El CEO confirma que el referèndum per la independència es guanyaria sense problemes

Manel Bargalló
Manel Bargalló
Associat a Reagrupament

La segona onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió  (CEO), publicat ahir, preguntava per primera vegada que votarien els enquestats en un referèndum d'autodeterminació i per un nou pacte fiscal de característiques similars al concert econòmic. Segons les dades del sondeig, fet a 2.500 persones, un 42,9% dels catalans votarien a favor de la independència i només un 28,2% ho farien en contra, mentre que un 23,3% s'abstindria.

Aquest resultat és similar al un  estudi  fet per Esade i la Fundació Carulla sobre els valors actuals dels ciutadans de Catalunya que revela que l'opció sobiranista s'ha triplicat i que un 45% dels catalans votarien 'sí' en un referèndum.

Totes aquestes enquestes em confirma la projecció que vaig fer extrapolant els resultats del 28N a un referèndum per la independència .

Si fem quatre càlculs i partim, cosa ben lògica, que els votants a favor del SI segur que es mobilitzarien quasi en la seva totalitat, tenim la següent projecció:

Cens de Catalunya:                        5.363.688

El 42,9% de vot pel SI :                  2.201.022

El 28,2% de vot pel NO:                  1.512.560

Participació 71,10%:                       3.813.582

Vot del SI                          60,3%

Vot del NO                                39,7%

Abstenció:                                     1.259.739

Però aquest resultat pot ser enganyós perquè si analitzem els arguments que donen els que s'abstenen es pot veure que majoritàriament coincideixen amb els arguments que donen els que voten que NO (pàgina 37 i 38) . Això pot significar que al final, amb un debat i una pressió molt forta per part dels espanyols, acabin votant i ho facin negativament. Es pot determinar quina proporció abstencionistes ho farien si sumen el % dels que donen com arguments els mateixos que votarien que NO. Surt prop del 50% dels abstencionistes tenen els mateixos arguments que els que decideixen votar pel NO. Això significa que hauriem de sumar la meitat dels vots abstencionistes al NO. Amb aquestes dades tenim els següents resultats: 

Participació 82,75%            4.438.452 (2.301.022 + 1.512.560 + (1.249.739 / 2))

Vot del SI                          51,84% (2.301.022)

 Vot del NO                              48,16% ( 2.137.430)

Abstenció                                             624.870

Com es pot veure, fins i tot considerant aquest escenàri tan negatiu, que el 50% dels que han manifestat que s'abstindiren, es decidixin anar a votar i ho fessin negativament, el 'sí' seguiria guanyant.

Cal també tenir en consideració que mai en la història de l'Estat Espanyol, s'ha arribat a aconseguir una participació tant alta del 82,75%. L'única que s'hi acosta fou el referèndum per Llei per la Reforma Política, convocat pel president del govern Adolfo Suárez per al 15 de desembre de 1976, instava l'electorat a aprovar o no les reformes iniciades pel seu govern a fi i efecte de liquidar les corts franquistes i iniciar la democratització de l'estat. La participació fou del 77,72% i això ens donaria seguin el mateix criteri que el SI guanyaria amb un 55,2%. El referèndum de la Constitució Espanyola va aconseguir només el 67,11% i extrapolant sortiria que el SI guanyaria amb un 63,92%

Com podem veure, el 'sí' guanya sense problemes si el vot pel SI es mobilitza plenament. Per mi, es clar que així serà. El vot dels catalans més independentistes mai deixaran passar aquesta oportunitat única, mentre està demostrat que els immigrants en tots els llocs del món tenen un índex d’abstenció molt més alt que el vot del qui ha nascut. Com més poc temps portin a Catalunya les possibilitats d’abstenció augmenta degut a què no estan segurs que és el millor. No tenen prou coneixements per decidir el vot i això fa que s’abstinguin.

Però també s’ha de comptar que en tots els referèndums sempre hi ha una abstenció residual. Per arribar que el NO guanyi, s'hauria d'arribar a una participació del 85.55% i que a més, tots els abstencionistes que ho deixessin de ser, votessin tots pel NO. Per mi, això és del tot improbable

Acabaré aquest article amb la mateixa reflèxió que vaig fer amb un altre article  similar:  La qüestió és, davant d’aquestes evidències, a què espera el Parlament de Catalunya per proclamar unilateralment la independència per després fer el referèndum de ratificació?

Endavant les atxes!!

7.241 lectures

Comentaris (1)

Jo votaria afirmativament
La independència és necessària per sobreviure com a poble

Total 1 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament