L'hora de la veritat s'acosta

Josep Sort
Josep Sort
President de Reagrupament

Redacto aquest article tot seguint la intervenció del Conseller Romeva des de Londres. Allà, al Parlament Britànic, s'acaba de constituir un nou intergrup de seguiment del procés a Catalunya. El quart, després dels d'Estònia, Dinamarca i Suïssa. És una nova fita en unes setmanes en les quals no fem més que incrementar la nostra visibilitat internacional: la del procés, em refereixo. I l'hora de la veritat s'acosta. Ja s'han emès les tres primeres sentències condemnatòries; al mateix temps que, a Europa, cada cop més es parla de Catalunya. I a Escòcia es parla de convocar un segon referèndum, entre el 2018 i el 2019. Però anem a pams.

La Constitució espanyola és il·legal

Dos destacats polítics quebequesos van ser presents a Catalunya, i les seves paraules no van deixar ningú indiferent. L'antic diputat i ara acadèmic, Daniel Turp , va declarar, en unes Jornades sobre la diplomàcia dels nous estats organitzades per la Focir, que, des de la perspectiva del dret internacional, la constitució espanyola és il·legal, perquè en no deixar votar, contradiu els drets humans i la legislació internacional. Per la seva banda, el líder del Partit Quebequès, Jean-François Lisée , va criticar durament el govern espanyol en les intervencions que féu a Barcelona, i particularment en una entrevista televisiva. Va donar força a la demanda de fer un referèndum a Catalunya.

President Mas al Regne Unit i a Harvard

Les conferències o xerrades que el President Artur Mas va fer al Regne Unit, a Oxford més concretament, i als Estats Units, a Harvard, van tenir un gran impacte i van demostrar fefaentment que tenim en ell un actiu de primer nivell, i per això Espanya se'l vol carregar. Ara l'han inhabilitat per a dos anys... Com ha dit el President Puigdemont, el poble català l'indultarà, no hi ha cap dubte al respecte.

Artur Mas va modular les seves intevencions en funció de l'audiència. A Oxford va dir que el projecte de país al qual aspira Catalunya és ser una Dinamarca del Mediterrani, és a dir, una nació desenvolupada, cohesionada, avançada, oberta. Davant l'audiència nord-americana no va deixar de fer un elogi de la Pax Americana, la que va existir des del 1945, i durant la qual la globalització i la creació de nous estats, de dotzenes de nous estats va tenir lloc. Sense el consentiment dels Estats Units, afegí Mas, no hauria estat possible o hauria costat molt més. Però Mas va anar encara més enllà, i va afirmar que “l'estat català serà un aliat de confiança per a l'OTAN i el Mediterrani ”. Va ser, en poques paraules, un discurs d'Estat, sense caure en plantejaments naïfs.

Intergrup a Westminster

El 14 de març es va donar a conèixer la creació d'un intergrup al Parlament de Westminster, a Londres. Format per membres de sis partits polítics diferents, l'All-Party Parliamentary Group (APPG) sobre Catalunya farà el seguiment del procés polític independentista a Catalunya. En formen part 20 diputats, d'on destaquen els que provenen del Scottish National Party. Precisament, la primera iniciativa era la invitació al Conseller Romeva a fer una intervenció sobre la situació actual a Catalunya. No hi ha cap mena de dubte que aquest intergrup està destinat a jugar un paper clau en la internacionalització del procés català.

El Consell d'Europa repassa Espanya

Però, sens dubte, l'esdeveniment internacional més rellevant dels darrers dies ha estat la repassada que el Consell d'Europa, i més concretament la seva Comissió de Venècia, ha donat al govern espanyol, retreient-li que la llei que va reformar el Tribunal Constitucional i el dotava de poders sancionadors d'aquells que no segueixin les seves sentències era totalment contrària al model de justícia constitucional, que s'ha de caracteritzar per la neutralitat dels seus membres. L'escàndol va ser majúscul, oimés quan es va saber que la reforma es va fer específicament per fer front al repte català.

En la seva opinió, la Comissió també qüestiona que el TC pugui actuar per iniciativa pròpia, d'ofici, a l'hora de sancionar, atès que el principi bàsic del seu funcionament és actuar a instància de part, és a dir, quan una part capacitada li ho demana.

En definitiva, un mes horribilis per a Espanya i, per contra, unes victòries claríssimes de la campanya catalana per la internacionalització del cas català.

4.545 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament