A l'Ajuntament de Vic som ben transparents

Josep R. Soldevila
Josep-Ramon Soldevila
Associat a Reagrupament i regidor a l'Ajuntament de Vic

L’Ajuntament de Vic som un dels municipis més transparents de Catalunya. I això no ho dic perquè sí, sinó que ho certifica la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Per segon any consecutiu, hem assolit la màxima puntuació del Segell Infoparticipa que certifica la transparència i la qualitat de la comunicació pública del web municipal mitjançant 52 ítems fixats per la UAB.

La distinció avalua la informació que es presenta sobre qui són els representants polítics de la ciutat, com es gestionen els recursos col·lectius, com es gestionen els recursos econòmics, quina informació es proporciona sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i les eines que s'ofereixen per la participació ciutadana.

En aquesta línia, dir que també es publica, entre altres aspectes, l'agenda de l'alcaldessa, informació d'actes institucionals, currículums dels regidors, el cartipàs polític o la informació dels plens. D'altra banda, s'exposen les ordenances i les polítiques municipals; com es gestionen els recursos econòmics i en quin estat d'execució estan. També es publiquen les subvencions, qui són els seus perceptors i l'import.

Amb això, Vic, d’entre els 948 municipis catalans, es situa entre els 17 municipis que obtenen el 100% de puntuació del Segell Infoparticipa. Aquest segell el lliura el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB, que és l’encarregada de certificar la transparència i la qualitat de la comunicació pública.

Però a l’Ajuntament, no ens hem volgut quedar només amb aquests 52 indicadors i hem volgut anar més enllà. Així, hem fet analitzar la seva transparència ... de forma voluntària a través dels 80 Indicadors de Transparència Internacional (ITA). Aquesta és l'única organització no governamental, a escala global, dedicada a combatre la corrupció, que vincula la societat civil, el sector privat i els governs en una àmplia coalició global. El resultat de transparència de l'Ajuntament de Vic se situa al 92,5% a nivell internacional.

Cal destacar que només els 110 ajuntaments de més població de l’estat estan obligats a realitzar l’avaluació de l’ITA.

A més, a l’Ajuntament de Vic, amb l’Alcaldessa Anna Erra al davant, estem elaborant un plec de clàusules perquè el codi ètic on s'estableixen els principis de conducta i les normes que han de complir els treballadors públics, no només sigui d'obligat compliment per als membres del consistori, sinó que també ho siguin per als actors que contracta l'Ajuntament.

A més, el consistori volem crear un registre dels grups d'interès amb els quals interactuem per determinar de quina manera es coordina l'Ajuntament amb l’àmbit professional i empresarial.

Ja ho veieu i ja ho sabeu:  Reagrupament tenim tres pilars primordials: Independència, Democràcia i Treball. El pilar de la Democràcia (on la transparència ocupa un espai vital), a l’Ajuntament de Vic, queda demostrat que també ens el creiem.

4.597 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament