Llanos de Luna, persona 'non grata' a Girona

S'aprova per una majoria molt àmplia la moció proposada pel grup CUP+RCat
La delegada espanyola Llanos de Luna / Foto: Albert Beltran

El ple extraordinari de l'Ajuntament de Girona d'aquest dimarts va declarar la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, persona non grata . La moció, presentada per la CUP+Reagrupament, va ser defensada al ple pel regidor de Reagrupament al grup de la CUP, Carles Bonaventura i va obtenir 15 vots a favor (CUP+RCat , CiU i ICV), 3 en contra (PP) i 6 abstencions (PSC).

La moció va ser defensada al ple pel regidor de Reagrupament al grup de la CUP, Carles Bonaventura, de qui podeu llegir el text de la seva intervenció en defensa de la moció .

Llanos de Luna ha portat l'Ajuntament de Girona 2 vegades als tribunals, com també molts altres ajuntaments

La moció recorda les accions de Llanos de Luna contra algunes de les decisions preses per l'Ajuntament, com ara el fet de dur al contenciós administratiu l'acord de ple per a declarar la ciutat territori català, lliure i sobirà.

Així mateix, la delegada va dur als tribunals l'ajuntament gironí "amb una intencionalitat clarament política, per haver llogat dos trens amb l’objectiu de facilitar el trasllat a Barcelona de molts gironins i gironines perquè poguessin assistir a la històrica manifestació de l’Onze de Setembre del 2012, que va reunir més d’un milió i mig de persones, de la qual hi ha hagut sentència recentment."

"Ha actuat més com la virreina d'una colònia"

El text també deia que la delegada "ha actuat més com la virreina d'una colònia que no pas com una persona amb una responsabilitat pública que podia col·laborar, contribuir i ajudar els ciutadans de Catalunya".

La moció lamenta el desinterès de la senyora Llanos pel benestar dels ciutadans, ja que "en cap moment aquesta senyora ha fet cap pas per interessar-se i col·laborar a trobar solucions als problemes que afecten la societat gironina en particular i la catalana en general, com serien per exemple les problemàtiques relacionades amb l’escassa inversió de l’Estat a Catalunya, la situació de les nostres comunicacions (carreteres, trens, ports i aeroports), un sistema de finançament que castiga l’economia catalana, les conseqüències dramàtiques que la crisi i l’atur tenen en la nostra societat, etc."

CiU va justificar el seu suport a la moció tot advertint que era "més pel càrrec que per la persona". Segons el seu portaveu, Carles Ribas, en època de crisi, "la funció de la delegada no ha de ser la de fiscalitzar l'Ajuntament". A més, va assenyalar que, davant les batzegades rebudes per part de l'Estat, "és el moment de dir que ja n'hi ha prou". 

També hi va donar suport ICV, qui va assenyalar que Llanos de Luna "ha faltat el respecte" a les institucions catalanes i que calia respondre "perquè si no, acabarien pensant que això és normal". "No hem d'estar tutelats per la supergovernadora", va assenyalar Joan Olóriz. 

El PSC, en canvi, va decidir abstenir-se perquè, malgrat no estar d'acord amb la feina que està fent Llanos de Luna, creu que nomenar-la persona "non grata" no és la millor solució, ja que només atia la confrontació. "Fins ara no hi ha hagut cap persona declarada non grata a Girona, i no crec que sigui la decisió que ara cal prendre, perquè només fa que polaritzar posicions", va dir Xavier Amores.

El PP, finalment, hi va votar en contra tot dient que la delegada "és una figura necessària" que fa la seva feina, i va criticar la moció presentada.

___________________________________________________________________________________________________________

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP+REAGRUPAMEN PER DECLARAR LA DELEGADA DEL GOVERN ESPANYOL, SENYORA MARÍA DE LOS LLANOS DE LUNA, “PERSONA NON GRATA” A LA CIUTAT DE GIRONA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Atès que el divendres 8 de febrer del 2013 vam tenir coneixement que la delegada del govern de l’Estat espanyol a Catalunya, senyora María de los Llanos de Luna, havia presentat un recurs contenciós administratiu contra l’acord del ple municipal del 10 de desembre del 2012 que va aprovar la moció presentada pel grup municipal de la CUP i les formacions Reagrupament i ERC per declarar Girona territori català lliure, per majoria amb 15 vots a favor de CiU, CUP i ICV-EUiA, 7 abstencions del PSC i 3 vots en contra del PP.

Atès que la mateixa delegada també havia portat als tribunals amb una intencionalitat clarament política l’Ajuntament de Girona –i el de Figueres– per haver llogat dos trens amb l’objectiu de facilitar el trasllat a Barcelona de molts gironins i gironines perquè poguessin assistir a la històrica manifestació de l’Onze de Setembre del 2012, que va reunir més d’un milió i mig de persones, de la qual hi ha hagut sentència recentment.

Atès que la Delegació del Govern de l’Estat que encapçala aquesta senyora també ha actuat i actua judicialment contra molts altres ajuntaments del Principat de Catalunya per haver aprovat en els seus plens mocions a favor dels drets de la nació catalana, en defensa dels símbols propis, del dret a decidir i d’altres qüestions de caràcter nacional.

Atès que la senyora De Luna, just en el moment de prendre possessió del seu càrrec ja va anunciar que els seus objectius prioritaris serien: fer més visibles al nostre país els cossos i forces de seguretat de l’Estat (Policía Nacional i Guardia Civil), obligar les institucions catalanes a penjar la bandera espanyola i defensar la presència de la llengua castellana a les nostres escoles.

Atès que en cap moment aquesta senyora ha fet cap pas per interessar-se i col·laborar a trobar solucions als problemes que afecten la societat gironina en particular i la catalana en general, com serien per exemple les problemàtiques relacionades amb l’escassa inversió de l’Estat a Catalunya, la situació de les nostres comunicacions (carreteres, trens, ports i aeroports), un sistema de finançament que castiga l’economia catalana, les conseqüències dramàtiques que la crisi i l’atur tenen en la nostra societat, etc.

Atès que en tot moment, des que va ser nomenada, la delegada del govern sempre ha actuat més com la virreina d’una colònia que no pas com una persona amb una responsabilitat pública que podia col·laborar, contribuir i ajudar els ciutadans de Catalunya en tot allò que fos de la seva competència.

Atès que l’Ajuntament de Girona i d’altres consistoris contra els quals actua judicialment la senyora De Luna representen la sobirania popular expressada per la ciutadania d’aquests municipis a través de les urnes, i com que considerem que aquesta sobirania popular ha d’estar sempre per damunt de qualsevol legalitat imposada.

Atès que en el procés que en aquest moment històric el poble català està protagonitzant queda encara més de manifest que mai la inutilitat del càrrec de delegat del govern espanyol a Catalunya, perquè aquest país no necessita ningú que el tuteli, que li negui els seus drets fonamentals i que judicialitzi constantment la política catalana amb una total absència de voluntat de diàleg i acord.

Per tot això que hem exposat, el grup municipal de la CUP proposa al ple de l’Ajuntament de Girona l’adopció dels següents

 ACORDS :

Primer.-  Declarar “persona non grata” al municipi de Girona la delegada del govern espanyol a Catalunya, senyora María de los Llanos de Luna, per la seva actitud hostil envers les decisions preses pel ple d’aquest Ajuntament i per haver menyspreat amb la seva actuació i d’una manera reiterada la voluntat dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya expressada democràticament a les urnes.

Segon.- Adherir-nos com a Ajuntament a la iniciativa aprovada pel Parlament de Catalunya, el passat dijous 14 de març del 2013, en què es demana al govern de l’Estat que destitueixi l’actual delegada del govern del càrrec que ocupa per la seva actitud hostil i la falta de respecte envers les institucions catalanes.

Tercer.- Traslladar aquesta decisió a la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, als governs català i espanyol, i a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) perquè els municipis que hi estiguin adherits puguin assumir-la com a pròpia i aprovar-la en els plens dels seus consistoris si així ho consideren oportú.

Girona, 26 de març del 2013

6.198 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament