Economia i Estat Propi (III). El sistema sanitari

Economia i Estat Propi (III). El sistema sanitari

Independentment de qui ens governi, sigui del color polític que sigui, podem anar veient que Catalunya en surt perjudicada. Els uns s’han dedicat a donar la culpa a 23 anys de pujolisme, i ara els altres es dediquen a culpar els 7 anys de tripartit, però la realitat és que Espanya és un negoci que ens està sortint caríssim i que l’estem pagant dia a dia amb unes nòmines més curtes del que ens correspondria comparades amb el nostre PIB, unes pensions magres comparades amb les cotitzacions dels catalans, unes cobertures sanitàries o un serveis públics completament deficients si els comparem amb la pressió fiscal que patim.

És hora de començar a exigir ja als nostres governants siguin del partit que siguin que ens defensin, i que si no ens saben defensar, que pleguin. I defensar-nos no és pidolar pactes fiscals impossibles, ni culpar el tripartit del deute. Que quedi clar, la culpa del deute català és de l’espoli fiscal espanyol que s’enduu cada any més d’un 10% del nostre PIB, hipotecant i empobrint el nostre futur, i omplint el nostre present d’uns serveis públics completament per sota del que paguem com a contribuents.

Un altre dels grans temes econòmics que s’han tractat els últims mesos a Catalunya és la despesa sanitària. S’ha determinat que la cobertura de sanitat a Catalunya és desmesurada i que cal fer retallades per “racionalitzar” el sistema. Veient els gràfics que adjuntem en aquest article, deduïm que som la dotzena comunitat autònoma d’un total de 17 en despesa sanitària per habitant molt per sota d’un Estat espanyol, que és l’avantpenúltima dels països europeus més destacats en despesa sanitària, per tant, podem deduir que els catalans estem a la cua d’un Estat que és dels darrers de la Unió Europea en serveis sanitaris. I tot i això, encara estem retallant perquè no tenim prou ingressos per a les cobertures que donem.

Economia i Estat Propi III. El sistema sanitari_htm_6a6e161e
despesa sanitària UE

I la qüestió, adquireix ja valors esperpèntics, quan indagant, podem deduir que més del 20% del pressupost de sanitat de la Generalitat no depèn de nosaltres, els catalans, sinó que depèn d’uns senyors que ben repapats a les seves butaques de Madrid, decideixen quins són els medicaments que es poden receptar o no, i quin és el seu preu, mentre que la Generalitat, que sempre ens han dit que té competències en sanitat, ha de callar i acceptar-ho. Un cop més ens enganyen els nostres governants de la Generalitat quan diuen que tenim competències en sanitat. Com es pot dir això, quan més del 20% de despesa no la pots ni controlar? Cada cop que indaguem, ens adonem que la Generalitat no és un govern és una simple gestoria que administra el que a Madrid li diuen que pot gestionar. Alguns diran que exagero, però que sabeu quins són els països de l’OCDE en què els medicaments superen el 20% del pressupost sanitari? Doncs, són Polònia, Estònia, Corea, Grècia, Eslovàquia, Mèxic i Hongria, mentre que països que són el paradigma dels serveis socials com Suècia, la despesa farmacèutica no arriba al 13% del pressupost de sanitat.

En definitiva, els serveis sanitaris que rebem els catalans estan molt lluny dels impostos que paguem. I continuaran estant lluny mentre continuï la nostra pertinença a l’Estat espanyol. Els recursos que marxen anualment, i que suposen un cas d’espoli únic al món occidental, el paguem en forma de serveis de tercera, infraestructures insuficients... Espanya ens costa molts diners, i ja és hora que els que encara no us n'heu adonat, comenceu a veure-hi clar. La solució la tenim a les nostres mans, a les properes eleccions cal votar independentista, l'única opció viable per a sortir de la crisi en què estem immersos per culpa de la nostra submissió a l’Estat espanyol.

Articles anteriors en aquesta sèrie:  

19.990 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament