Pressupostos participatius de proximitat

Josep R. Soldevila
Josep-Ramon Soldevila
Associat a Reagrupament i regidor a l'Ajuntament de Vic

És bo que els veïns i veïnes de Vic ens expliquin quines necessitats tenen als seus barris i, a més, que comprenguin i que participin en la formalització i elecció dels projectes que proposen ells mateixos per millorar la ciutat. Per aquest motiu, l’equip de govern ens vàrem comprometre a realitzar tres processos de pressupostos participatius a la ciutat de Vic el 2016, el 2017 i el 2018.

Volem que la gent de Vic es faci corresponsable de la ciutat, i per això, animem que es defineixen unes prioritats i necessitats d’allò que volen que es millori mitjançant la reflexió i un consens en la fase d’elaboració de propostes dels pressupostos participatius que acaba de començar aquest mes de març.

Gràcies a diverses reunions amb veïns, veïnes i  representants d’entitats s’elaborarà un llistat de propostes de diferents àrees, des d’urbanisme a mobilitat, passant per esports o cultura. Totes les aportacions seran analitzades per tècnics municipals i, un cop s’hagi verificat que es poden portar a terme, se sotmetran a votació. Una procés de votació en què podran participar les persones majors de 16 anys empadronades a la zona en qüestió. Un cop més, doncs, la ciutadania esdevé la protagonista escollint quina de les diferents propostes que s’han treballat en equip, entre la ciutadania i l’Ajuntament, vol que es desenvolupi.

La proximitat esdevé un element imprescindible en els pressupostos participatius. Un  procés d’aprenentatge compartit en què es fa camí conjuntament entre els polítics, els tècnics i la ciutadania per millorar Vic. Es podria dir també que gràcies a aquesta iniciativa la ciutadania i l’Ajuntament es coneixen una mica millor i es reconeixen, es genera una sinèrgia que aporta valor afegit a la ciutat perquè es genera un coneixement compartit.

L’any passat vam començar amb uns pressupostos participatius remodelats amb l’objectiu de fer-los més propers. És per això que vam definir la ciutat en  tres zones, ja reconegudes per tothom, de la Festa Major (el Merma, la Vella i el Nen). Així, la zona del Merma va poder votar d’entre 14 propostes finals pensades per les persones d’aquesta zona i, en breu, veurem com es porten a terme els tres projectes escollits: adequació de la vorera del carrer Pare Coll, la millora de la seguretat de la ciutadania en els passos de vianants i l’adequació de la carretera de Roda.

Enguany és el torn dels pressupostos participatius a zona de la Vella (nucli antic, Remei, Santa Anna, Sentfores o barri Nord, entre d’altres) que va engegar amb la fase informativa el passat mes de gener amb uns resultats positius. Per un cantó, es va donar a conèixer la iniciativa través de xarxes socials i de punts d’informació situats en diferents punts de la zona de la Vella; i per l’altra, molt important, es van habilitar una desena de punts itinerants a peu de carrer en què l’equip tècnic de l’Ajuntament explicava directament al veïnat com funcionaven aquests pressupostos. Es tracta d’un bon context per treballar les preocupacions i necessitats des de la proximitat, ja que permeten interactuar directament amb la nostra gent. Són útils també per resoldre dubtes de la ciutadania entorn el procés, de la mateixa manera que les reunions informatives amb els recursos.

Precisament en aquesta vintena de reunions, ens vam adreçar a  entitats, centres educatius, associacions de comerciants, serveis i recursos amb seu a la zona per informar-les personalment de com funcionen el pressupostos. Amb això, vàrem detectar la bona predisposició dels recursos per donar a conèixer la fase que comença aquest mes de març: la fase d’elaboració de propostes.

Una vegada més, l'Ajuntament posa 150.000 euros del seu pressupost a disposició dels veïns i veïnes de la ciutat (l’any passat a la zona del Merma, aquest any a la zona de la Vella i l’any que ve a la del Nen) perquè  puguin fer propostes de millora de qualsevol àmbit al barri.

Presentar una proposta és molt senzill. Només cal explicar la idea anant a les reunions que s’han organitzat els dimecres de març a dos quarts de 8 del vespre a VicJove o bé per internet, fins el 21 de març, a www.decidim.vic.cat . M’agradaria remarcar aquesta manera senzilla de fer  perquè tothom s’animi a participar-hi ; i és que des de l’Ajuntament volem seguir promovent el debat ciutadà i reflexionar sobre una zona de la ciutat conjuntament entre tots.

És per això que us esperono a seguir millorant la ciutat, junts, i és clar, que participeu als pressupostos participatius. Uns pressupostos participatius de proximitat pels quals  municipis com Sant Cugat del Vallès o Argentona ja han mostrat el seu interès.

Josep-Ramon Soldevila i Garcia

Regidor de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic

Article publicat a El 9 Nou (10/03/17)

4.341 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament