàsica entre les polítiques de l’administració i les necessitats de la ciutadania. Cal treballar amb eficiència, amb austeritat, explicant bé les coses, consultant la gent, afavorint la participació. Entenent que no és el ciutadà el que ha d’estar al servei de l’administració sinó a l’inrevés.

3)  Quina creus que és l’actuació més destacada que caldria fer al teu municipi?

A Girona vam tenir més de trenta anys de governs socialistes caracteritzats per un model d’actuació dirigista i presidencialista en què l’opinió del ciutadà comptava ben poc; ara tenim un govern convergent amb el qual aquesta manera de fer ha canviat una mica, sobretot perquè l’equip de govern està en minoria. La impressió de la gent, però, és que encara queda molt perquè existeixi una participació ciutadana real a l’hora de prendre decisions que tinguin el consens de tots els sectors implicats. Queda feina per fer en aquesta matèria. La sensació de bona part de la ciutadania és que l’actual equip de govern no treballa per al conjunt de la ciutat, sinó per acontentar uns sectors comercials ideològicament propers  i que això a vegades va en detriment d’unes polítiques de barris que són necessàries perquè la ciutat no creixi a dues velocitats, segons si vius al centre o a la perifèria. I finalment queda el tema de la burocràcia, de la lentitud de l’administració a l’hora de fer qualsevol gestió. Cal millorar molt en aquest àmbit .

4)  Quins són els valors més importants de Reagrupament que es poden aplicar en l’esfera municipal

Reagrupament és una formació independentista que des de la seva creació ha volgut allunyar-se dels esquemes clàssics que caracteritzen un partit polític.  Per tant, es tracta de portar aquests valors a l’àmbit municipal. Tal com diu el nostre lema: independència, democràcia i treball. A partir d’aquí hem de portar als ajuntaments la transparència, la regeneració política, la participació ciutadana en la presa de decisions, l’austeritat, la proximitat entre els ciutadans i els seus representants electes, la recerca de l’excel·lència en la gestió...  Com a independentistes volem construir un estat nou i aprofitar-ho per canviar la manera de fer política, també des dels ajuntaments.

5)  Com creus que es pot treballar per la independència des dels municipis catalans?

L’èxit del procés independentista rau en la interrelació que hi ha d’haver entre la mobilització al carrer i l’encert en les decisions de les institucions catalanes. Per tant, govern de la Generalitat, Parlament, ajuntaments i societat civil han d’anar a l’una. Els ajuntament són institucions, però també són l’administració més propera al ciutadà; per tant, tenen un paper fonamental a l’hora de relacionar les institucions i la ciutadania. És important, per exemple, que tots els passos que vagin fent el govern i el Parlament tinguin el suport del màxim nombre d’ajuntaments de Catalunya i que els seus plenaris s’adhereixin al que vagin decidint l’executiu i la cambra catalana. Així s’ajuda a demostrar que la voluntat de Catalunya de ser un país lliure no és la dèria d’un president o d’un partit, sinó una voluntat majoritària que s’estén arreu del territori català.  I que ens en sortirem malgrat tots els pals a les rodes que ens posin des d’Espanya, perquè la majoria de la població catalana està a favor del procés.

6)  Per què creus que és important considerar la temàtica independentista com fonamental dintre de l’esfera municipal?

Quan Catalunya està vivint un procés sobiranista que representa una oportunitat històrica per poder viure en un país lliure a partir de la constitució d’un estat català, unes eleccions municipals, com qualsevol altra contesa electoral que tingui lloc en aquest període, tindran aquest rerefons, el rerefons independentista. Per tant, cap formació política no pot anar a uns comicis locals parlant únicament de trànsit, carrers, clavegueres o aparcaments, i encara menys un partit independentista, com el nostre.  L’Associació de Municipis per la Independència està demostrant la importància que té per a l’èxit del procés que l’independentisme sigui majoritari al territori, a tots els ajuntaments de Catalunya. Això no vol dir, però, que en les pròximes eleccions municipals només haguem de parlar d’independència. Haurem de parlar d’independència i també de totes les altres qüestions que caracteritzen unes eleccions locals,  com és lògic. Sigui com sigui, però, que el maig del 2015 a tots els ajuntaments de Catalunya hi hagi majories independentistes serà fonamental per a l’èxit del procés.  I Reagrupament hi contribuirà en la mesura de les seves possibilitats.

8.482 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament