Només depèn de nosaltres

Només depèn de nosaltres

S’equivoquen aquells qui identifiquen la democràcia només amb l’imperi de la llei, ja que, si la democràcia s’ha de definir per algun concepte, aquest és el de consens.

Una llei injusta, una llei d’origen no democràtic, una llei que discrimina les minories o que oculta un objectiu o un resultat final contrari als drets i les llibertats de les persones, mereixerà ser combatuda fins que el consens majoritari de les persones comporti la seva derogació o modificació.

Si aquest xoc de realitats (entre la legalitat i el consens) el portem a l’extrem, coincidirem que el dret a la vida, a la llibertat, a la igualtat o a la dignitat personal són drets que avui dia entenem com a propis, no pas perquè ens els reconegui una llei, sinó per la mateixa concepció de persona que tenim (una concepció que hauríem de tenir més present també quan parlem de refugiats o immigrants), i molts coincidiríem en el fet que, per a defensar-los, podríem fins i tot saltar-nos alguna llei, ja que aquests drets formen part de nosaltres mateixos.

Partim de la base, per tant, que a Catalunya és molt majoritari el consens sobre el dret i la conveniència de celebrar un referèndum d’autodeterminació i, per contra, a Espanya el consens és clarament majoritari en contra. A partir d’aquesta situació, el debat cert, el que marca el xoc de legitimitats entre Espanya i Catalunya a l’hora de parlar del referèndum d’independència, no és un xoc de legalitats, és en el sentit de si el poble de Catalunya té el dret polític de prendre aquesta decisió de celebrar aquest referèndum o aquesta legitimitat recau en el poble espanyol.

Aquest és el gran debat que resol l’atzucac: existeix la nació catalana? Té drets propis? La seva mateixa existència i abast neix i es legitima en la Constitució espanyola o la supera? I aquí és on hem de resoldre qualsevol dubte: som el que som i no el que volen fer de nosaltres, tenim dret a ser, a existir, a decidir com a poble? Tot indica que el consens molt majoritari a Catalunya és que sí, i això ens legitima a celebrar el referèndum i a decidir.

No hi ha excuses per tant, depèn només de nosaltres.

4.421 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament