Estat cada dia més predemocràtic

Montserrat Tudela
Montserrat Tudela
Associada a Reagrupament

Aquest dimecres el Presidente del Gobierno del Reino de España s’ha vist en l’obligació de comparèixer al Congreso de los Diputados per anunciar diverses mesures econòmiques restrictives que, en contra de la seva voluntat, ha hagut d’implantar a tot l’Estat per tal d’acomplir amb les condicions que li ha donat la Unió Europea per rescatar el sistema financer espanyol. I això ho ha fet 48 hores després que l’Estat espanyol deixés de tenir representació en el comitè executiu del Banc Central Europeu (BCE), és a dir de la seva cúpula del poder, per primera vegada des de la creació de la moneda única, l’euro. I ha estat substituït per Luxemburg, un estat europeu de 400.000 habitants. És a dir, la debilitat política i econòmica del Regne d’Espanya és ja de fet institucional a Europa.

Però no vull comentar les mesures econòmiques imposades pel Presidente del Gobierno de España, que ens toquen de ple als catalans. Avui, per a mi, el més greu és que després de 36 anys de la II restauració borbònica, Mariano Rajoy ha anunciat la reforma de les administracions que tant anhelava el PP: els ajuntaments de tot l’estat perdran un 30% dels seus regidors i perdran competències econòmiques que seran traspassades a les diputacions provincials.

Anem a pams. Si retalla el 30% dels regidors, se suposa que haurà de convocar eleccions municipals abans que entri aquesta reforma, perquè s’hauran de tornar a constituir els ajuntaments. Però no ha dit ni els terminis, ni com ho pensa fer.

La limitació de competències dels ajuntaments, manllevant-los el finançament d’algunes de les seves competències per atorgar-les a les diputacions és greu. No només és una regressió injustificada en democràcia sinó que tampoc no estalvien diners, l’única raó que ha donat. 

En primer lloc, l’administració local queda en una posició d’indefensió i sense capacitat de decisió. En segon lloc, les competències que tenen els ajuntaments que donen als ciutadans els serveis que necessiten, cal dotar-les econòmicament i no pas traspassar-les a les diputacions, perquè sinó l’única cosa que s’aconsegueix és recentralitzar-les. A més, segons la Constitución Española, representa que l’organització territorial correspon al Parlament de Catalunya, que encara existeix, si no m’he perdut alguna notícia de darrera hora.

És a dir, que les diputacions, que són una institució d’elecció indirecta ara assumeixen, incomprensiblement, competències d’administracions amb representació directa. 

Val a dir que les diputacions representen el poder absolut a l’espanyola. Es van crear el 1812 amb la Constitución de Cádiz. El 1814 Ferran VII les va abolir i van ser restablertes amb la divisió provincial del 1833. Entre el 1914 i el 1925 les quatre diputacions provincials catalanes es van unir en la Mancomunitat de Catalunya i entre el 1931 i el 1939 van ser substituïdes per la Generalitat de Catalunya. Les va restablir el feixisme i ja mai més han estat abolides ni s’han constituït per elecció directa.

Avui ha estat el torn de retallar la democràcia en l’administració més propera al ciutadà, la municipal. No és de sorprendre, perquè és un graó més en l’escalada de menyspreu a la democràcia del PP. El primer graó el va trepitjar amb força la sentència del Tribunal Constitucional que anul.lava el sufragi universal dels catalans que havien votat en referèndum l’Estatut d’Autonomia, sentència, que tot sigui dit, va importar un rave al demòcrates espanyols. El PP va començar carregant-se la voluntat dels ciutadans espanyols residents a Catalunya, després va intervenir les Comunitats Autònomes de règim comú, intervenint els pressupostos i ara es carrega els ajuntaments.  És a dir, ara els ciutadans tindran uns serveis la gestió dels quals mai haurà estat decidida a les urnes, directament.

Però el PP ho té molt fàcil per seguir pujant aquesta escalada de retallada de la democràcia perquè per alguna cosa existeix el Tribunal Constitucional, que li fa la feina.

No m’estranya que la Unió Europea es vagi traient de sobre de les institucions l’Estat espanyol, cada vegada més predemocràtic.

1.348 lectures | 10 vots - valoració 9.1 | 0 comentaris
Valoració: 9.1/10 (10 vots)

Gràcies per la teva valoració!

Ja havies valorat aquesta pàgina, només pots valorar una vegada!

La teva valoració ha canviat, gràcies per contribuir!

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La V de la Diada superarà en nombre de participants a la mobilització de la Via Catalana de l'any passat?
 Sí. Els catalans saben que l'èxit de mobilització serà la garantia que votaran el proper 9 de novembre
 No. S'ha desgastat l'il·lusió de l'any passat
 No importa, perquè això no voldrà dir que es pugui celebrar el referèndum
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament

PRÒXIMS ESDEVENIMENTS

Barcelona
VETLLA DE L'ONZE AL FOSSAR DE LES MORERES
Rut Carandell i Marc Viñolas

Dia 10 de setembre

22:00h Vetlla de l'Onze al Fossar de les Moreres  
Acte polític al Fossar de les Moreres amb parlaments de Rut Carandell i Marc Viñolas

ÚLTIM DIA PER L'ENVIAMENT D'ARTICLES AL III PREMI MEMORIAL JORDI GOMIS AL MILLOR ARTICLE SOBRE LA INDEPENDÈNCIA

Més informació aquí. 

Sant Boi de Llobregat
OFRENA FLORAL A LA TOMBA DE RAFAEL CASANOVA
Amb la presència de Joan Carretero i parlament de Vicenç Julià.

Acte dia 11 de Setembre

08:00 h Ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova  
Esglèsia de Sant Baldiri (Sant Boi de Llobregat)

Amb la presència de Joan Carretero i parlament de Vicenç Julià.

Barcelona
VOLEM VOTAR, DEMANA-HO A L'ONU

Parada informativa. Urquinaona. 

Davant Ronda Sant Pere, 44, de 9 a 13h.

Barcelona

Barcelona
OFRENA FLORAL AL MONUMENT DE RAFAEL CASANOVA

Dia 11 de Setembre

10:00 h Ofrena floral al monument de Rafael Casanova  
Punt de concentració a la Ronda de Sant Pere / Bruc

Barcelona
HOMENATGE AL GENERAL MORAGUES
Rut Carandell i Francisco García

13:00 h Homenatge al General Moragues  
Pla de Palau  a càrrec de Rut Carandell i Francisco García

Barcelona
DINAR I ACTE POLÍTIC REAGRUPAMENT 11 DE SETEMBRE
Joan Carretero i Ignasi Planas

13:00 h Dinar i acte polític  
Acte polític a càrrec de Joan Carretero  i Ignasi Planas
Pla de Palau

Menú : Amanida, fideuà, macedònia de fruita, pa i aigua
Preu : 10 euros
Cal inscripció prèvia mitjançant el següent formulari d'inscripció al dinar

Pagament per transferència al compte 21003031832200604441 indicant el codi DINAR11S, nom i cognoms, i el número de menús que s’encomanen. 

No oblideu portar el resguard per recollir el dinar.  Només en cas que sobrin places, es podrà adquirir el tiquet del menú en el mateix lloc del dinar.

CONCENTRACIÒ DE REAGRUPAMENT PER ANAR A LA V

15.30 h CONCENTRACIÒ DE REAGRUPAMENT PER ANAR A LA V  - Pla de Palau

Barcelona
PARTICIPACIÓ DE REAGRUPAMENT A LA V, TRAM 62

17:14 h  PARTICIPACIÓ DE REAGRUPAMENT A LA V, Tram 62  

Gran Via - Entre Roger de Llúria i Bruc

IMPORTANT: fer la inscripció prèvia al mateix formulari del dinar