Pressupostos participatius de proximitat

Josep R. Soldevila
Josep-Ramon Soldevila
Associat a Reagrupament i regidor a l'Ajuntament de Vic

És bo que els veïns i veïnes de Vic ens expliquin quines necessitats tenen als seus barris i, a més, que comprenguin i que participin en la formalització i elecció dels projectes que proposen ells mateixos per millorar la ciutat. Per aquest motiu, l’equip de govern ens vàrem comprometre a realitzar tres processos de pressupostos participatius a la ciutat de Vic el 2016, el 2017 i el 2018.

Volem que la gent de Vic es faci coresponsable de la ciutat i, per això, els animem que defineixen unes prioritats i necessitats d’allò que volen que es millori, mitjançant la reflexió i un consens en la fase d’elaboració de propostes dels pressupostos participatius que acaba de començar aquest mes de març.

Gràcies a diverses reunions amb veïns, veïnes i representants d’entitats, l’equip de govern elaborarà un llistat de propostes de diferents àrees, des d’urbanisme a mobilitat, passant per esports o cultura. –Els tècnics municipals les analitzaran i, un cop hagin verificat que es poden portar a terme, les sotmetran a votació. Una procés de votació en què podran participar les persones més grans de 16 anys empadronades a la zona en qüestió. Un cop més, doncs, la ciutadania esdevé la protagonista, escollint quina de les diferents propostes que s’han treballat en equip, entre la ciutadania i l’Ajuntament, vol que es desenvolupi.

La proximitat esdevé un element imprescindible en els pressupostos participatius. Un  procés d’aprenentatge compartit en què es fa camí conjuntament entre els polítics, els tècnics i la ciutadania per millorar Vic. Es podria dir també que gràcies a aquesta iniciativa, la ciutadania i l’Ajuntament es coneixen una mica millor i es reconeixen, es genera una sinèrgia que aporta valor afegit a la ciutat perquè es genera un coneixement compartit.

L’any passat vam començar amb uns pressupostos participatius remodelats, amb l’objectiu de fer-los més propers. És per això que vam definir la ciutat en tres zones, ja reconegudes per la majoria de la ciutadania, ja que, des de fa uns anys, per la Festa Major, els tres “suprabarris” s’enfronten entre ells competint en activitats esportives, lúdiques i culturals. Són la zona del Merma, de la Vella i del Nen. Aquest any ha tocat el torn als barris de la zona del Merma.

Per un cantó, l’equip municipal ha donat a conèixer la iniciativa través de xarxes socials i de punts d’informació situats en diferents punts de la zona de la Vella; i, per l’altra, molt important, ha habilitat una desena de punts itinerants a peu de carrer en què l’equip tècnic de l’Ajuntament explicava directament al veïnat com funcionaven aquests pressupostos. Es tracta d’un bon context per treballar les preocupacions i necessitats des de la proximitat, ja que permeten interactuar directament amb la nostra gent. Són útils també per resoldre dubtes de la ciutadania entorn el procés, de la mateixa manera que les reunions informatives amb els recursos.

Una vegada més, l'Ajuntament posa 150.000 euros del seu pressupost a disposició dels veïns i veïnes de la ciutat (l’any passat a la zona del Merma, aquest any a la zona de la Vella i l’any que ve a la del Nen) perquè  puguin fer propostes de millora de qualsevol àmbit al barri.

4.293 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament