Joc brut contra Catalunya

Teresa Casals
Teresa Casals
Associada a Reagrupament

Sabem, a través de documents escrits i de la  transmissió oral que, l'endemà  de la gran desfeta de l'any 1714, els catalans i les catalans que havien sobreviscut al gran desastre,  van anar a treballar. Vençuts momentàniament però amb la dignitat intacta van suportar durant generacions i generacions greuges sostinguts, menysteniment dels drets nacionals, persecucions per raó de la llengua que parlaven i intents continuats d'assimilació per part dels diferents governs de l'estat espanyol.

Al llarg de més de 300 anys una majoria de catalans van  conservar ,latent, la determinació per recuperar l'autogovern, però Espanya és un estat incapaç de compartir el poder. Al llarg de la història s'ha definit i ha actuat com un bloc monolític, autoritari, dominant i perdedor. L'última gran decepció per als catalans va ser la mutilació de l'últim Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, primer  a les Corts espanyoles i, finalment, amputat definitivament  per  la sentència del Tribunal Constitucional del 28 de juny del 2010, que sentenciava en contra de tots els aspectes significatius per a Catalunya. Llengua, nació i finançament. Senzillament un escarni per part de l'estat  vers Catalunya.

Aquest va ser el punt d'inflexió. Mai no es va extingir del tot l'ambició per arribar a la independència, però en aquell moment la voluntat de poder decidir es va incrementar notablement i, amb grans dificultats, es va aconseguir posar d'acord partits polítics i societat civil organitzada, que es van aplegar a Barcelona el 10 de juliol de 2010 amb el lema «Som una nació, nosaltres decidim». Un milió de persones al carrer va ser l'inici de mobilitzacions, votacions populars, actes massius, determinació del govern per donar compliment a la voluntat d'un percentatge molt alt de la població catalana.

El govern de l'estat amb Mariano Rajoy al capdavant i amb la complicitat total d'un PSOE mesell i un PSC amb pèrdua constant de militants i sense esma nacional s'han refugiat en la sagrada constitució espanyola per negar el dret al vot sobre una qüestió que sí que interessa tots els catalans. Per dir sí o per dir no, però la importància de la decisió és cabdal. I han fet de tot per evitar que manifestéssim la nostra voluntat. Han canviat tribunals, han mentit, han fabricat proves falses, han convertit l'estat en una claveguera i es preparen per seguir actuant. Joc brut contra Catalunya.

Menys de mig any perquè es convoqui el referèndum i aquesta vegada sí, estic convençuda, que ho impediran de totes totes. I haurem de sortir al carrer i, segurament, quedar-nos-hi perquè no hem arribat fins aquí per abaixar els braços i continuar com a súbdits quan tenim dret a ser ciutadans d'un estat que ens protegeixi.

El relat de la situació que estem vivint té escrit ja una bona part del guió, però li falta el final. Vull creure que els catalans, aquesta vegada sí, serem  capaços d'acabar-lo amb un final feliç.

4.833 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament