Reagrupament proposa eleccions uninominals, districtes reduïts i llistes obertes, com a nucli d'una nova llei electoral

Llei electoral (2) - Programa de radicalitat democràtica de Reagrupament del 2010
Una imatge del Parlament anglès, exemple característic de democràcia representativa

"Avui tenim una democràcia representativa instrumentalitzada i de baixa qualitat. Per superar aquest model obsolet i inadequat cal introduir les mesures correctores que tornin al sentit més primigeni de la democràcia i reconeguin el rol més digne de la persona i del polític com al seu representant". Així s'introduïa l'apartat de radicalitat democràtica del programa de Reagrupament del 2010, ara més vigent que mai. Una mesura senzilla per a regenerar i aprofundir en la democràcia és l'adopció d'una llei electoral amb un model netament diferent al que tenim ara.

2. Llei electoral.

2.1. Eleccions uninominals al Parlament de Catalunya.
2.2. Districtes electorals reduïts.
2.3. Llistes obertes.
2.4. Limitació de la despesa.
2.5. Control de butlletes.
2.6. El vot electrònic.
2.7. Edat mínima de vot.
2.8. El dret a vot dels menors de 16 anys. 

2.1. Eleccions uninominals al Parlament de Catalunya:  Les eleccions dels Parlamentaris de Catalunya es duran a terme mitjançant l’elecció d’un sol representant per districte electoral, a escollir entre els diferents candidats que s’hi presentin. 

2.2. Districtes electorals reduïts:  Els districtes electorals seran de mida reduïda, per assolir d’aquesta manera un vincle de representació més directe entre els ciutadans i els parlamentaris que, a la vegada, comporti un més gran i millor coneixement i implicació amb els assumptes propis del territori que representen.

2.3. Llistes obertes:  En les eleccions al Parlament de Catalunya, els electors podran triar entre tots els candidats que es presentin sense restriccions pel fet que pertanyin a llistes de partits diferents.

2.4. Limitació de la despesa:  La limitació de la despesa electoral quedarà fixada pel límit de 0,5 € per persona censada. El control de la despesa haurà de ser aprovat pel Parlament de Catalunya i verificat, controlat i auditat dins del termini de 30 dies a comptar des de la finalització de les eleccions.

2.5. Control de butlletes:  La junta electoral serà l’única autoritzada per fer impressió i tramesa de butlletes electorals. En cap cas aquestes butlletes podran ser enviades als domicilis dels seus electors directament pels partits polítics.

2.6. El vot electrònic:  La posada en marxa del vot electrònic serà una prioritat en el règim electoral català. Es reconeixerà el dret a vot per la via telemàtica amb total garantia de la validesa del vot. Caldrà que el sistema de vot electrònic pugui garantir als electors, el secret de vot, la impossibilitat de frau i  que alhora  possibiliti la seva verificació.

2.7. Edat mínima de vot:  L’edat mínima de vot quedarà fixada als 16 anys, moment en el qual finalitza l’educació obligatòria.

2.8. El dret a vot dels menors de 16 anys: Reagrupament portarà al Parlament de Catalunya que es reconegui als ciutadans menors d’edat com a ciutadans de ple dret i es debati la possibilitat d’admetre el vot delegat o tutelat per part dels seus pares o tutors legals, com a primers responsables i dipositaris de la defensa dels seus interessos.

Lliuraments anteriors:

7.511 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament