Reagrupament ofereix la Constitució de Catalunya que va preparar el 2010

Davant de la notícia que ha transcendit que un grup de juristes n'estan elaborant una
Reagrupament ofereix la Constitució de Catalunya que va preparar el 2010

Des del seu començament com a organització política, Reagrupament Independentista ha insistit en la necessitat que Catalunya emprengui el camí de llibertat que han emprès les nacions lliures. Per a fer-ho, Catalunya s'ha de constituir en Estat independent i, en conseqüència, s'ha de dotar d'una Constitució democràtica pròpia. Per això a principis de 2010, ara fa més de quatre anys, Reagrupament va redactar un projecte de Constitució de Catalunya  que, amb l'ajut de juristes experts, reivindicava la rica tradició constitucional de Catalunya -una tradició que només ens va poder ser presa per la força de les armes el 1714- introduint-hi les necessàries adaptacions al món contemporani. Reagrupament celebra que més persones s'afegeixin a la necessitat de dotar-se d'una Constitució pròpia i ofereix la feina ja feta a les que ara n'han començat a redactar una.

'Cada nació escull la seva pròpia llei' (Usatge    Unaqueaeque gens   )

El text és una proposta -ben vigent avui- amb la qual Reagrupament va voler obrir el debat, un instrument per mitjà del qual el nostre país podria encarar en millors condicions que ara els desafiaments del futur, no exempts de problemes però plens d'esperances i de possibilitats. Formular una proposta constitucional per a la nostra nació no fou pas un exercici frívol. Ben al contrari, el temps ha anat afegint nous arguments a aquest projecte, l'ha anat revaloritzant i fent més necessari que mai. Prova d'això és la lamentable situació en què es troba avui mateix l'escola catalana, en llengua i continguts, sotmesa a la voluntat d'un poder aliè i contrari a la voluntat majoritària del nostre país.

La marginació de la llengua catalana o l'anorreament de l'escola catalana amb la llei Wert són objectius que s'identifiquen amb el projecte constitucional espanyol. La llengua i la cultura catalanes, que ja es troben en una situació de feblesa extrema, en territoris com el País Valencià i les Illes Balears. I tot això el govern espanyol no ho ha fa d'amagat, sinó que ho fa a la llum del dia, en desenvolupament de les sentències dels tribunals espanyols, i com a estricta conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional que va escapçar el migrat Estatut de Catalunya votat per la població. Per una qüestió de simple supervivència, necessitem disposar de la nostra Constitució pròpia, que és l'única manera d'organitzar democràticament la nostra societat.

Des de l'any 2010, el nostre país ha avançat decisivament i un exemple que esperem que es produeixi ben aviat és l'acord entre els partidaris que Catalunya exerceixi el dret a decidir i a organitzar el seu futur, és a dir, a disposar d'una Constitució que reguli la nostra convivència com a poble lliure.

I als espanyols, amb els quals en el nostre futur lliure haurem de mantenir una relació de veïnatge, ens agradaria poder-los felicitar l'aniversari de la seva Constitució. Això, però, comprendran que no ho fem fins que els catalans no poguem disposar de la nostra com a poble lliure i democràtic que respecta i ha de ser respectat.

9.764 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament