Vostès perdonin però ja estem intervinguts

Montserrat Tudela
Montserrat Tudela
Associada a Reagrupament

Si no fos dramàtic i ja tràgic per algunes persones -com l’home que va morir per no trobar el CAP obert després d’haver tingut un infart- seria per riure. Com es pot anar amenaçant amb “intervenir” la Comunidad Autónoma de Régimen Común , que és Catalunya, si ja estem intervinguts, políticament i econòmicament.

Políticament, des de la tràgica -nacionalment parlant- sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 28 de juny de 2010, i la resposta del poble català en les eleccions autonòmiques que la van seguir, en les que va quedar clar que l’opció més volguda pels electors era l’autonomisme, només hem fet que anar perdent competències de facto .

Comencem pel més bàsic, que és l’ensenyament. El govern espanyol ha decidit que els catalans faran l’assignatura “Educación Cívica y Constitucional” i l’any vinent, els alumnes catalans la faran.També ha decidit que farà una reforma del sistema universitari, i la farà. També ha decidit que 4rt d’ESO serà substituït per un primer de Batxillerat on ja se segregaran els alumnes en funció del seu rendiment escolar. I els escolars catalans ho faran, si no el curs vinent, els següents. El govern espanyol també ha decidit que hi haurà una reforma de la formació professional i se suprimiran algunes especialitats.

El retall pressupostari que ha patit en diverses onades el Departament d’Ensenyament, ja va fer que a principi d’aquest curs 2011-2012 es retallés la sisena hora d’ensenyament obligatori als alumnes que estudien a l’escola pública. És a dir, els nens cursaran al llarg del seu ensenyament obligatori un any sencer menys, computades totes les hores que se’ls manlleva per migradesa econòmica de l’administració.

Tot això, amb el model d’immersió lingüística en una situació definitivament de sense papers.

Deixem ensenyament. Anem a sanitat. El govern espanyol ja ha decidit qui podrà ser assistit i qui no podrà ser assistit per la sanitat catalana. I també ha decidit els preus que hauran de pagar les persones amb seguretat social pels medicaments. Si el govern català vol afegir propina als habitants de la seva comunitat autònoma els hi deixarà perquè calli una mica.

Quant a Cultura, estem intervinguts des de la sentència del TC. La nostra llengua ja no és necessària per a res legalment parlant. Tothom té el dret de viure en español, però no pas en català. També ha decidit el govern espanyol que les televisions públiques autonòmiques ara, en plena crisi de publicitat, han de tenir dèficit zero. Si no, es privatitzen i llestos. Si això no és estar intervingut, que algú m’ho expliqui.

Quant a infraestructures el govern español ha decidit que el corredor mediterrani no es fa, tot i que sigui la lògica aposta de la Unió Europea. I no es fa. Ni brams, ni reclamacions. No es fa. I la concessió de les autopistes de peatge de Catalunya s’allarguen com un xiclet i s’ha acabat. Crec que no hi ha cap país arreu del món que hagi pagat el cost de construcció de les seves autopistes més vegades que Catalunya. És cert que s’ha iniciat una campanya ciutadana contra aquest abús, però de moment és molt minoritària.

Econòmicament, ara les factures pendents de fa mesos dels proveïdors marxen cap a Madrid perquè les revisin vejam si el Govern de la Generalitat pot incloure-les en els crèdits ICO que ella mateixa demana al Banco d’España . Si això no és estar intervingut, jo agrairé que algú m’ho expliqui.

I com resol la manca de liquiditat el Govern de la Generalitat? Doncs demanant permís al Banco de España  per poder seguir emetent “bons patriòtics”, a un tipus d’interès fora de mercat. Si això no és estar intervingut, també agrairé que algú m’ho expliqui.

Podem parlar de moltes intervencions del Gobierno Español a Catalunya, però això és un article i no un memorial de greuges.

Per això, quan el ministre Montoro amenaça en “intervenir” les Comunidades Autónomas de Régimen Común , jo entenc que es refereix a la resta, perquè Catalunya ja ho està.

Fins que la nostra nació mil·lenària no sigui un país lliure, és a dir, un subjecte de dret internacional plenament reconegut, les nostres possibilitats de supervivència econòmica minven cada dia. I, a més, paguem el peatge de 60 milions d’euros diaris per estar dintre de l’Estat espanyol.

7.424 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament