Amb pas lent i a contracor

Jordi Carbonell
Jordi Carbonell
Associat a Reagrupament

A Espanya, la situació econòmica actual es caracteritza per una total inversió de les normes bàsiques del sistema econòmic: el creditor (Catalunya) per rebre els diners que, segons el contracte (Constitució i Estatut) li pertoquen, ha de demanar un crèdit al deutor i acceptar les condicions que aquest li imposa (intervenció).

Mentrestant, el Govern de Catalunya, amb pas lent, tan lent com pot, i en contra de la seva voluntat, va entrant en un camí que només porta a un punt: la independència. Un camí lent perquè l’acord parlamentari sobre el pacte fiscal a què es va arribar aquest dijous, ja es podia haver aprovat el mes d’octubre amb els mateixos suports d’ERC i ICV.

El Govern català l’aconsegueix a contracor, no oblidem que la situació d’ofec de la tresoreria de la Generalitat ja es produïa a l’inici de la legislatura. Som davant de la crònica d’una mort anunciada, que no es volia reconèixer per motius, amagats que cada cop es fan més palesos, com ens demostren els fets:

  • Els bons de la Generalitat són classificats de bons escombraria i es tanca el finançament als mercats.
  • Es fa la primera i la segona emissió de bons patriòtics, seguint la pauta marcada pel govern anterior.
  • Convergència vota a favor de la Llei d’Estabilitat Pressupostària. Un gest polític de submissió a canvi d’una nova falsa promesa espanyola a molt llarg termini.
  • Demana al Ministeri d’Hisenda que emeti Hispabons per facilitar el finançament de les comunitats autònomes, petició que difícilment podia arribar a bon port ja que, a banda de la voluntat política del Govern Central, Espanya s’ensorrava en una situació d’insolvència.
  • S’aprova el Fons de Liquiditat per a les Autonomies, la norma que reglamenta la intervenció de les autonomies que tinguin problemes de liquiditat a causa l’estratègia d’ofegament de les autonomies, en especial la catalana.
  • El Govern de la Generalitat anuncia, el dia abans del Ple del Parlament pel Pacte Fiscal, que s’acollirà a la línia de crèdit que li ofereix el Fons de Liquiditat i el portaveu senyor Homs nega que  sigui un rescat i que comporti la intervenció, interpretant de manera peculiar el que diu la norma.

No podem dir res més que, per tal de no afrontar la realitat, s’han comès un cúmul de despropòsits. Una realitat que exposa clarament el comunicat signat pel Col·lectiu Emma  i quaranta personalitats del mon acadèmic, cultural i empresarial, enviat ahir als mitjans de comunicació internacional. 

El primer és el dels bons patriòtics que, per finançar l’Administració Catalana, la més gran empresa pública catalana en fallida, sagnen la capacitat d’inversió del sector privat.

El segon, els Hispabons, que si bé tècnicament tenen sentit, es veu clar amb els bons que ha aprovat Angela Merkel per ajudar el finançament dels lands , però que en el cas d’Espanya no en té cap ja que, quina acceptació tindran el mercat si el garant (Espanya) està en fallida i els mercats s’han gairebé tancat (només 12 operacions diàries) l’última setmana? Si l’inversor analitza la situació, veu que la regió que més els demana és de les poques que generen riquesa (Catalunya). Podem estar segurs, doncs, que pujarà la prima de risc espanyola i que els Hispabons es qualificaran com a bons escombraria.

Finalment, recórrer al Fons de liquiditat és com aquell acudit dolent en què l’espoliat va a veure el lladre que l’ha arruïnat i que segueix robant-lo per demanar-li un préstec. Què ha de pensar el lladre? Sens dubte que està de sort a l’hora de triar les seves víctimes. Només cal que siguin ben meselles i ben nècies per poder-los fixar les condicions: deixar que segueixin deixant-se robar i que s’avinguin a portar el seu negoci d’acord amb les normes i els criteris que els imposi, sota, no cal dir-ho, una vigilància ben estricta perquè no es quedi res al calaix.

2.658 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

Carles Puigdemont ha de fer un "pas al costat"?
 Sí
 No
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament