Autonomisèria o Estat propi

Jordi Gomis
Jordi Gomis
Associat a Reagrupament

Molts polítics catalans parlen de Catalunya com una autonomia més dins l’Estat, quan això és absolutament fals. El tracte que rep Catalunya respecte a les altres autonomies és clarament discriminatori, perquè som els únics juntament amb el País Valencià i les Illes Balears (“curiosament” totes les de cultura catalana), que som aportadors nets a l’Estat.

Si tinguéssim un tracte com la resta d’autonomies espanyoles, almenys no hauríem de patir la sagnia econòmica que any rere any està afeblint la nostra capacitat  econòmica i descapitalitzant-nos com a país, mentre hem d’anar emetent bons per poder pagar nòmines. Qualsevol economista (no cal que sigui un gran dominador de la matèria) sap que el pitjor que poden patir les unitats econòmiques és la descapitalització i l’excés d’endeutament. Doncs bé, Catalunya ve patint aquest problema des de fa centenars d’anys, i això està hipotecant cada dia més el nostre futur, ja que quan una unitat econòmica no té capital propi ha de desistir d’invertir, o bé recórrer a l’endeutament.

Diuen al govern de la Generalitat que el realment important es la política “del que interessa a la gent” i el que anomenen obra de govern. També ens proposen un hipotètic pacte fiscal. A mi m’agradaria saber quina és aquesta obra de govern, ja que no es veu per enlloc que 23 anys de govern de CIU, i gairebé 8 anys de govern tripartit, hagin donat res de positiu a Catalunya. Les polítiques del peix al cove i del patriotisme social, no han aportat res de positiu per Catalunya, i la crisi econòmica ens està abocant a la buidor d’un país que pateix un gran dèficit d’infraestructures aeroportuàries, portuàries, ferroviàries, carreteres, autovies... que aportarien desenvolupament econòmic per les nostres empreses, ja que avui dia una empresa necessita canals de distribució fàcils i ràpids que acostin els seus productes als clients amb el mínim cost possible. Doncs bé han passat els anys, i no tenim ni tan sols una via d’ample europeu per distribuir les nostres mercaderies. I pel que fa al pacte fiscal, queda clar que és impossible, i si algú encara s’ho creu de veritat després de anys i anys d’enganys i promeses incomplertes per part del govern espanyol, que s’ho faci mirar.

Les grans empreses que tenia Catalunya han estat poc a poc succionades, i els seus centres de decisió han estat traslladats a Madrid, o absorbits per altres empreses, de manera que corporacions com Endesa té la seu central a Madrid, lloc on pràcticament no hi té clients. Els clients estem a Catalunya, pagant el rebut d’electricitat, per a que inverteixin aquests diners a Sud-americà, mentre a Catalunya es cremen boscos per falta d’inversió, o properament, ens portaran tots els residus nuclears espanyols a Ascó. Si tan bo fós, us asseguro que no ho posarien a Catalunya.

No tenim capacitat d’invertir en sectors estratègics que puguin generar riquesa, ja que els nostres recursos són espoliats pel govern espanyol i són ells els que decideixen que han de fer amb els nostres recursos. Com per exemple, planificar una línia d’ample europeu que connecti Espanya amb França sense passar per Catalunya, ampliar l’aeroport de Barajas, planificar un segon aeroport a Madrid, omplir la meseta de xarxes d’autovies gratuïtes, fer línies d’alta velocitat que connectin Madrid amb les principals ciutats espanyoles...

I tenen tot el dret a fer-ho ja que la llei i la Constitució que tan defensen i acaten molts polítics catalans els empara. I els catalans, innocentment i amb un sentit polític bastant atrofiat, seguim votant i renovant en el poder, polítics que no lluiten per canviar aquesta situació. La culpa és només nostra de la situació que estem patint, i no podem donar la culpa a tercers. Sembla que l’ independentisme està creixent a Catalunya, i cada dia som més els que pensem que és la única sortida viable que tenim els catalans per la nostra supervivència com a poble. Espero que tota aquesta explosió reflexioni davant les properes eleccions i no voti a un personatge com en Duran Lleida, contrari declarat a l’Estat propi i que com a màxima aspiració vol ser ministre d’un govern que maltractarà Catalunya.

Per fi, a les pròximes eleccions al Congrés dels Diputats, hem creat una coalició independentista, entre Reagrupament, ERC i una Plataforma d’independents Catalunya Sí, conformada per gent com Alfred Bosch, Jaume Cabré, Lluís Llach, Lluís Gavaldà, Joan Reig... Perquè cada dia està més clar que la única alternativa vàlida per sortir de la crisi és l’Estat propi que elimina de cop l’espoli fiscal i ens treu d’aquesta España de las autonomisèries en la qual estem immersos.

14.037 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament