Virrei o majordom?

Virrei o majordom?

Sí, efectivament, avui us parlaré de n’Enric Millo, el Delegado del Gobierno en Cataluña. Aquest personatge, nascut a Terrassa, ocupa aquest càrrec des de novembre de 2016. Va començar la seva carrera política a Unió Democràtica, però l'any 2003, quan no el van posar com a cap de llista per Girona, es va passar al PP. Diuen que abans s'havia ofert a la ERC d'en Puigcercós per entrar-hi i ser candidat. Aquesta dada, que ell sempre ha desmentit, però que, veient el personatge, és clar que va passar, diu molt d'ell. En el seu currículum diu que va treballar dos anys de professor universitari i, des d'aleshores, any 1991, viu dels càrrecs públics que ha ocupat. 27 anys, porta...

Anem a pams. Un virrei és un oficial reial que governa un país o una província en nom i representació del monarca. A Catalunya també se'ls anomenava Lloctinent general. El terme té el prefix vice , que deriva del llatí i significa "en lloc de", i el català  rei

El títol el trobem al segle XIV en un document en llatí de Pere Terç (1381). A mitjan segle XVI, s'hi introduí el mot virrei , derivat del mot "visrei", ja emprat almenys al segle XV , que va acabar per substituir totalment el de lloctinent ; i del català va passar al castellà, "visorey". 

En els documents catalans en llatí del segle XV  (1428), s'emprava el terme "vice rex" per referir-se al virrei de Sicília . L'al·lusió etimològica dóna a entendre que la posició del virrei és superior a qualsevol altre càrrec oficial, siguin capitans o governadors generals. En alguns casos, el títol i l'ofici del virrei era reservat als membres d'una dinastia regnant, i en d'altres qualsevol persona de la noblesa podia ocupar el càrrec, per designació del rei.

Veient aquesta definició, és fàcil entendre per què, a en Millo, l'anomenen el Virrei.

També ha existit una altra figura tenebrosa en la nostra història: són els Governadors Civils, immediatament anteriors als actuals Delegados del Gobierno. La regulació dels Delegados del Gobierno en les Comunidades Autónomas es troba en els articles 72 i 73 de la Llei 40/2015 d'1 d'octubre del Règim Jurídic del Sector Públic. Bàsicament la seva feina és supervisar la tasca de Madrid a la Comunitat Autònoma. És curiós que l'art. 73.3 digui: 3. Corresponde a los Delegados del Gobierno proteger el libre ejercicio de los derechos y libertades y garantizar la seguridad ciudadana, a través de los Subdelegados del Gobierno y de las Fuerzas y Cuerpos de seguridad del Estado, cuya jefatura corresponderá al Delegado del Gobierno, quien ejercerá las competencias del Estado en esta materia bajo la dependencia funcional del Ministerio del Interior.

Llegint aquest article, a tots ens ve al cap l'1 d'octubre, oi? Com ens van protegir el lliure exercici dels nostres drets i llibertats?... a hòsties.

I, finalment, un Majordom es defineix com un criat principal que té al seu càrrec el govern econòmic d'alguna casa o hisenda.

Així doncs, com qualificaríeu aquest personatge, com un virrei o com un majordom? Jo ho tinc molt clar, i vosaltres?

6.145 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament