2017, o caixa o faixa

Albert Aragonès
Albert Aragonès
VicePresident de Reagrupament

Aquesta expressió s’utilitza quan es vol emprendre una cosa amb coratge i resolució, i s’està predisposat a acceptar i patir els resultats fins a les darreres conseqüències.

La frase és atribuïda al general Prim, però hi ha diverses versions sobre on la va pronunciar, almenys per primera vegada. De forma col·loquial i a manera de tradició que ha anat passant de generació en generació, se situa a la batalla de Tetuan, a tall d’arenga a si mateix per llançar-se al combat davant els seus homes.

Una altra versió, molt ben documentada per Joan Amades, la situa a Barcelona. Un dia que el nostre compatrici passava a cavall pel carrer de l’Argenteria, un home el va escridassar tot dient ben fort: «El que vol aquest és la faixa de general». Prim es va encarar amb qui havia parlat responent-li: «O caixa o faixa», i si voleu guerra, guerra tindreu. En qualsevol cas, l’expressió vol significar la resolució de lluitar, i de no tenir por a la caixa d’enterrament davant la possibilitat d’obtenir la glòria representada per la faixa de general. Cal fer esment que, per la forma com van passar els fets descrits, sembla més lògic que el general digués: «O faixa o caixa», tot i que això no canviaria gens ni mica el significat de la frase.

Això ho he tret del rodamots.cat, però és exactament el que us volia dir. Aquest 2017 ha de ser l'any definitiu. L'any on finalment els catalans assolirem la llibertat, després de tants anys. És clar que, per als reagrupats, ja faria temps que seríem independents. Però, com que som minoria, hem d'adaptar-nos a les decisions de la majoria, ja que no podem incidir gaire en aquestes. Nosaltres sempre serem els de la DUI, és en el nostre ADN. Però sembla ser que assolirem la independència amb un RUI, Referèndum Unilateral d'Independència. Personalment m'és igual com ho fem, mentre ho fem. Tenim de marge fins al setembre, que és quan ens han promès que es farà el referèndum. La segona setmana, exactament. Per tant, hauria de ser el 10 de setembre. Bona data. Cau en diumenge, i l'11 ja podríem declarar la independència, aquest cop sí, amb la DUI. Costarà ser pacient aquests mesos i pressionar tot el que calgui perquè la promesa es compleixi. Els catalans estem cansats i l'enemic té moltes armes per combatre'ns. Així que a esperar aquests nou mesos, que passaran volant.

4.863 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament