Tindrem el que ens guanyem

"La UE, admetent la possibilitat de secessió d’una part d’un Estat membre, afirma que la solució haurà de ser negociada dins de l’ordenament jurídic internacional"
Rut Carandell
Rut Carandell
Vicepresidenta de Reagrupament

“No hi ha cap mena de base jurídica en els Tractats de la UE que permeti que la legislació secundària abordi les conseqüències d’una secessió d’una part d’un Estat membre. En cas de secessió d’una part d’un Estat membre, la solució s’hauria de trobar i negociar dins de l’ordemament jurídic internacional”.

Aquesta va ser la resposta que la Comissió Europea va donar a la petició de Reagrupament de fer una consulta ciutadana per regular el dret a la ciutadania europea en el cas de secessió d’un estat membre, i aquesta és per ara l’única resposta concreta sobre com s’ha de tractar el tema de la secessió d’una part d’un Estat membre. La concreció de la resposta crec que va ser deguda al fet que en aquell moment l’Estat espanyol encara no havia iniciat la seva ofensiva de pressió a la Comissió Europea i, per tant, a diferència del que fa el Sr. Barroso, que s’ha limitat a dir que l’exercici del dret de decidir és un tema de caràcter intern de l’estat, va dir el que realment és: que la UE, admetent la possibilitat de secessió d’una part d’un Estat membre, la solució haurà de ser negociada dins de l’ordenament jurídic internacional.

Comencem un any trascendent, que té com a primera fita electoral les eleccions europees i, per tant, el debat del futur polític de Catalunya i el seu estatus dins d’Europa no pot ser un tema que ens sigui aliè, sinó que ha de ser, i de fet serà, el tema sobre el qual giraran aquestes eleccions en el nostre país.

Per això, Reagrupament ha fet una crida als partits polítics i a la societat civil de Catalunya per tal que es configuri una candidatura unitària a les properes eleccions europees, que transformi aquestes eleccions en el referèndum que l’Estat espanyol no ens deixa fer.

Cal aprofitar l’oportunitat democràtica que els comicis europeus suposen, perquè es tracta d’una convocatòria europea, que l’Estat espanyol no pot anul·lar, per deixar clara la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya per a decidir el seu futur i el seu compromís amb Europa, i aprofitar també el ressò internacional que implicaria un bon resultat de la candidatura per legitimar democràticament el procés d’alliberament iniciat.

En paraules de Pompeu Fabra, tindrem el que ens guanyem.

7.881 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament