Economia i Estat propi (VIII). Retallar no servirà de res

La història d'un president que retalla sense miraments serveis als catalans, per arribar a un objectiu de dèficit que no assolirà, perquè el que gestiona els ingressos també li n'enviarà menys
Economia i Estat propi (VIII). Retallar no servirà de res

Cada cop que veig el govern de Catalunya intentant explicar la necessitat de les retallades de despesa per poder eliminar el dèficit de la Generalitat, em ve al cap el gràfic que va presentar el Cercle Català de Negocis i que podeu veure adjunt. El gràfic és l’explicació de la teoria que vull desenvolupar en aquest article i que no és altra que totes aquestes retallades no reduiran el dèficit públic català ni un sol euro.

La raó és ben senzilla i lògica: per quadrar un pressupost s’han de controlar les despeses, però també s’ha de poder decidir sobre els ingressos. I és quan mirem el cantó dels ingressos que veiem la gran debilitat que té el govern de Catalunya. Si veiem la part esquerra del gràfic, veurem que la Generalitat només ingressa el 5% dels impostos que paguem els catalans, llavors, ja em diran com poden garantir que compliran un dèficit, si no saben quins són els ingressos que rebran de Madrid.

Cospedal, presidenta de Castella-La Manxa, i número dos del PP a l’Estat espanyol, ja ha dit que la comunitat que ella presideix no necessita fer més retallades, quan es tracta d’un territori que entre dèficit públic i superàvit fiscal, consumeix un 18% més de recursos dels que són capaços de generar per si sols. Doncs bé, a personatges d’una cara dura infinita com la Cospedal, només comparables a altres històrics personatges del PSOE i del PP que han governat Espanya, els hem confiat el 95% dels impostos dels catalans, i què espereu que facin? Enviar-ne més a Catalunya amb la crisi que hi ha?

No és que ho posi en dubte, és que ja us dic que no ho faran. I això no s’acaba aquí, perquè si volem seguir mantenint els serveis retallats que els catalans tenim haurem de seguir endeutant-nos i pagant interessos quan estem generant recursos més que suficients per tenir superàvit cada any. Als catalans, ens tenen per pagar i callar, tant els fa si retallem com si no, si fem els deures com si no.

Quan arribi el moment, en Rajoy convocarà el president Mas i li dirà alguna cosa així com: “vostè que ha estat capaç d’estalviar tants milions d’euros, moltes gràcies, li envio tants milions d’euros de menys, perquè amb les retallades que ha fet ja no els necessita”, i així s’acabarà la història d’un president que retalla sense miraments serveis als catalans, per arribar a un objectiu de dèficit que no assolirà, perquè el que gestiona els ingressos també li n'enviarà menys. De veritat voleu formar part d’un estat que només ens vol per exprimir-nos? Hi ha molta gent que comenta sorpresa el creixement de l’independentisme, a mi el que em sobta, es que encara hi hagi catalans que no ho siguin. Per cert, heu de saber, que de cada 100€ que pagueu cadascú de vosaltres en impostos, 40€ no tornen mai més a Catalunya. Els espanyols no canviaran, ara penseu vosaltres quin futur voleu pels vostres fills.

Articles anteriors en aquesta sèrie:  

  1. L’espoli fiscal      
  2. A Catalunya hi ha massa funcionaris?    
  3. El sistema sanitari    
  4. Les infraestructures    
  5. La Seguretat social    
  6. Monopolis que ens ofeguen
  7. Els estats petits són inviables?
13.415 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament