Mas-Colell accepta l'harmonització financera que imposa el govern del PSOE

La ministra Salgado diu no a Catalunya per triplicat
Mas-Colell accepta l'harmonització financera que imposa el govern del PSOE

El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, accepta 'de facto' l'harmonització financera que està imposant el govern del PSOE i amb prou feines va aixecar la veu al Consell de Política Fiscal i Financera d'ahir, davant la ministra Salgado, que va tornar a dir no a tot, sobretot a Catalunya: No al pagament del cèlebre fons de competivitat, no a endarrerir la devolució d'ingressos avançats (2.500 milions €) i no al pla de reequilibri presentat per la Generalitat. Mas-Colell, que sempre es mostra molt prudent i mai no esmenta l'espoli fiscal de Catalunya, només va admetre que pràcticament es pot donar per  liquidada l'anomenada "bilateralitat" Estat-Generalitat.

La bilateralitat recollida a l'Estatut d'autonomia retallat pel Constitucional depèn de l'Estat i Salgado "no sembla que vulgui" posar-se a treballar en aquest sentit, segons el conseller. El que no s'entén és com pretén el govern de CiU arribar a un pacte fiscal "proper al concert econòmic" amb l'Estat, si ara mateix no aconsegueix res del que li planteja. El Consell de Política Fiscal i Financera sí que va emetre informe favorable sobre els plans de reequilibri corresponents a Andalusia, Extremadura, Balears i el País Valencià, mentre que han quedat fora els de Catalunya i Castella-la Manxa.

Pel que fa a la nova proposta de Salgado per demanar crèdit de l'ICO per a pagar una part dels 2.500 milions € que Catalunya ha de tornar a l'Estat, Mas-Colell ha manifestat que, a l'espera de conèixer-ne millor els detalls, pensa que Catalunya hi acudirà, com les comunitats que ho necessitin, "sempre que les condicions siguin bones". Catalunya, que pateix un espoli fiscal xifrat al voltant de 20.000 milions d'€, haurà de pagar interessos d'un crèdit concedit per l'Estat per a pagar el mateix Estat que espolia Catalunya. Com va dir en una ocasió el president de Reagrupament, Joan Carretero, "els espanyols tanquen el cercle ".

Per la seva banda, el govern espanyol ha valorat aquest dijous el Consell de Política Fiscal i Financera com "un bon Consell", segons la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, en declaracions a la SER. El vicepresident territorial, Manuel Chaves, a RNE , ha afegit que no hi va haver "tensió", ni "enfrontament", ni "confrontació", "ni la sang va arribar al riu encara que algú ho esperava" i, igual que Salgado, ha remarcat que totes les autonomies van estar d'acord en la necessitat de complir l'objectiu del dèficit i establir una regla de despesa. Chaves ha assegurat que la reunió va ser "molt raonable" perquè les propostes que l'executiu espanyol va posar sobre la taula van tirar endavant amb l'abstenció o el vot favorable dels consellers de les comunitats governades pel PP.

8.393 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament