Aquest Sant Jordi, Reagrupament reivindica la llengua catalana amb una campanya sobre les Homilies d'Organyà

La campanya pretén reivindicar l'ús i el prestigi de la llengua catalana
Fragment de les Homilies d'Organyà
(Sant Jordi, 2012)

En el moment actual, en què estem patint agressions constants contra la llengua catalana, Reagrupament Independentista enceta una campanya en defensa de la nostra llengua, com un dels elements fonamentals que ens defineixen com a poble, des dels nostres orígens nacionals. Per això hem elegit el document de les Homilies d'Organyà, que, amb més de vuit segles, és un dels textos més antics que ens ha arribat escrit en català, una llengua que, a principis del segle XIII, després d'obrir-se camí més enllà de les valls pirinenques, estava a punt de fer un salt decisiu en el seu procés d'expansió territorial.

Aquesta campanya pretén teixir complicitats entre les diferents institucions culturals, polítiques i cíviques amb un triple objectiu: la difusió de la singularitat mateixa de les Homilies d'Organyà; l'impuls de l'estudi i la recerca sobre la nostra llengua; i, en tercer lloc, la reivindicació de l'ús i el prestigi de la llengua catalana. Hem de respondre les agressions amb coneixement i amb la reinvindicació dels nostres orígens. Per això, aquest projecte -els detalls del qual ben aviat donarem a conèixer- és una bona resposta que requereix comptar amb la implicació de molts ciutadans. És una actuació en positiu, pensada per crear xarxes de coneixement i xarxes d'acció a diferents nivells: des del nivell més popular al més erudit. Volem aprofitar tots els instruments que hi ha al nostre abast per treballar per la nostra llengua.

L'autor de les Homilies d'Organyà, el més antic dels documents del seu tipus escrit en qualsevol de les llengües peninsulars, va decidir abandonar el llatí, llengua de cultura habitual en tota la documentació escrita d'aquella època, perquè volia fer-se entendre entre el poble al qual s'adreçava. I, per als pobles, les llengües són molt més que un instrument de comunicació, són la conseqüència d'una manera de veure el món i de viure-hi. Els catalans tenim com a única llengua pròpia aquella que s'ha originat en el territori, el català (i a la Vall d'Aran, l'aranès).

Com a parlants de la llengua catalana, tenim una gran responsabilitat davant del conjunt de la humanitat, per a preservar la nostra llengua, com una mostra més de l'abundant diversitat lingüística en què la capacitat humana del llenguatge ha estat capaç de manifestar-se .

12.619 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament