Cens electoral

Ferran Pujol i Benlloch
Ferran Pujol i Benlloch
Associat a Reagrupament

Un país nou mereix dinàmiques noves. No podem pretendre fer un país nou amb una societat treballada amb valors espanyols com a sinònim d’arcaic. Cal que reconeguem que part de la nostra manera de pensar (com a societat) és producte d’una democràcia condicionada per la dictadura i cal que no esperem d’aquest sistema atribucions que mai podrà tenir.

Hem de poder repensar de nou quines competències li donem a l’administració pública i quines ens reservem a la nostra decisió. La primera és la base electoral: hom pot votar, però votar té un valor. Aquest valor social del vot ha d’estar premiat, ha de poder ser un mèrit tenir criteri i opinió social de com han de funcionar les coses entre tots.

El cens electoral és un bon element democràtic per poder treballar nous valors. Hom té la possibilitat d’inscriure’s en el cens previ a les eleccions; per tant tothom manté el dret a vot, però li cal fer un esforç.

Aquesta base de dades permet ser usada com a mèrit quan algú vol optar a una plaça de funcionari: si no ets al registre electoral, és a dir, no participes de les decisions col·lectives, per què vols optar a un lloc de treball a l’administració pública, per exemple?

Tanmateix, aquest cens genera una base electoral més qualificada en els resultats que s’obtinguin. És a dir, l’univers de votants es redueix a un univers predisposat a contribuir en l’organització social i dóna sentit al vot en blanc, ja que és un vot insatisfet amb l’oferta presentada. Avui dia, és difícil discernir quina proporció d’insatisfacció sobre l’oferta hi ha respecte del passotisme general.

Un cens com aquest també ajuda a reduir en els següents comicis la despesa publicitària i propagandística de les formacions polítiques. Es poden generar campanyes més específiques durant els 15 dies de rigor. Per altra banda, la campanya institucional per inscriure’s al cens pot ser més blanca i menys dubtosa que fins ara.

Disposar d’un cens electoral no fa una societat menys democràtica: de fet, la primera democràcia del món en disposa d’un. I des del punt de vista nacional, pot permetre llegir els resultats d’un referèndum amb un criteri més curós: decidiran els ciutadans que volen decidir.

4.816 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament