Noves dades asseguren una victòria rotunda del sí en el referèndum

Manel Bargalló
Manel Bargalló
Associat a Reagrupament

Segons un darrer estudi  acabat de publicar fet per Esade i la Fundació Carulla sobre els valors actuals dels ciutadans de Catalunya, l'opció sobiranista s'ha triplicat i un 45% dels catalans votarien que sí en un referèndum. Això em confirma la projecció que vaig fer extrapolant els resultats del 28N a un referèndum per la independència . De fet, encara són millors les perspectives que surti majoritàriament un sí en el referèndum.

Si fem quatre càlculs i partim, cosa ben lògica, que els votants a favor del sí segur que es mobilitzarien quasi en la seva totalitat, tenim la següent projecció: Cens de Catalunya: 5.363.688 - El 45% de vot per al sí: 2.413.660.

Si apliquem les abstencions que hi han hagut al llarg de la història obtenim la següent taula:

Referèndum Participació % SI % No
Llei per la Reforma Política, convocat pel president del govern Adolfo Suárez per al 15 de desembre de 1976, instava l'electorat a aprovar o no les reformes iniciades pel seu govern a fi i efecte de liquidar les corts franquistes i iniciar la democratització de l'estat.

77,72%

Vots 4.168.658

57,9% 42,1%
Aprovació de la Constitució espanyola (6 de desembre de 1978)

67,11%

Vots 3.599.571

67,1% 32,9%
Estatut d'Autonomia de Catalunya (25 d'octubre de 1979)

59,57%

Vots 3.195.149

75,5% 24,5%
Permanència a l'OTAN (12 de març de 1986)

59,42%

Vots 3.187.103

75,7% 24,3%
Estatut d'Autonomia de Catalunya (18 de juny de 2006)

48,85%

Vots 2.620.162

92,1% 7,9%

Nota: La participació en els referèndums estatals és global de tot Espanya. Com podem veure, el sí guanya sense problemes si el vot pel sí es mobilitza plenament. Està clar que així serà. Els catalans més independentistes  no deixaran mai passar aquesta oportunitat, mentre està demostrat que els immigrants en tots els llocs del món tenen un índex d’abstenció molt més alt que el vot del qui hi ha nascut. Com més poc temps portin a Catalunya les possibilitats d’abstenció augmenten ja que no estan segurs que és el millor: No tenen prous coneixements per decidir el vot i això fa que s’abstinguin.

Però també s’ha de comptar que en tots els referèndums sempre hi ha una abstenció residual. Com podem veure a la taula anterior, la màxima participació fou la de la primera llei que va permetre passar de la dictadura franquista a la democràcia i fou del 77,72%. Això representa un 57,9% de vots pel sí. Per arribar que el no superés el sí, caldria arribar al 90% de participació, cosa molt improbable. També cal remarcar que aquest estudi és fet abans de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l’Estatut, cosa que fa pensar que el percentatge favorable a votar sí en el referèndum augmentaria. La qüestió és davant d’aquestes evidències: A què espera el Parlament de Catalunya per proclamar unilateralment la Iidependència per després fer el referèndum de ratificació? Nota: Cal que el proper referèndum popular de Barcelona, hi hagi molt bona participació per així fer pressió als diputats a que votin favorablement a la independència Endavant les atxes!!

8.066 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament

PRÒXIMS ESDEVENIMENTS

Montblanc
HOMENATGE A RAMON PAYÀS
Universitat Nova Historia

En el marc de la 6a Universitat Nova Història de Montblanc, homenatge a En Ramon Payàs, membre de la Junta Directiva de Reagrupament i difusor de les «Homilies d’Organyà, que ens ha deixat fa unes setmanes.

A càrrec d’En Josep Sort , historiador i president de Reagrupament i de Na Teresa Casals , Creu de Sant Jordi i associada a Reagrupament.