Un Sant Jordi per a Calders, Tísner i Sales: el triple centenari ignorat per la Generalitat

El Govern de la Generalitat ignora la important efèmeride quan ja ha transcorregut un terç de l'any
Calders, Sales i Tísner van nèixer el 1912

El 2012 és un any de tres centenaris molt importants per a la literatura catalana: Pere Calders, Joan Sales i Avel·lí Artís-Gener (Tísner). Algú ha qualificat el segle passat -amb encert- com una mena de “segle d’or” per a les nostres lletres, atesa la quantitat i qualitat de les obres que s’hi van produir i de les quals encara ens nodrim. Aquests tres autors en constitueixen un magnífic exemple.

A més d’excel·lents escriptors, tots tres autors es van caracteritzar pel seu compromís amb el país i amb la llengua. Caldria esperar que les institucions del país procurarien una commemoració digna de la importància de la seva obra. Lamentablement, no ha estat així pel que fa al Govern de la Generalitat de Catalunya, que ha ignorat aquesta fita i encara és l'hora que aclareixi com vol commemorar aquest important triple centenari quan ja portem gairebé una tercera part de l'any. Aquesta inacció s'emmarca, un cop més, en el desinterès del Govern d'Artur Mas i, especialment, l'actual direcció del departament de Cultura envers la llengua i la cultura catalanes.

Només l'Auditori de Barcelona ha programat l'espectacle Cançons de la veritat oculta , una produccció de Bankrobber en què els contes de Calders es transformen en cançons compostes per 12 autors de la nova escena independent catalana, que s’han inspirat en les històries de Calders i n’han fet vestits a mida per a la cantant Judit Neddermann. De moment, les iniciatives més destacades han sorgit de la societat civil, com ara, Joan Sales, homenatge nacional centenari , organitzat per Òmnium Girona i Catalunya Nord; o la Marató de lectura de la novel·la Incerta Glòria , organitzada per l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (IEHCA). Sobre Tísner, no hem trobat activitats programades, tot i que la data del seu centenari és la més propera, el mes de maig vinent.

És un balanç insuficient i encara sort que hi ha alguna iniciativa. Com en temps de la dictadura franquista, ha de ser la societat civil la que emprengui les iniciatives perquè no tenim institucions públiques que vulguin liderar la promoció de 3 autors cabdals de les nostres lletres. I no es tracta tan sols de fer debats acadèmics i civils, estudis i conferències, no oblidem tots plegats que la millor manera d’honorar un escriptor és llegint-lo. Llegim Calders, Sales i Tísner , doncs.

15.880 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament