Un historiador recomana a Llanos de Luna que llegeixi “K.L. Reich”

Ho va afirmar Joaquim Aloy, president de l'Associació Memòria i Història de Manresa, entitat guardonada pel seu web "Memòria.cat"
Joaquim Aloy

L’historiador Joaquim Aloy va recomanar als organitzadors dels Premis Regió7 i Televisió Manresa enviar un exemplar de la novel·la K.L. Reich , de Joaquim Amat-Piniella, a la delegada del govern central a Catalunya, María de los Llanos de Luna.

Aloy va fer aquestes declaracions en el moment de rebre -en representació de l’Associació Memòria i Història de Manresa, entitat que presideix- el premi Comunicació amb el qual ha estat distingit el web memoria.cat  el passat 21 de maig. Les manifestacions de l’historiador s’emmarquen en el context de la polèmica produïda per la participació de la delegada del govern en un acte en què van ser homenatjats representats de la División Azul , la unitat militar espanyola que participà a la campanya de Rússia al costat de l’exèrcit nazi.

A més, aquest any 2013 és el centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella, autor del llibre K.L. Reich , basat en la seva experiència al camp de concentració de Mauthausen. A més de descriure els horrors de la vida concentracionària (la fortor permanent de cuir cremat que surt de les xemeneies del crematori, les cambres de gas, les injeccions de benzina, la fam, l’amuntegament, els treballs forçats), Joaquim Amat-Piniella també hi reflexiona sobre la capacitat de mantenir la dignitat i els valors ètics en un context d’anihilació total tant individual com col·lectiva. És una obra precursora del realisme històric a Catalunya. Va guanyar el premi Fastenrath, el 1965.

Es dóna la circumstància que María de los Llanos de Luna va ser guardonada amb el premi Estrellat , en el marc de la mateixa gala, a la qual no va assistir. Entre d’altres autoritats, l’acte va comptar amb la presència del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

Informacions relacionades:

5.804 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament