La independència al món (15). Kenya

La independència al món (15). Kenya

Tal dia com avui, 12 de desembre de 1963, Kenya va aconseguir la independència del Regne Unit.

Havent-hi molts registres fòssils de homínids a Kenya a la Prehistòria, els primers pobladors moderns en foren els Khoisan. Cuixítics i Nilòtics arribaren més tard, per ser finalment dominats pels Bantus el primer mil·leni.

Els àrabs iniciaren els contactes comercials amb la zona al segle I. La zona va estar sota el domini del Sultanat de Kilwa (actualment Tanzània). Es crearen ciutats costaneres com Mombassa i Malindi per comerciar amb els àrabs, els indis i fins i tot indonesis. Cap a aquests ports els africans hi duien l'or i l'Ivori que els comerciants forans s'enduien. Molt important fou també el tràfic d'esclaus. A Malindi hi van arribar el xinès Zhen He el 1414 i el portuguès Vasco da Gama el 1498. El Swahili va esdevenir una llengua franca per al comerç a la zona, incorporant nombroses termes de l'àrab. La civilització Swahili fou relativament avançada i complexa en rebre influències de cultures molt diferents.El repartiment colonial europeu va fer que l'actual Kenya fos controlada pel Regne Unit, que construí el ferrocarril fins a Uganda. Aquesta obra va provocar una forta resistència de la població local, i s'hagué d'importar ma d'obra índia per completar-la. Els indis s'hi quedaren després arribant a dominar el comerç al detall del territori.

Durant la primera guerra mundial els britànics s'hagueren d'enfrontar a la ferotge resistència de Von Letow a la veïna Tanganyika, per aquesta raó van haver de portar tropes de l'India. Els alemanys eren capaços de sostenir-se del mateix territori, però els anglesos no, per aquesta raó les seves nombroses forces varen necessitar també un cos militaritzat d'africans que s'ocupava de la logística. Aquest cos fou important més endavant doncs estava fortament polititzat.

En el període d'entreguerres hi arribaren molts colons blancs que s'embrancaren en el cultiu del te i el cafè. Com que els pobladors originals practicaven una agricultura itinerant molt més primitiva, aviat els blancs aconseguiren controlar la terra, i els africans emigraren en massa a les ciutats. La tribu més perjudicada, els Kiyuku, va començar a oposar-se a la colonització, creant les primeres formacions polítiques locals a partir de 1921. El consell legislatiu era format per legisladors en part escollits per la població blanca, i en part nomenats directament pel governador. La majoria eren blancs, amb la participació menor d'àrabs i asiàtics, d'africans no n'hi havia cap.

A la segona guerra mundial els anglesos, havent de lluitar a la veïna Somàlia contra els italians, recluten nombrosos africans per al cos dels King's African Rifles, els organitzen i els formen. Aquests més endavant es consideraran a ells mateixos una classe social mitjana, desafiant les convencions racials de l'època. Com a part d'aquest moviment i en resposta a la creixent pressió política de la població, al 1944 el governador nomena el primer legislador africà.Al 1952, malgrat que s'incrementa el nombre d'africans al consell, un bon nombre de Kykuyus encenen la sangonosa revolta Mau Mau, atacant colons i rivals amb gran crueltat, responent els britànics també de forma extremadament contundent. En una primera instància, les tropes foranes s'estanquen, però més endavant intervenen forces formades per africans lleialistes, que acaben derrotant el moviment al 1959. Acabada la revolta, la distribució de terres premia els lleialistes castigant els antics Mau Mau.

Hi ha però conseqüències polítiques. Els africans demanen acabar amb el sistema de quotes i aplicar el sufragi universal. El 1960 a Londres el govern de la metròpoli pacta amb alguns colons (i el rebuig de molts altres) i representants africans deixar enrere les quotes racials i avançar cap a la independència. Neix un partit transversal liderat per un kykuyu i un líder sindical, el KANU, que tindrà una forta activitat de pressió política i guanyarà amb els seus aliats les eleccions, encara amb quotes, el 1961, formant un govern de coalició el 1962.

Aquest govern elimina el sistema de quotes i fa les primeres eleccions amb sufragi universal el maig de 1963, negociant la independència que finalment s'aconsegueix el 12 de desembre d'aquell any. El país queda sota la corona anglesa fins que al 1964 es proclama la República.

El govern britànic va compensar econòmicament la pèrdua de terres als colons blancs, que majoritàriament varen marxar. Els indis dominaven encara el petit comerç local, però amb la desconfiança dels africans estaven força incòmodes, i dos terços varen preferir conservar el passaport britànic i deixar Kenya, per emigrar molts d'ells al Regne Unit.

3.984 lectures

Comentaris (0)

Afegir Comentari

Escriu els caràcters de la imatge.

Prem aquí si no reconeixes el codi.

L'enquesta

La sentència està cuinada i ben cuinada?
 I ara... que malpensats....
 Cuinada i ben macerada...
Jordi Gomis. En memòria

Twitter Reagrupament