Economia i Estat propi (VI). Monopolis que ens ofeguen

IBEX-INDEXCAT

Tots haurem sentit una vegada o una altra polítics espanyols que, quan es parla de l’espoli català i de la gran quantitat d’impostos que paguem els catalans en relació amb les prestacions que rebem, sempre surt l’Esperanza Aguirre de torn, dient que Madrid paga encara més que Catalunya. Tècnicament és així, els impostos liquidats a Madrid representen un 44% de l’IRPF, IVA i Impost de Societats, i fins a un 70% d’impostos especials (tabac, alcohol, i petroli). Aquesta xifra enorme, sobta quan mires amb detall i veus que representen només un 20% del total del PIB espanyol. Una lectura simplista dels resultats ens faria arribar a pensar que Madrid és molt productiva tot i que els seus habitants fumen sense parar, pateixen alcoholisme i no paren de cremar gasolina amb els seus vehicles.

Com que això no és així, la realitat és una altra. Aquest IVA que estadísticament paguen els madrilenys és simplement l’IVA que paguem tots a Telefónica, Endesa, Repsol i altres monopolis que configuren l’entramat econòmic espanyol i que conformen una altra de les potes del gran espoli fiscal i esquilmació de recursos que pateix Catalunya. I per més INRI, gràcies a les “fantàstiques” negociacions mantingudes durant 23 anys de pujolisme, 7 anys de “Maragall i Montilla”, i ara veurem què fa “Artur Mas”, el 35% de l’IVA que els catalans paguem a Telefónica o Endesa va directament a engrossir el finançament del govern autonòmic de Madrid. Per això, quan es parla que Madrid paga molts impostos, en realitat és una gran mentida.

Vet aquí una altra mena d’espoli, que suposa el drenatge de milions d’euros que paguen les butxaques catalanes i són ingressades directament a les arques madrilenyes. L’IBEX 35 de la borsa espanyola és un clar exemple d’aquest sistema que lluny de formar un esquema d’economia productiva, genera un entramat de monopolis amb clients captius (elèctriques, companyies d’aigua, petrolieres, telefòniques...), constructores (capitans de les bombolles immobiliàries, mares del desastre econòmic que estem vivint), i bancs (captadors d’estalvi que han derivat part dels seus recursos a engreixar les dues primeres).

Aquests ingressos d’aquests monopolis espanyols no els dediquen a reinvertir en manteniment i millora de les infraestructures, ben al contrari, la xarxa elèctrica a Catalunya fa llàstima i provoca sense parar multitud d’incendis forestals arreu del nostre territori. Mentrestant, dediquen aquests ingressos, que haurien d’anar destinats a millores, a invertir en compres variades d’empreses a Amèrica del Sud, o incrementant participacions en bancs o constructores. Tot plegat un espoli més, amb la permissivitat dels governs espanyols, i també autonòmic.

Com bé diu Francesc Sanuy l’altre espoli es resumiria en: “La Caixa es dedica sistemàticament a fer el drenatge del capital de l’estalvi dels catalans i a invertir-lo a l’IBEX35, que la major part són antigues empreses estatals amb seu a Madrid, i l’actuació d’aquestes empreses torna a Catalunya amb augments de preus (gas, electricitat, aigua, etc.)."

El CCN, amb la gran feina que ha estat fent, ha creat l’INDEXCAT, que seria un índex amb tot el que es negocia a la Borsa de Barcelona, i el compara amb  l’IBEX35 espanyol. Els resultats parlen per si sols:

  • Les empreses del sector productiu i béns de consum representen el 48% de l'Indexcat, per un 19% de l'Ibex
  • Els antics monopolis energètics i de comunicacions representen només un 16% a l'Indexcat, però un 46% a l'Ibex 35
  • Enmig de la crisi, en els 5 primers mesos de 2011, l’Indexcat s’ha revaloritzat un 18%, tres cops més que el Ibex (6%)
  • En els darrers 10 anys, l'Indexcat sempre ha estat més rendible que el Ibex 35

L’estat propi, es la única eina que permetrà a Catalunya prosperar i tenir un paper rellevant a la UE.

Nota: Dades extretes de la web del CCN (www.ccncat.cat)

Articles anteriors en aquesta sèrie:  

15.795 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament