El mite de la unitat

Jordi Gomis
Jordi Gomis
Associat a Reagrupament

Després de la sentencia del Tribunal Constitucional que ha donat l’extremaunció a l’Estatut del 2006, una de les reivindicacions més importants que s’han sentit és la de la unitat dels catalans per reaccionar davant l’agressió de l’Estat espanyol. No puc estar al 100% d’acord amb aquestes reivindicacions d’unitat, car cada cop es fa més palès que Catalunya s’està dividint entre els partidaris de continuar essent una comunitat autònoma espanyola i els que pensem que la millor solució és la Independència. La unitat sempre és un terme que sona bé, però arribats ja a aquest punt, els que som independentistes només hem de cercar una unitat: la dels independentistes. Una de les grans virtuts de les consultes populars és que per primera vegada hem pogut començara comptar independentistes i, avui dia, totes les enquestes diuen que els partidaris d’un estat propi per Catalunya són clara majoria davant d’aquells que es manifesten clarament en contra.

Bé, es cert que a les mateixes enquestes hi apareix un gran volumde gent que no es pronuncia,i les lectures interessades han col·locat tota aquesta gent com a no independentistes. Això està per veure, ja que són el que en termes polítics es coneix per indecisos, és a dir, que no s’han pronunciat ni per una cosa ni per l’altra. Fins ara les reclamacions d’unitat del catalanisme sempre han beneficiat aquells catalans partidaris de continuar essent una comunitat autònoma de règim comú. I per això no crec que els independentistes ens haguem d’unir en partits, moviments o particulars que el que volen és continuar lligats a l’Estat espanyol.

Per això, des de Reagrupament, el nostre objectiu és que al Parlament de Catalunya hi hagi dos bàndols: els unionistes i els independentistes. Fins ara, el nostre Parlament ha jugat a ser com si estiguéssim en un país normal, i s’ha dividit entre dretes i esquerres. Aquesta divisió no és necessària mentre no tinguem poder suficient per aplicar polítiques que necessiten de pressupostos i de capacitat legislativa que no tenim. Ja ho deia el president Macià, i encara segueix avui plenament vigent: ni dretes, ni esquerres, Estat Català.

Per això serveix la democràcia, perquè al Parlament debatin els temes que preocupen la seva gent. I després que més de 500.000 persones hagin fet l’esforç d’anar a votar en consultes populars no vinculants, podrem dir qualsevol cosa, però el que no es pot dir és que aquest sigui un tema que no interessa a la gent. Sempre diuen que la gent es preocupa per l’atur, la crisi econòmica... i és cert. Però també es cert, i cada dia ho sap més gent, que si fóssim un Estat Lliure, seriem la quarta economia europea en renda per càpita, just per darrera d’Holanda, mentre que, actualment, l’espoli fiscal que patim ens condemna a ser la onzena comunitat autónoma d’Espanya després de les inversions de l’Estat. Per raons indentitàries i sentimentals de pertinença a una comunitat ens cal un Estat propi per poder servar-ho. Però no només per això. Els que vulguin establir-se a Catalunya han de saber que si volen que els seus fills formin part d’una comunitat prospera, ens hem de desfer d’un Estat que només ens vol per pagar, mentre que en altres regions espanyoles no para de construir autovies, trens de gran velocitat, línies de metro, ampliacions de ports, subsidis de tota mena...

Al Parlament, vosaltres teniu la paraula: Estat propi o comunitat autònoma espanyola. Vosaltres decidiu!

14.589 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament