La grandesa catalana

Jordi Gomis
Jordi Gomis
Associat a Reagrupament

Els últims 300 anys d’història ens han portat als catalans a tenir una visió molt negativa de nosaltres mateixos. Tots aquests anys com a colònia de la metròpoli mesetària ens han fet canviar les nostres icones per altres. On podríem tenir com a model els audaços comerciants que a bord dels seus vaixells anaven a buscar les millors oportunitats de negoci als llocs més recondits del món conegut, amb una molt actual visió de món global, ens han col.locat, com a mite de l’economia catalana, un trist botiguer de betes i fils anomenat Senyor Esteve. Se’ns han amagat estudis històrics com els de Ferran Soldevila: “Els catalans i l’esperit bel.licós”, i ens han col·locat amb calçador una visió vicensvivista que ens titlla de poble de pagesos, poble de pas i d’esperit pactista.

La conquesta militar duta a terme pel primer monarca borbó de la península, ha portat també un procés d’ocultació de la nostra història, que encara dura avui dia tal i com bé ha demostrat l’historiador Jordi Bilbeny, amb els seus estudis històrics sobre la censura i la catalanitat de personatges com Cristòfol Colom o Miquel Sirvent (Miguel de Cervantes). Així doncs, si els francesos s’encarreguen de recordar sempre la seva “grandeur”, als catalans ens han volgut empetitir i amagar la nostra història. Però la realitat és tossuda, i sempre surt a la llum. No es poden esborrar tots els rastres del nostre passat històric. Quan viatgem pel que avui dia s’anomena arc mediterrani, continuament ensopeguem amb pistes ques si les segueixes fan aflorar la nostra grandesa històrica.

Des d’Alacant fins a Niça (Nice), passant per València, Aragó, Montpeller, Marsella, quants pobles i comarques no hi ha que encara conserven al seu escut l’emblema del Casal de Barcelona? Quants llocs no hi ha encara que llueixen encara les quatre barres en diverses formes i variants? La regió d’Alps-Provença, l’antic Comtat de Foix (Avui Arieja), el Rosselló, València, Aragó, Mallorca, tots conserven al seu estendard al·lusions a les 4 barres de gules sobre fons daurat que corresponen al Casal de Barcelona.

I és que Catalunya sempre ha tingut un esperit confederal. A tots els territoris es creaven relacions entre iguals on tothom hi guanyava, ja que els territoris sota el Casal de Barcelona es conformaven a tenir un domini del comerç. La grandesa catalana, és un estat d’esperit que ens cal recuperar. No podem continuar lligats a un Estat que no ens volen tal i com som. No podem seguir arrossegant-nos per Madrid pidolant que canviin magistrats espanyols del Tribunal Constitucional per a que posin uns altres magistrats que tindran exactament els mateixos objectius. No podem passar-nos el dia pidolant estatuts o demanant caritat a Madrid per poder construir una terminal nova per l’aeroport.

Els catalans hem de canviar els nostres objectius, i això comença per esdevenir un Estat Lliure dins la UE. I els nostres líders ens han de conduir cap aquest objectiu. No podem tenir líders que volen que continuem essent una colònia que regala annualment 22.000 milions d’euros a la metròpoli. Hem d’aconseguir una majoria de diputats al Parlament de Catalunya disposats a crear un Estat Propi.

15.703 lectures

Comentaris (1)

Més important el futur que el passat
És molt important la memòria històrica per recuperar un passat i una identitat. Però això ens pot portar a només una visió folclòrica i autocomplaent de la existència, en que el record o l'herència del passat és el fet més important del present. I així no hi ha progrés.
El convenciment que tenim més futur que guanyar per davant que passat que recordar ens ha d'impulsar a la lluita per la llibertat.

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament