Economia i Estat Propi (IX). Dèficits i balances fiscals

Dèficit públic i balances fiscals

Últimament, els dèficits públics són un dels temes econòmics de moda, en un ambient on l’austeritat s’ha convertit en un valor. Les dades publicades pel govern espanyol deixen Catalunya com una de les pitjors comunitats autònomes en matèria de dèficit públic. Concretament, segons Montoro, ministre del ram, estem a la dotzena posició d’un total de 17 comunitats. En Montoro, tal com feia el Gran Capitán quant presentava els comptes fa allò de: “por palas, picos y azadones, cien millones”. Dic això, perquè Catalunya, que genera el 20% del PIB estatal, i que aporta a les arques d’aquest insaciable Estat milers de milions euros cada any, fins arribar al punt que el 40% dels impostos que paguem els catalans, marxen per no tornar mai més, encara la presenten com una regió “malgastadora i culpable” de la situació de suspensió de pagaments en què es troba l’Estat espanyol.

Però, és clar, després d’espoliar-nos el 10% del nostre PIB, el pressupost de Catalunya esdevé deficitari, i a més encara hem de pagar uns interessos per finançar l’endeutament que necessitem per cobrir el dèficit. En resum, ens espolien, ens prenen els diners que hem generat amb la riquesa creada, i després hem de demanar crèdits per poder mantenir el retallat estat del benestar que tenim els catalans. És per això que al gràfic adjunt hi afegim, a les dades de dèficit públic, l’últim resultat publicat de les balances fiscals per fer una aproximació de com canviaria la situació. El resultat, el podeu veure al gràfic, Catalunya té un superàvit del 6%, es a dir, si els catalans disposéssim de tots els impostos que paguem, amb el mateix pressupost del 2011, seriem un dels pocs territoris de la UE sense dèficit. Podríem jugar a la lliga dels rescatadors, i no a la dels països rescatats a les ordres d’Angela Merkel. Excepte Madrid, la resta de territoris que encapçalen el rànquing són de cultura catalana o basca, mentre que hi ha territoris com Extremadura, que dilapiden recursos, arribant a dèficits acumulats del 25% del que generen, absolutament insostenible.

Aquest gràfic ens ensenya on està el vertader forat d’Espanya. Els catalans, tenim a les nostres mans el poder de decisió. Mentre optem per continuar formant part d’una Espanya que dilapida els recursos que generem empobrint-nos fins a límits insospitats, no ens en sortirem. Els independentistes i la gent que formem part de Reagrupament tenim clar que volem un estat pròsper que sigui un motor econòmic del sud d’Europa, i això només o assolirem el dia que puguem arribar a tenir un Estat català independent. Les dades són aclaparadores, com també ho són contra aquells que esperen obtenir un pacte fiscal: em podeu dir d’on traurà les misses Espanya sense els recursos de Catalunya? La independència, és la única solució viable.

Nota: Les dades del gràfic són fetes públiques pel Ministeri d’Hisenda espanyol, combinades amb les darreres balances fiscals publicades.

Articles anteriors en aquesta sèrie:

  1. L’espoli fiscal      
  2. A Catalunya hi ha massa funcionaris?    
  3. El sistema sanitari    
  4. Les infraestructures    
  5. La Seguretat social          
  6. Monopolis que ens ofeguen    
  7. Els estats petits són inviables?
  8. Retallar no servirà de res
17.793 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament