Rut Carandell i Montserrat Nebrera debaten sobre la independència

Debat organitzat per Reagrupament del Bages
Carandell i Nebrera debaten a Manresa
(Manresa, 8-09-2010)

Pocs dies abans de la diada, Rut Carandell, cap de llista per Barcelona de Reagrupament i Montserrat Nebrera, fundadora d'Alternativa de Govern, van debatre sobre la independència i les maneres de fer política a Catalunya en un acte organitzat per Reagrupament del Bages. El debat es va caracteritzar per un exquisit clima de fair play , malgrat que ambdues van mantenir posicions radicalment oposades sobre les perspectives nacionals de Catalunya.

Discrepàncies fortes en l'eix nacional...

El nombrós públic que omplia el cafè-teatre Voilà  va gaudir d'un debat distès i amb plena correcció en què es va parlar amb tota naturalitat sobre la independència de Catalunya. En aquest punt les dues debatents no van trobar cap punt de coincidència. Per a Nebrera, a la Unió Europea i en el concert mundial calen estats grans i forts; en canvi, per a Carandell, l'Estat català no tan sols és viable sinó imprescindible per a sortir de la crisi, a causa del drenatge de recursos -xifrat en 22 mil milions que no retornen a Catalunya. En matèria d'infraestructures Nebrera considera que moltes coses no s'han fet bé a Catalunya per culpa dels dirigents catalans mateixos; en canvi, Carandell posava de manifest que "si depengués de Catalunya, la connexió ferroviària d'ample europeu ja estaria feta", a més de reivindicar l'anomenat corredor mediterrani, que no constitueix cap prioritat en la planificació mesetària.

Carandell i Nebrera en un moment del debat

...però també coincidències notables en la necessitat de regeneració democràtica i en la condició femenina

On sí que van coincidir Carandell i Nebrera fou en la necessitat que al país es produeixi una intensa regeneració política i democràtica. Totes dues van denunciar que portem 30 anys sense haver fet la llei electoral. Carandell, a més, va esbossar les línies mestres del programa electoral de Reagrupament en aquest punt: limitació de mandats a un màxim de 2 (per afavorir la regeneració de persones: "cal que les persones que es dediquen a la política tinguin un lloc on tornar després"); llei de transparència (amb informació clara sobre les principals empreses adjudicatàries de la contractació pública i evitar casos com els de Millet); llei d'incompatibilitats rigorosa; austeritat en la despesa pública; etc. Finalment, en cloure el debat, el moderador va agrair les facilitats que les dues participants li havien donat per a fer la seva funció i va destacar l'ambició dels seus dos projectes, que recolza en la notable trajectòria cívica de Carandell i Nebrera. En aquest punt Carandell va remarcar: "I tot el que hem fet ho hem fet essent dones"

El públic va seguir amb interès tot el debat

Ramon Payàs: "La meva retribució de diputat, si surto elegit, no costarà ni un euro al ciutadà"

Va cloure l'acte Ramon Payàs, en nom de Reagrupament Bages. Payàs, que figura a les llistes de la candidatura de Reagrupament per Barcelona en el número 23, va explicar que "la meva retribució de diputat, si surto elegit, no costarà ni un euro al ciutadà, atès que no vull cobrar més del que ara cobro".

Payàs cloent el debat Carandell-Nebrera
8.448 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament