La Llei Wert tornarà a obligar a memoritzar la llista dels reis gots

Els decrets que prepara el Ministeri de Wert imposaran una història d'Espanya homogènia recuperant l'enfocament de l'època franquista
La Llei Wert tornarà a obligar a memoritzar la llista dels reis gots

L'anomenada Llei Wert canviarà la forma en què s'estudia la Història d'Espanya. Els alumnes hauran d'aprendre el mateix a tot l'Estat i es farà més èmfasi en els orígens de la "nació espanyola" que fins ara. El Govern espanyol assegura que la Lomqe "homogeneïtzarà" a tot l'Estat les assignatures que són de la seva competència.

Així es desprèn de l'esborrany del projecte de reial decret que estableix el currículum bàsic de Primària, ESO i Batxillerat, que el Ministeri d'Educació ha sotmès a consulta pública. El text (de 1.094 pàgines, inclosos els annexos) és un compendi exhaustiu sobre el que els alumnes d'entre sis i 18 anys han d'estudiar i el que ha d'entrar en els llibres de text.

Ara, amb la Lomqe els alumnes hauran d'estudiar el Paleolític i el Neolític, els visigots (el Govern espanyol creu que s'ha menystingut l'etapa dels reis gots, que era una fita de la historiografia franquista), els Reis Catòlics, Carles I, el Segle d'Or... i així fins als nostres dies. A Primària, se centrarà més en els orígens de la Història d'Espanya i en l'època de màxim esplendor de l'imperi espanyol. De la mateixa manera, en la Història d'Espanya de 2n de Batxillerat (que començarà a 2016-2017),  el període comprès entre Atapuerca i els Borbons abastarà un terç del programa, gairebé el triple que fins ara, i fenòmens històrics com la Revolució Francesa rebran molta menys atenció.

Hi ha una tercera novetat en relació a aquesta assignatura. I és la pretensió que els alumnes estudiïn la mateixa Història independentment del lloc en què resideixin. Així ho apunta el Govern en una resposta parlamentària a UPyD , en afirmar que la Lomqe "contribuirà a homogeneïtzar" continguts de matèries troncals com la Història d'Espanya.

Aquesta homogeneïtzació s'aconseguirà per dues vies. D'una banda, amb la relació detallada del que els alumnes han d'aprendre, igual per a tot l'Estat espanyol. I, d'altra banda, amb les revàlides, que serviran com a unitat de mesura perquè tothom estudiï el mateix. El Govern fixa el contingut de les troncals, com la Història, i permet a les CCAA que afegeixin "elements propis", però sense avaluar-los. Només examinarà sobre el que figura en el currículum estatal. Així que, a la pràctica, els professors acabaran impartint preferentment el que entri a les revàlides, és a dir, la Història en la versió del Govern.

El ministre José Ignacio Wert considera immanejable la "dispersió de continguts" que -segons ell- hi ha actualment. Wert pretén que els llibres de text de Catalunya, per exemple, parlin de la "Guerra de la Independència" en lloc de la denominació tradicional catalana de "Guerra del Francès". Així mateix, el ministeri de Wert rebutja que es digui que els reis catalans van conquerir Sicília, ja que -segons el Govern espanyol- en realitat va ser la Corona d'Aragó, cosa que va provocar una queixa oficial del Govern aragonès.

historia-de-los-reyes-godos-que-vinieron-de-la-scitia-de-europa-c-ontra-el-imperio-romano-ed-facsimil-9788497617253
4.046 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament