Gos mesell

“Imposar el bilingüisme, sota l'aparença de justícia i d'igualtat, després de segles de persecució i de marginació d'una llengua al seu propi territori és el mètode de marginar definitivament aquesta llengua" (Declaració sobre la llengua. Revista Reduccions, núm. 100)
El número 100 de la revista Reducions conté una declaració sobre la llengua

Un altre atac dels tribunals espanyols contra el català a l'escola, contra el Parlament i contra el poble de Catalunya. Uns tribunals que obeeixen les consignes polítiques recentralitzadores d'un estat que ens és hostil, cada vegada més hostil i al qual cada dia que passa més catalans (si tenim en compte les enquestes) volem abandonar.

Haig de reconèixer que em fa mandra, molta mandra, tornar a enumerar els articles del Decret que l'última sentència anul·la, em fa mandra tornar a posar sobre el paper el perquè de la immersió, els èxits que hem tingut com a país en aplicar aquest sistema metodològic a les aules, que ha permès que els nostres alumnes siguin competents en, com a mínim, dues llengües català i castellà i estiguin més preparats per aprendre'n d'altres, perquè no hem trencat la convivència, perquè hem estat respectuosos amb les llengües i les cultures dels altres, perquè, perquè, perquè...

Nosaltres ja tenim tots els arguments. Per això hem dissenyat i aplicat els sistema lingüístic que tenim i “als altres”cap d'aquests arguments no els interessa. No actuen ni pensant en l'alumnat, ni en els seus resultats educatius. Actuen amb un sol objectiu: uniformar l'estat i imposar una sola llengua, cultura i nació. La seva.

I ho fan sense escrúpols i sense miraments. Utilitzen un tribunal caducat, desprestigiat que fins fa ben poc ha estat presidit per un personatge típicament contradictori, de missa diària i de moral, econòmica, laxa... Ja ho hem dit altres vegades. Quan persegueixen el català, ens ataquen a tots com a poble. Una llengua necessita i mereix el ple reconeixement legal que en garanteixi el dret a la continuïtat en el seu territori, el dret al futur. I un poble ha d'exigir que es respectin les decisions i les lleis que, democràticament, aprovi el seu Parlament. Quan conculquen les nostres lleis, ens humilien a tots i a cadascun de nosaltres, ens tracten com a un gos mesell.

Diuen que hem de ser bilingües. Els catalans ja ho som, de grat o per força. Hem d'estar alerta amb els de fora i amb alguns de dintre. “Imposar el bilingüisme, sota l'aparença de justícia i d'igualtat, després de segles de persecució i de marginació d'una llengua al seu propi territori és el mètode de marginar definitivament aquesta llengua" (Declaració sobre la llengua. Revista Reduccions, núm. 100).

El títol de l'article de referència del nostre president “Patriotisme i dignitat” té una vigència absoluta. Reagrupament ha fet aportacions definitives a la política catalana i les continuarà fent. Per dignitat, per patriotisme hem d'estar al capdavant de la lluita contra les imposicions lingüístiques de l'Estat espanyol que ens maltracta i ens espolia. No es tracta de manifestar-nos, només, a les places, sobretot si no les podem omplir, es tracta de comprometre'ns, de treballar, de convèncer tothom de la importància de preservar la nostra llengua. No és casual que la renaixença del valor simbòlic de la llengua hagi precedit la renaixença política dels pobles. I al revés, si permetem que trossegin la llengua, la marginin i minimitzin el seu valor social ens estem afeblint col·lectivament. Des de Reagrupament treballem i treballarem a favor del català i ho farem per patriotisme i per dignitat.

Teresa Casals. Sectorial de Llengua i Educació

6.336 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament