La negació de la justícia universal i el cinisme de Fernández Díaz

La negació de la justícia universal i el cinisme de Fernández Díaz

El passat 23 de juny el plenari de l’Audiència Nacional espanyola va acordar confirmar la falta de jurisdicció del Regne d’Espanya per investigar vuit mariners egipcis que van ser detinguts el 6 de març en un vaixell sense bandera que navegava en aigües internacionals i que transportava 9,8 tones d’haixix. Aquests narcotraficants van ser posats en llibertat quan va entrar en vigor la reforma de la llei de Justícia Universal que va impulsar el govern espanyol, el passat mes de febrer.

Com recordaran els lectors, aquesta reforma fou aprovada pel govern espanyol amb moltes presses per tal d’acontentar el govern xinès, que s’havia queixat per les investigacions del jutge Ismael Moreno sobre les denúncies pel genocidi de la Xina al Tibet. El mateix plenari de l’Audiència també ha decidit arxivar aquest cas, malgrat que la fiscalia de la pròpia Audiència considera inconstitucional aquesta reforma. Amb els canvis aprovats, el govern espanyol ha restringit la capacitat dels jutges en la investigació de delictes fora de les fronteres del Regne d’Espanya i, tot just aprovar-la, ja va provocar l’excarceració de més de mig centenar de narcotraficants.

Gairebé simultàniament a l’alliberament dels narcotraficants egipcis, el ministre  d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va afirmar que un possible (i cada cop més urgent) Estat català independent se situaria als llimbs jurídics i seria terreny adobat per al terrorisme i la delinqüència internacional. Parlar de cinisme és massa suau. Les paraules del ministre són un ultratge. Un ultratge doble: primer pel fet que el govern de què forma part Fernández Díaz és qui està propiciant l’alliberament de narcotraficants i altres delinqüents internacionals i, segon, perquè ataca un futur Estat català, la creació del qual pretén impedir per mitjans no democràtics.

No tinc gaires dubtes que l’Estat català independent sí que acolliria el principi de Justícia Universal. Precisament, la causa de la llibertat catalana descansa sobre principis universals que assisteixen els drets dels pobles, des de l’autodeterminació a la democràcia. A més, si hem de fer un nou Estat, l’hem de fer bé. Almenys, l’hem de fer millor que aquell on ara estem encaixonats i, per exemple, hem de col·laborar a perseguir els criminals sense mirar fronteres. Quina ironia que els mateixos que acusen els catalans de voler posar massa fronteres siguin els que en posin a la justícia i a l’avanç del dret internacional! Per cert, senyor ministre, si els narcotraficants no són perseguits ni detinguts a Espanya per les lleis que aprova el seu govern, però sí a Catalunya, quin creu que seria el terreny adobat al terrorisme i a la delinqüència internacionals?

8.210 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament