Rajoy navega per la Patagònia i enterra la 3a. via de Duran

Glossa la unitat d'Espanya amb el mateix to del falangisme
Rajoy navega per la Patagònia i enterra la 3a. via de Duran

Durant el debat sobre "l'estat de la nació", el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha referit al procés que es viu a Catalunya per tallar de soca-rel (novament) les expectatives de fer una consulta. Rajoy ha dit textualment que "el referèndum no es pot celebrar perquè no és legal" i ha repetit dues vegades que"Espanya és un estat de dret" i que està regit "per la Constitució i les lleis", i que la seva obligació com a president del govern és "complir la llei i fer-la complir".

Segons Rajoy, és el conjunt del poble espanyol el subjecte polític que té la capacitat de decidir què és Espanya. "En això consisteix també la sobirania nacional", ha postil·lat. I ha assegurat que "els espanyols no hem conegut cap altra condició que la unitat".

Rajoy ha tornat a mostrar-se disposat a parlar amb el president Mas sobre el futur de Catalunya, però acte seguit ha tornat a posar la Carta Magna com a límit: "Sempre he estat disposat al diàleg, sempre, ara també, però sempre dins de la Constitució i de la llei". Amb les seves reiterades negatives a deixar votar els catalans, Rajoy s'ha mostrat insensible a les súpliques del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha quedat força humiliat demanant que obrís converses amb ell mateix o amb Artur Mas sobre el procés català i, fins i tot, s''ha mostrat disposat a replantejar la pregunta de la consulta anunciada (cosa que no depèn del líder d'Unió, atès que la pregunta ha estat acordada entre els diversos partits favorables al dret a decidir).

El president del govern espanyol ha tancat la qüestió fent un recordatori ("No ens hem inventat la unitat aquesta setmana. Els espanyols hem compartit la mateixa nació des de fa segles") i una consideració final: "No és que els països pròspers optin per la unitat, és la unitat el que els fa pròspers."

En la part econòmica del seu discurs Rajoy ha recorregut a una metàfora marinera -com fa sovint Artur Mas, curiosament- i ha expressat que la situació de l'Estat és comparable a haver superat el cap d'Hornos, a la punta d'Amèrica del Sud. Des de Catalunya, però, la metàfora ha esdevingut real i nombrosos observadors situen Rajoy efectivament a la Patagònia respecte el procés i les aspiracions del poble català: milers de quilòmetres.

5.620 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament