Les vegueries americanes

VicePresident de Reagrupament
Xavier Minguet
VicePresident de Reagrupament

"Quan en el curs dels esdeveniments humans es fa necessari per a un poble dissoldre els vincles polítics que l'han lligat a un altre i prendre entre les nacions de la terra el lloc separat i igual que les lleis de la natura i el Déu d'aquesta naturalesa li donen dret, un just respecte al judici de la humanitat exigeix ​​que declari les causes que l'impulsen a la separació" . D'aquesta manera, 241 anys després, podem fer perfectament actuals i extrapola-les al cas català les primeres paraules de la declaració d'independència americana de Thomas Jefferson.

La declaració parla de drets inalienables i entre aquests hi ha "la vida, la llibertat i la recerca de la felicitat i que per a garantir aquests drets s'institueixen entre els homes els governs, que deriven els seus poders legítims del consentiment dels governats" . Seguidament també parla del nucli de la qüestió, on "sempre que una forma de govern es faci destructora d'aquests principis, el poble té el dret a reformar-la o abolir-la i instituir un nou govern que es fonamenti en els esmentats principis, i organitzar els seus poders en la forma que al seu parer oferirà les majors probabilitats d'aconseguir la seva seguretat i felicitat". 

És que no hi pot haver paraules més encertades per a resumir qualsevol declaració d'independència de qualsevol poble que ha estat oprimit en el temps. La nostra, la declaració d'independència Catalana, hauria d'incorporar també l'essència actualitzada d'aquests principis, perquè no solament són americans sinó que també són universals.

Si fem referència al marc jurídic, els esdeveniments actuals que estan succeint amb els judicis a l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Ortega, l'exconsellera Rigau i l'exconseller i Diputat al Congrés Francesc Homs, com també amb les declaracions al TSJC de la Presidenta del Parlament Carme Forcadell i els membres de la mesa, també estan en molta similitud i consonància amb la part de la declaració americana que parla de l'ordre judicial que ha obstruït l'administració de justícia, "oposant-se a les lleis necessàries per consolidar l'autoritat dels tribunals, creant jutges que depenen només de la seva voluntat, per rebre d'ell el nomenament dels seus llocs de treball i el pagament dels seus sous, i manant un eixam d'oficials per a oprimir el nostre poble i empobrir amb les seves estafes i rapinyes"

Si parlem de les similituds administratives i territorials entre els Estats Units d'Amèrica del 1776 i la Catalunya del 2017, direm que els estats de Massachusetts , Connecticut , Nova York , New Jersey , Pennsilvània , Virgínia , Carolina del nord i del sud, Geòrgia ..., serien les nostres Terres de l'Ebre, Catalunya Central, Barcelona, Penedès, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i Girona . Això sí, si entre els pares i caps visibles que van fer possible la independència americana hi ha noms com Franklin, Washington, Jefferson, Lewis , Stone, Huntington , Williams ... , els nostres noms, entre altres, podrien ser Mas, Puigdemont, Junqueras, Forcadell, Casals, Gabriel, Sànchez, Cuixart...

Però no us penseu pas que ens tornem a deixar el gran oblidat. Per a mi, el nostre gran oblidat, el nostre John Adams , no és altre que en Joan Carretero . La descripció del qual la podem resumir amb cèlebre la frase d'en Piqué, "contigo empezó todo ".

"Per tant, els Representants" de l'Estat Català, "convocats en Congrés General... en Nom i per l'Autoritat del bon Poble d'aquestes" Vegueries, "solemnement fem públic i declarem: Que aquestes" Vegueries "Unides són, i han de ser per Dret, Estats Lliures i Independents". 

5.502 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament