Rajoy navega per la Patagònia i enterra la 3a. via de Duran

Glossa la unitat d'Espanya amb el mateix to del falangisme
Rajoy navega per la Patagònia i enterra la 3a. via de Duran

Durant el debat sobre "l'estat de la nació", el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha referit al procés que es viu a Catalunya per tallar de soca-rel (novament) les expectatives de fer una consulta. Rajoy ha dit textualment que "el referèndum no es pot celebrar perquè no és legal" i ha repetit dues vegades que"Espanya és un estat de dret" i que està regit "per la Constitució i les lleis", i que la seva obligació com a president del govern és "complir la llei i fer-la complir".

Segons Rajoy, és el conjunt del poble espanyol el subjecte polític que té la capacitat de decidir què és Espanya. "En això consisteix també la sobirania nacional", ha postil·lat. I ha assegurat que "els espanyols no hem conegut cap altra condició que la unitat".

Rajoy ha tornat a mostrar-se disposat a parlar amb el president Mas sobre el futur de Catalunya, però acte seguit ha tornat a posar la Carta Magna com a límit: "Sempre he estat disposat al diàleg, sempre, ara també, però sempre dins de la Constitució i de la llei". Amb les seves reiterades negatives a deixar votar els catalans, Rajoy s'ha mostrat insensible a les súpliques del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha quedat força humiliat demanant que obrís converses amb ell mateix o amb Artur Mas sobre el procés català i, fins i tot, s''ha mostrat disposat a replantejar la pregunta de la consulta anunciada (cosa que no depèn del líder d'Unió, atès que la pregunta ha estat acordada entre els diversos partits favorables al dret a decidir).

El president del govern espanyol ha tancat la qüestió fent un recordatori ("No ens hem inventat la unitat aquesta setmana. Els espanyols hem compartit la mateixa nació des de fa segles") i una consideració final: "No és que els països pròspers optin per la unitat, és la unitat el que els fa pròspers."

En la part econòmica del seu discurs Rajoy ha recorregut a una metàfora marinera -com fa sovint Artur Mas, curiosament- i ha expressat que la situació de l'Estat és comparable a haver superat el cap d'Hornos, a la punta d'Amèrica del Sud. Des de Catalunya, però, la metàfora ha esdevingut real i nombrosos observadors situen Rajoy efectivament a la Patagònia respecte el procés i les aspiracions del poble català: milers de quilòmetres.

2.784 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

Carles Puigdemont ha de fer un "pas al costat"?
 Sí
 No
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament