La llengua catalana es troba en vies de desaparició a l'Administració de Justícia

Només el 14,5% de les resolucions judicials emeses durant el 2010 es van escriure en la llengua pròpia del país
No canviem de llengua

L'ús escrit del català per part de jutges i magistrats a Catalunya continua baixant any rere any, segons que informa El Punt Avui . La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, que, com a advocada de l'Estat, utilitzava sempre el castellà, mira cap a una altra banda i, des que ha entrat en el càrrec, ha rebutjat posar en marxa cap programa -similar el que hi havia el 2004, abans que arribés el tripartit- que afavoreixi l'ús de la llengua catalana a la Justícia. La política de Bozal -segons diversos professionals del sector- és totalment continuista de la del tripartit, amb l'agreujant de la reducció pressupostària.

Els pocs professionals del dret que utilitzen la llengua catalana estan desmoralitzats i lamenten la manca de suport per part de la Generalitat de Catalunya, tant el Departament de Justícia com la mateixa Direcció General de Política Lingüística. Diverses associacions, com l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, han demanat  reiteradament accions constructives a l'Administració catalana, com ara que tots els advocats de la Generalitat actuïn en llengua catalana i incloguin en les seves demandes la petició que el procediment se substanciï en llengua catalana -per mitjà de l'atressí. Recentment, aquesta Associació ha efectuat la campanya "No canviem de llengua" per a impulsar l'ús del català a la Justícia, campanya que no ha rebut cap suport de la Generalitat.

El desinterès dels responsables de la Generalitat ha resultat decebedor per a aquests professionals, que confiaven que el nou Govern impulsaria polítiques més efectives sobre la llengua, sobretot després que la Sentència del TC sobre l'Estatut anul·lés totes les disposicions que promovien l'ús de la llengua catalana als Tribunals.

El nombre de sentències redactades en català a Catalunya durant el 2010 va ser inferior a les que es van emetre el 2007, en total 350 menys. En percentatge, les 37.645 sentències escrites en la llengua del país durant l'any passat representen només el 14,5 per cent del total, i en relació al 2009 suposa la pèrdua de més d'un punt. En canvi, les sentències escrites en castellà van arribar fins a les 221.359.

El percentatge de sentències fetes en català va arribar als seus nivells més alts l'any 2004, amb un 20,6 per cent sobre el total. L'explicació -segons El Punt Avui- és que aleshores hi havia un programa de la Generalitat en marxa que incentivava econòmicament l'ús de la llengua del país entre les magistrats. Quan el tripartit va eliminar la mesura, l'ús de la llengua va començar a decaure, i fins ara.10.734 lectures

Comentaris (2)

associacions en defensa de la llengua
Quina altra associació, a més de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, ha demanat reiteradament accions constructives a l'Administració catalana? Gràcies!
Val... de moment, a la cafeteria, ja ho faig.
Val... de moment a la cafeteria, al "super"... fins hi tot a la botiga de "xinesos" (quasi tot ho trobes al "pasillo la delecha"), al carrer.... Ja ho faig. I de manera tossuda i insistent. Però, si em veiés a la porta de la Sala del Jutjat i el meu Lletrat (coneixen-me prou) em induís per dur a bon fi la causa, a dirigir-me al Sr. Jutge amb espanyol... no ho sé si, "deixaria fer"...

...el que hem de fer, és que parlar en la nostre llengua a Catalunya en totes les possibles situacions sigui una normalitat. Això, és només possible, assolin una Catalunya amb Estat. Jo estic completament determinat a treballar per aconseguir-ho.

Total 2 comentaris

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament