Ja es veia a venir

Jordi Gomis
Jordi Gomis
Associat a Reagrupament

La darrera campanya electoral catalana la vaig viure intensament i en primera persona, per la meva participació activa a les llistes de Reagrupament. Els que vam tenir l’ocasió d’assistir als actes de campanya que Joan Carretero va fer arreu de Catalunya, vam sentir moltes prediccions que ara s’estan fent realitat. Ja ens va avisar el novembre del 2010 als que vam anar a escoltar-lo, que si els catalans triàvem més autonomisme passarien dos coses, que si mesos després ja estan passant: que la Generalitat de Catalunya arribaria a la suspensió de pagaments, i a més, que la sentència del Constitucional ens abocava cap a una reducció de l’autonomia i a una sèrie d’atacs constants contra Catalunya com el que ja s’està produint contra l’ensenyament en català.

D’altres van fer campanya amb un gran somriure al cartell electoral, repetint fins a l’extenuació que s’havia de governar “amb il·lusió”, i justificant que l’únic problema que tenia Catalunya era una mena de “papus” estrany anomenat tripartit. Ens van dir que lluitarien per aconseguir un pacte fiscal, que prèviament havien anomenat concert econòmic, i que ja van rebaixar abans de començar a negociar al nivell de simple pacte. I finalment, com a promesa estel·lar, un vague “dret a decidir” encara avui no se sap ben bé què.

Arribats al govern, van començar una sèrie de dràstiques retallades. Un cop més als catalans ens negaven serveis, mentre que a altres comunitats acaben de posar subvencions de 400 euros mensuals als aturats juvenils que decideixin matricular-se en alguna escola. Com tothom sap els recursos són limitats, i per espanya, l’AVE a Extremadura, es molt més necessari que la cobertura sanitària dels catalans. Els nostres fills rebran un ensenyament de menor qualitat a causa de les retallades,mentre que espanya ens demana ara que malbaratem recursos posant dues línies d’ensenyament.

L’atac descarat a l’autonomia catalana ja ha començat, l’atac a l’ensenyament en català és només el principi, en vindran més. Perquè a diferència del que pensem aquí, a Espanya, la majoria pensa que els catalans tenim massa autonomia i que cal fer marxa enrere. Tal com va dir el Comte Duc d’Olivares el 1640: “Tengo por el primer negocio de todos, hoy, la reducción de Cataluña a la obediencia de Vuestra Magestad. El primer negocio y el mayor es allanar a Cataluña…” i l’estratègia continua essent la mateixa. I evidentment, ens podem anar oblidant d’una millora en el finançament que no arribarà.

A Reagrupament no ens n’ alegrem, d’aquesta situació, no ens agrada que Catalunya passi per un mal moment, però sabem que la via autonòmica no ens pot dur enlloc més. Es fer volar coloms i ser molt somiatruites, pensar que es pot arribar a un acord favorable amb els que fa 300 anys que ens espolien els nostres recursos. Mentre la majoria de catalans opti per un partit autonomista a les eleccions, no hi ha solució possible.

La llista d’experts en economia que parla de la viabilitat d’un Estat Propi per Catalunya és tan llarga que gairebé em fan vergonya els opinadors oficials de Catalunya que es veuen abocats a discrepar per mantenir les tesis dels governs autonomistes de torn. Els atacs contra Catalunya en forma d’aliança PP-PSOE, Tribunal Constitucional, Suprem, Albert Rivera o el que sigui, no pararan d’augmentar.

Però no tot està perdut. Hi ha una solució si els catalans volem. I és molt senzilla, consisteix que a les pròximes eleccions es voti partits independentistes majoritàriament, i deixar-se d’aventures de risc autonomistes que només ens condueixen a la misèria econòmica i al desengany amb els polítics que no poden aconseguir res del que prometen perquè és impossible. I llavors, començar el gran repte de construir un Estat Propi, i seguir els desitjos del President Macià quan va dir allò de que volia: una Catalunya lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa Es pot desitjar res millor?

13.867 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament