Un concert econòmic per a Catalunya com el del País Basc i Navarra requeriria una reforma constitucional prèvia

Reagrupament Independentista presenta els resultats d'un dictamen jurídic que ha encarregat
Constitució Espanyola, amb símbols franquistes, que s'exhibeix al Parlament europeu
(Barcelona, 14-09-2010)

Reagrupament Independentista ha encarregat un dictamen jurídic per analitzar la viabilitat jurídica real, dins el marc jurídic constitucional espanyol, d’obtenir la concessió d’un sistema de finançament equiparable al del País Basc o Navarra, tal com prometen algunes forces polítiques en el seu programa electoral elaborat per a concórrer a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Aquest dictamen ha estat sotmès a la consideració del Cercle Català de Negocis que ha validat els arguments jurídics que s’hi exposen i ha certificat la inviabilitat d’un concert econòmic per a Catalunya, en el marc jurídic espanyol.

Les conclusions del dictamen són les següents:

1er.- L’obtenció per a Catalunya d’un concert econòmic d’aquestes característiques vulneraria la Constitució espanyola.

2on.- Si es volgués instaurar a Catalunya un sistema de finançament de concert econòmic com el del País Basc o Navarra s’hauria de procedir necessàriament a reformar la Constitució espanyola, i aquesta reforma hauria de tenir el suport d’una majoria de 2/3 parts del diputats del Congrés dels Diputats i la majoria absoluta del Senat. La reforma, per entrar en vigor, necessitaria ser posteriorment ratificada per referèndum popular si ho demanessin una desena part dels diputats o senadors.

En conclusió, Catalunya només podria aspirar a tenir el concert econòmic com a sistema de finançament, si el PSOE, el PP i la majoria dels ciutadans de l’Estat espanyol hi estiguessin d’acord, concurrència que s’ha demostrat del tot impossible.

Atesa aquesta dada objectiva, l’únic camí per a impedir la continuació de l'espoli fiscal i econòmic de Catalunya és que el Parlament de Catalunya declari unilateralment la independència i Catalunya es constitueixi com a Estat independent.

Amb aquest dictamen es confirma el que ja havien avançat en nombrosos actes públics i declaracions diversos dirigents de Reagrupament des de fa mesos, com ara Joan Carretero, president de Reagrupament; Rut Carandell, cap de llista per Barcelona; o Jaume Claramunt, coordinador de l'Alt Penedès. Vegeu-ne uns exemples recents com ara els següents:

Document: Text íntegre del dictamen (pdf)

18.286 lectures

Comentaris (6)

L'engany
Montserrat, sento discrepar amb tu una mica. Per dur a terme un engany, la gran majoria de les vegades necessites la col·laboració necessariament de la víctima, en aquest cas l'electorat. Passa igual en l'estafa de l'estampeta, o les inversions a l'estranger. Cal un cert grau d'estupidesa per qui es deixa entabanar. Enguany, amb tot el que ens està caient en finançament, en llengua, etc, l'electorat segueix més o menys com sempre, després ens queixem, però a l'hora de votar, tornem a fer els mateixos errors. Som un poble, per ara, de caganers i caganeres, de cagatiós i cagadubtes, que no ens atrevim a fer el pas, (dic la majoria, no hi compto les honroses excepcions).
Tampoc crec que en Lopez Tena la cagui tant, està marcant el camí, les mitges tintes ens han demostrat fins ara que no ens porten enlloc. Sinó defensem la independència, què defensem? el federalisme? Seguir marejant la perdiu?
Sobre enganys
Personalment el que més m'empipa és que s'enganyi a l'electorat. L'engany és un menyspreu per la ciutadania, la que pretenen representar.
A Xavi
Els autors del dictamen no afirmen en cap lloc que la Constitució Dictamini els territoris forals. Simplement argumenta i demostra el reconeixement dels drets dels territoris forals.
A continuació, els autors argumenten i demostren els criteris que s'aplicarien en un futur i molt probable recurs d'inconstitucionalitat en contra del dret foral català, que impossibilitarien aquesta meta puix el dret històric del poble català no es pot remetre a la Disp. Ad. Primera, segons el criteri del Tribunal Constitucional.
Sobre la posició de Reagrupament
En el document "Pensant el nostre futur" una de les línies de treball exposa la necessitat de donar suport a tot allò que ajudi a bastir les estructures pròpies de l'Estat. Segurament la hisenda pròpia és principal . El que no té cabuda és el càlcul del cupo a la basca, limitat a despeses generals de l'Estat, però si el sistema de concert en què les claus de la caixa canvien de mà i en que la, previsiblement, força majoritària dóna per primera vegada suport i insinua, encara que sigui electoralment cal prendre'ls la paraula, fer-ho de manera sobirana.apel.lant a una voluntat democràtica majoritaria del poble català i, de moment, sense fer ús dels drets històrics ni d'una lectura àmplia i ja impossible d'aquesta constitució. Aquí és fins on estan disposats anar, diuen. Crec que Rcat hauria de matisar la crítica parlant de la impossibilitat del concert amb cupo limitat atenent a la Constitució, que no a la voluntat del poble català, però posant en valor el pas donat per CiU i que Rcat es postuli com a garant del seu compliment. Demanar suport electoral per vetllar per la promesa de recuperar les claus de la caixa davant la per desgràcia previsible renúncia de CiU a la primera trucada de les bessones negres o de la primera pastanaga mesetària. Suport crític, discurs polític. Valorar el canvi qualitatiu, informar de la manifesta insuficiència del sistema i de les moltes altres estructures d'Estat que també ens calen per garantir el benestar i la dignitat futura dels ciutadans de Catalunya davant d'agresions i incompetències d'un Estat impropi i necessitats socials pròpies i diferents i que només ens pot oferir l'atorgament que com a societat ens fem d'un estat propi.
Un dictamen preciós, però erroni
Si us plau, demaneu que us tornin el que hagueu pagat per aquest dictamen. Els seus autors haurien de saber que quan la Constitució parla de "territorios forales", no s'està limitant al País Basc i Navarra. I el que diu el TC és que no es pot fer una remissió genèrica als drets forals, com feia l'Estatut; però no pas que els drets forals catalans no tinguin cabuda a aquesta Constitució que molts ens voldriem treure de sobre.

Més informació:
http://es.wikipedia.org/wiki/Derecho_foral_espa%C3%B1ol
(l'article no té versió catalana, malauradament)

Sisplau, construïm alternatives i convencem els votants perquè les prefereixin (i per tant, als altres partits perquè les assumeixin). No desacreditem altres opcions legítimes.
Molt be Rut!
Rut has estat molt be al programa de l'"amic" Fuentes http://www.catradio.cat/audio/466689/Independencia
En Lopez-Tena la pifia quan menyste tot el que no sigui declarar la independencia. Ens presentem per guanyar i per declarar la independencia, si, pero si no aconseguim sumar la majoria suficient i ens quedem a l'oposicio no estariem de braços plegats. Defensariem la regeneracio politica i la transparencia amb proposicions de llei, a veure, i a mostrar als catalans, qui es que diu que no.

Total 6 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament