Les quatre columnes de Puig i Cadafalch

Columnes de Puig i Cadafalch

L’any que els catalans hauríem pogut escollir lliurement obrir la porta al rescabalament de la nostra dignitat sobirana acaba amb un símbol nacional: la restitució de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a la muntanya de Montjuïc, a la ciutat de Barcelona, cap i casal de Catalunya.

Josep Puig i Cadafalch, arquitecte, historiador de l’art i polític, va dissenyar i erigir aquest monument a la nostra nació mil·lenària l’any 1918 essent president de la Mancomunitat de Catalunya. Les quatre columnes havien de ser el símbol de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929. Es van aixecar abans que cap altra construcció de la muntanya que acolliria aquest esdeveniment. I, tanmateix, els visitants vinguts d’arreu no les van poder veure, perquè el dictador Primo de Rivera les va fer enderrocar el 1928 mentre es construïa el recinte firal de l’Exposició, en la seva incansable tasca d’aniquilar tot allò que representés Catalunya.

I aquesta és una història que va repetint una i altra vegada el nostre poble: construir i desconstruir per tornar a construir... i tanmateix, sempre tornem a intentar-ho.

L'enderrocament de les columnes de Puig i Cadafalch

Coneixem Puig i Cadafalch sobretot com a arquitecte, i no tant com a un dels grans constructors de la Catalunya contemporània. Un dels membres d’aquella generació de noucentistes que va fer de la cultura el seu compromís i del seu compromís, la construcció d’un país, el nostre, dotant-lo de les institucions i infrastructures necessàries per esdevenir un estat europeu.

El disseny original de la columnata consistia en quatre columnes jòniques, a sobre de les quals s’havien de situar quatre victòries alades, en record de la deesa Niké (Victòria) que simbolitzaven la catalanitat com hereva també d’una civilització i un pensament universals. Mai, però, les columnes van ser encimbellades per les victòries alades.

Les columnes de Puig i Cadafalch originals

La restitució d’aquest símbol nacional ha estat gràcies treball incansable de la societat civil, la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals , representant a més de 60 associacions, fa deu anys va iniciar la campanya per la restitució d’aquest monument a la catalanitat acudint no només a l’Ajuntament de Barcelona sinó també al Parlament de Catalunya. Finalment, a les acaballes d’aquest any, que donarà molta feina als historiadors futurs, les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch tornen a ser a Montjuïc.

La victòria alada, però, no encimbella les quatre barres. Encara.

15.759 lectures

Comentaris (10)

Les quatre columnes de la mítica Mancomunitat de Catalunya
Puig i Cadafalch en fou l'autor artísitc i potser el President que les va fer instal.lar com a successor del President Enric Prat de la Riba. Es una obra simbòlica de la Renaixençai de la Mancomunitat de Catalunya. Per això m'agrada més dir-ne " Les Q.C. de la Mancomunitat ".
Estelades i Columnes!!
Hem de fer nostres -dels independentistes- les columnes. Cal que hi seguem presents a la inauguració, amb les estelades i la nostra il·lusió en el futur.
No les deixem per als federalistes i altres opcions no nacionals. Encara que en la inscripció no es dediqui el monument als "patriotes catalans", l'esperit de les columnes serà el que els catalans volguem que sigui.
S’ha espanyolitzat i adulterat l’esperit original del complex de Montjuïc de Puig i Cadafalch
Us recomano que llegiu aquest article:
http://www.artneutre.net/2011/02/sha-espanyolitzat-i-adulterat-lesperit.html

i aquest altre de Directe.cat
http://www.directe.cat/punt-de-mira/115953/l-engany-de-puig-i-cadafalch
altra època?
Diari AVUI (10-11-09)
Les columnes, d’estil jònic, es reconstruiran finalment sense les victòries alades que va ser l’últim motiu de conflicte entre l’Ajuntament i la Xarxa d’Entitats. Aquesta associació s’oposava a l’afegitó perquè, tot i que Puig i Cadafalch va preveure un coronament alat en el projecte original, això no es va arribar a fer mai perquè després l’arquitecte sembla que va canviar de parer perquè no li acabaven de fer el pes. “Això de les victòries alades correspon a una altra època i pensem que ara no lliga gaire. A més, les columnes ja són prou representatives de Catalunya”, va manifestar a l’AVUI Enric Padrosa,
http://www.avui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/281677--per-fi-les-columnes-.html
Ara per ara, nues
Jo crec que les columnes, ara per ara, han de seguir sense ser encimbellades. Car, la seva nuesa, es una imatge prou clara de que encara no hem assolit la victoria que ens dura a la independència. Però no estaria gens malament començar una suscripció popular per a anar preparant-les (económica i anìmicament). A veure si, entre altres moltes accions molt mes dificls i definitives que hem de dur a terme aconseguim, d'una vegada, el que aquest encimbellament significarà. Sovint els catalans ens acontentem massa aviat amb els sìmbols del que voldriem ser i no som. Pot ser que comencem a fer-ho al reves: primer fem el fet, desprès celebrem-lo i fem-ne història.
...Encara.
...Gràcies Montse per aquesta esplèndida exposició i per aquest "encara" final, que amb l'idea de les "Victòries alades" són per mi, un alè d'esperança i optimisme davant tota la feina encara per fer...

Espero amb ansietat el moment de tornar a posar-nos a treballar pel objectiu de RCat. Pel nostre objectiu.
dades
DADES:
El calendari http://www.bcngrafics.cat/llull/
El blog d'en Salat http://vernaclistes.blogspot.com/
Jordi Salat
Conec en Jordi Salat, entre altres coses, perquè l'any 2003 li vam publicar un dels primers articles reivindicant la restitució de les quatre columnes a la revista Auriga que dirigeixo. El contacte, per tant, hi és.

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament